Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τους σχεδιασμούς ξενοδοχοποίησης των ιστορικών κτιρίων στο Λόφο Καστέλι στα Χανιά

Συνεχίζονται στα Χανιά οι αντιδράσεις για τους σχεδιασμούς ξενοδοχοποίησης των ιστορικών κτιρίων στο Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος Λόφο Καστέλι άνωθεν του Παλιού Ενετικού Λιμανιού της πόλεως των Χανίων. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου στην κορυφή του Λόφου Καστελιού, όπου για άλλη μια φορά εντοπίζονται αρχαιολογικές ενδείξεις επιβεβαιώνουν τις απόψεις και προσεγγίσεις της Πρωτοβουλίας Πολιτών και επιβάλλουν την έναρξη ανασκαφικής έρευνας, όπως επισημαίνουν τα μέλη της πρωτοβουλίας.

Στην τελευταία τους ανακοίνωση τονίσαν πως από 1.4.2024 "...είναι αυτοδικαίως δεσμευτικές οι διατάξεις του ισχύοντος ΓΠΣ (νόμος 4178/2013, άρθρο 51, παράγραφος 15), σύμφωνα με τις οποίες στην δημόσια περιουσία ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου στον Λόφο Καστέλι επιτρέπεται μόνο χρήση εκπαίδευσης". Επομένως όπως επισημαίνουν από την Πρωτοβουλία Πολιτών, οποιαδήποτε εργασία διεξαχθεί με εργοδότη την εταιρεία Belvedere "...δε μπορεί να θεωρηθεί σύννομη, καθώς η Εταιρεία έχει αιτηθεί και καταθέσει μελέτες στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού με τελικό σκοπό την αλλαγή της χρήσης σε τουριστική και μετατροπή των ιστορικών κτιρίων σε ξενοδοχείο, σκοπό για τον οποίο εξάλλου ενοικίασε το ακίνητο από το Πολυτεχνείο". Στην επιχειρηματολογία τους τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών που εναντιόνονται στην ξενοδοχοποίηση των μνημείων, παραθέτουν δύο από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (4472/2015 & 3005/2015), σύμφωνα με τις οποίες κατά την έκδοση των ειδικών πράξεων των αρμοδίων οργάνων πρέπει πρωτίστως να εξετάζεται αν εργασίες οι οποίες εγκρίνονται ή εκτελούνται είναι επιτρεπτές βάσει των ισχυουσών πολεοδομικών ρυθμίσεων. "Αυτός είναι και ο λόγος που δε μπορεί να προχωρήσει το αίτημα της Belvedere ΕΠΕ για εξέταση από τα Κεντρικά Συμβούλια του ΥΠΠΟ ως προς την ξενοδοχειακή μετατροπή και χρήση. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι εργασίες που επιχειρεί ο επονομαζόμενος «επενδυτής», η Belvedere, για να μετατρέψει τα Ιστορικά Κτίρια σε Ξενοδοχείο πρέπει να σταματήσουν άμεσα", αναφέρουν ενώ παράλληλα θέτουν και λόγους ηθικής τάξης τονίζοντας πως: "...η οποιαδήποτε ανασκαφική έρευνα πρέπει να γίνει ΜΟΝΟ από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, χωρίς την άμεση ή έμμεση εμπλοκή της Belvedere. Εν ολίγοις η ανασκαφή και όλες οι απαιτούμενες εργασίες στον Λόφο Καστέλι δεν πρέπει να τελούν ‘υπό την εποπτεία' της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων και με εργοδότη την Belvedere αλλά να διεξαχθούν από την ίδια την εν λόγω δημόσια υπηρεσία. Πιστεύουμε ότι αυτό θα πράξει η Εφορεία Αρχαιοτήτων".

Με βάση τις αντιδράσεις που έχει εγείρει η συγκεκριμένη υπόθεση στα Χανιά, και την σχεδόν καθολική αντίδραση, πολιτών, φορέων, συλλόγων, αυτοδιοίκησης, η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι ζητά: "Την άμεση απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από την περιοχή διότι η παρουσία τους είναι μη νόμιμη και καταχρηστική. Από τις πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου Κρήτης να συμπορευθούν με το πάνδημο αίτημα και να σταματήσουν να προωθούν τα σχέδια της εκποίησης. Ζητά και απαιτεί από την Belvedere να σταματήσει να προκαλεί την τοπική κοινωνία και τους θεσμούς και να αποσυρθεί από τα Μνημεία της πόλης καθώς επίσης ζητά από τον Δήμο Χανίων να ασκήσει όλα τα νόμιμα ένδικά μέσα, με βάση και το τελευταίο ψήφισμα του Δ.Σ".

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ του Μ. Λαμπαθάκη

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ