Η απόφαση της Μόσχας να πάρει τον έλεγχο του Iταλικού ομίλου Ariston είναι αντίποινα σε «εχθρικές ενέργειες»

Η απόφαση της Μόσχας να πάρει τον έλεγχο της ρωσικής θυγατρικής του Ιταλικού ομίλου Ariston ελήφθη «ως απάντηση σε εχθρικές ενέργειες που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ και άλλα ξένα κράτη που προσχώρησαν σε αυτές», ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική πρεσβεία στην Ιταλία.

«Οι ιταλικές αρχές θυσίασαν τα πραγματικά εθνικά συμφέροντα της χώρας τους για να μπουν σε στείρες και επικίνδυνες αντιρωσικές γεωπολιτικές περιπέτειες», έγραψε η πρεσβεία στο Facebook.

Μεταξύ των «εχθρικών ενεργειών» των δυτικών χωρών, η πρεσβεία αναφέρθηκε σε μέτρα που στοχεύουν στην «παράνομη στέρηση του δικαιώματος ιδιοκτησίας από τη Ρωσία, νομικά πρόσωπα και διάφορα φυσικά πρόσωπα» σχετικά με «ακίνητα που βρίσκονται στην επικράτεια αυτών των κρατών», τόνισε αναφερόμενη σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρώμη αποφάσισε το Σάββατο να καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή σήμερα για να ζητήσει εξηγήσεις αφού η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα θέσει τη θυγατρική του Ariston Thermo Group, μιας ιταλικής εταιρείας που ειδικεύεται στον εξοπλισμό θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού, υπό την «προσωρινή διαχείριση του ρωσικού ομίλου Gazprom».

«Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει παράσχει λεπτομερείς εξηγήσεις σχετικά με τη νομιμότητα και την εγκυρότητα των αποφάσεων που ελήφθησαν σχετικά με μια εταιρεία που de jure είναι ολλανδική», υποστήριξε η πρεσβεία.

«Η ολοένα και πιο επιθετική και ανεύθυνη ρητορική και ο τόνος των δυτικών ηγετών και των εταιρειών τους μπορεί να ερμηνευθεί μόνο ως σκόπιμη πρόθεση για συνεχή απειλή της ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε εθνικό, οικονομικό, ενεργειακό ή άλλο επίπεδο», συνεχίζει.

Σε ανακοίνωσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι μετέφερε στον Ρώσο πρέσβη στη Ρώμη την «έντονη απογοήτευσή του μετά την απροσδόκητη αυτή ενέργεια και ζήτησε από τον πρέσβη Αλεξέι Παραμόνοφ διευκρινίσεις σχετικά με τους λόγους που δεν έχουν καμία νομική βάση».

Σύμφωνα με τον Ιταλό ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι, το μέτρο αυτό λήφθηκε εναντίον μιας «εταιρείας που έχει ιστορικές ρίζες στη χώρα και δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα διεθνή κρίση».

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε τη ρωσική κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως «νέα απόδειξη της περιφρόνησης της Ρωσίας στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες» και κάλεσε τη Μόσχα να ανακαλέσει την απόφασή της.

Το Βερολίνο καταδίκασε επίσης την απόφαση της Μόσχας που επιφύλαξε την ίδια τύχη για μια θυγατρική της γερμανικής Bosch, την BSH Hausgeräte GmbH.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΓΣ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ