Οι δημότες της Λάρισας εκφράζουν τη γνώμη τους για την καθαριότητα της πόλης

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν τους δημότες μιας πόλης, είναι η καθαριότητά της. Σκουπίδια, μπάζα, άχρηστα αντικείμενα και πολλά άλλα στις γειτονιές των πόλεων είναι προφανές πως προβληματίζουν τις δημοτικές Αρχές που συνεχώς αναζητούν τρόπους μείωσης της ποσότητας των σκουπιδιών και αποτελεσματικότερης αποκομιδής τους, προκειμένου να διατηρηθεί η πόλη καθαρή.

Ποια όμως είναι η γνώμη των κατοίκων για τις επιλογές του, δήμου; Ποια είναι η εικόνα που έχει ο πολίτης για την πόλη του; Με αφορμή αυτά τα ερωτήματα, ο δήμος Λαρισαίων ξεκίνησε εξειδικευμένη δημοσκόπηση, καλώντας τους δημότες να περιγράψουν την εικόνα που έχουν για την πόλη τους, στους τομείς της καθαριότητας και της ανακύκλωσης.

Η καμπάνια, στόχο είχε, σύμφωνα με τον δήμο Λαρισαίων, να πληροφορηθεί η δημοτική Αρχή την άποψη των πολιτών, ώστε να βελτιωθούν οι αποφάσεις που λαμβάνει σχετικά με την καθαριότητα της πόλης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου Λαρισαίων, το ποσοστό συμμετοχής ανδρών και γυναικών στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, ήταν ισορροπημένο ενώ αντιπροσωπεύθηκαν σχεδόν όλες οι ηλικιακές ομάδες άνω των 18 ετών, με τους δημότες ηλικίας 35-44 και 45-54 ετών να αποτελούν την πλειονότητα των συμμετεχόντων (58%).

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι συμμετέχοντες σε ποσοστό 56% θεωρούν ότι η Λάρισα είναι ή μάλλον είναι μια καθαρή πόλη, σε ποσοστό 32% πιστεύουν ότι μάλλον δεν είναι και 12% από αυτούς αναφέρουν ότι δεν είναι καθαρή η πόλη.

Εξάλλου, 52% των συμμετεχόντων δηλώνουν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας, ενώ σε ποσοστό 48% είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι.

Από τους ερωτηθέντες, 26% πιστεύουν ότι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών θα βοηθούσε περισσότερο στη βελτίωση του τομέα καθαριότητας. Ακολουθεί η ανανέωση του στόλου (21%) και η αύξηση του προσωπικού (20%).

Στην πλειονότητά τους (51%) οι συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύουν ότι οι πολίτες συμβάλουν λίγο στη διατήρηση της καθαριότητας στην πόλη. Σε ποσοστό 89% δηλώνουν πως γνωρίζουν ότι πρέπει να ενημερώνουν την Υπηρεσία πριν την απόθεση ογκωδών αντικειμένων και υλικών ανακαινίσεων στα πεζοδρόμια και τους κοινόχρηστους χώρους. Ωστόσο, σε ποσοστό 11% λένε ότι δεν το γνωρίζουν.

Επίσης, σε ποσοστό 77% θεωρούν ότι ευθύνονται οι πολίτες που δεν ενημερώνουν την Υπηρεσία για το φαινόμενο που παρατηρείται με την απόθεση βαρέων αντικειμένων και άχρηστων υλικών στα πεζοδρόμια και τους κοινόχρηστους χώρους. Μάλιστα, σε ποσοστό 81% οι συμμετέχοντες είναι υπέρ ή μάλλον υπέρ της επιβολής κυρώσεων στους πολίτες που αποθέτουν ανεξέλεγκτα ογκώδη αντικείμενα στους κοινόχρηστους χώρους.

Στην πλειονότητά τους (76%) οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι πηγαίνουν τα σκουπίδια στον πλησιέστερο άδειο κάδο όταν οι συμβατικοί κάδοι είναι γεμάτοι, ενώ σε ποσοστό 15% αφήνουν τα σκουπίδια δίπλα από τον γεμάτο κάδο και 6% αποθηκεύουν τα σκουπίδια στο σπίτι μέχρι να αδειάσει ο κάδος.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες (56%) δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις δράσεις ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων, ενώ ¼ από τους συμμετέχοντες δηλώνουν ότι μάλλον γνωρίζουν τις δράσεις ανακύκλωσης.

Σε ποσοστό 90%, οι δημότες έχουν μπλε κάδους στη γειτονιά τους, ενώ 63% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό τους μπλε κάδους για την ανακύκλωση των απορριμμάτων τους. Σε ποσοστό 27% δηλώνουν ότι τους χρησιμοποιούν αρκετά και 10% λίγο ή καθόλου. Όταν είναι έξω, οι περισσότεροι συμμετέχοντες (73%) δηλώνουν ότι πετούν τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες τους στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.

Ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρουν ότι πετούν το ανακυκλώσιμο υλικό σε συμβατικό κάδο. Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότεροι συμμετέχοντες (58%) κάνουν ανακύκλωση, ενώ σε ποσοστό 22% δηλώνουν ότι κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παναγιώτης Νταής «η δημοτική Αρχή τόλμησε να ακούσει τους πολίτες αν θεωρούν την πόλη τους καθαρή». Παράλληλα, σημείωσε πως ο δήμος Λαρισαίων «αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του ζητήματος της καθαριότητας της πόλης», για να συμπληρώσει πως «χρειάζεται συνεχής δράση από τη δημοτική Αρχή και συνεννόηση με τους πολίτες.

«Γίνεται συνεχής προσπάθεια για τη βελτίωση των υπηρεσιών του δήμου Λαρισαίων σε κάθε τομέα της καθαριότητας. Η πόλη αλλάζει. Η δημοτική Αρχή δραστηριοποιείται έντονα για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τής πόλης της Λάρισας» επισήμανε ο κ. Νταής.

 

Φώτο: H πόλη της Λάρισας (pedthessalias.gr/)

ΑΠΕ-ΜΠΕ του Ηλία Σκυλάκου

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ