Πανευρωπαϊκό βραβείο καινοτομίας στον Δήμο Χανίων για το «Κοινωνικό Πλυντήριο»

Πριν από περίπου ένα χρόνο εγκαινιάστηκε στα Χανιά το «Κοινωνικό Πλυντήριο», μια υπηρεσία υγιεινής, για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σήμερα, ο Δήμος Χανίων, αναδείχθηκε νικητής στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική, στην κατηγορία Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, που ο δήμος μας βραβεύεται για τη δομή του Δημοτικού Κοινωνικού Πλυντηρίου, έργο το οποίο σχεδιάσαμε και παραδώσαμε πριν ένα περίπου χρόνο στη χανιώτικη κοινωνία» ανέφερε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη. Η δομή παρέχει εντελώς δωρεάν τις υπηρεσίες της, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αστέγους, Ρομά και ωφελούμενους των κοινωνικών προγραμμάτων (ΚΕΑ, ΤΕΒΑ, Κοινωνικό Παντοπωλείο). Στόχος είναι να εξυπηρετεί ευάλωτους πολίτες- δημότες Χανίων που, είτε έχουν πρόβλημα πρόσβασης σε βασικές παροχές, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα ή το νερό, είτε δε διαθέτουν καθόλου οικοσκευή.

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν: κοινωνικά λουτρά για τη φροντίδα της ατομικής υγιεινής, πλυντήρια και στεγνωτήρια για την καθαριότητα και το στέγνωμα των ρούχων, δημοτική ιματιοθήκη για δωρεάν προμήθεια ειδών ένδυσης, υπόδησης και λευκών ειδών. Παρέχεται, επίσης, πρόσβαση σε Η/Υ και τηλεόραση και διασύνδεση με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής. Κατά το πρώτο τετράμηνο λειτουργίας, το «Κοινωνικό Πλυντήριο» εξυπηρέτησε χίλιους πενήντα πέντε ωφελούμενους.

«Σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και το πρόγραμμα Reframe, υλοποιήσαμε αυτήν τη σημαντική κοινωνική δομή, που έλειπε από τον Δήμο μας και απευθύνεται σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν τόσο με δωρεές όσο και με εργασία στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Η επιβράβευση των προσπαθειών μας αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουμε, με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του», συμπλήρωσε η Ε. Ζερβουδάκη.

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος πραγματοποιήθηκε σήμερα, 18 Ιανουαρίου 2022, στο Στρασβούργο. Ο Δήμος Χανίων αναδείχτηκε πρώτος στην επιλογή των πολιτών με 1.032 ψήφους, έχοντας απέναντί του εξαιρετικά ενδιαφέροντα έργα από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Ελβετία, τη Σουηδία, την Πολωνία και τη Λιθουανία. Τα Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική αναγνωρίζουν τα πιο θαρραλέα και δημιουργικά πολιτικά έργα στην Ευρώπη. Στόχος του διαγωνισμού είναι να εντοπιστούν και να αναδειχθούν οι λαμπρές περιπτώσεις Ευρωπαίων πολιτικών και να παρουσιαστούν οι λύσεις που δημιούργησαν προκειμένου να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και παράδειγμα για ανάλογη δράση.

«Με μεγάλη χαρά βλέπουμε ένα ελληνικό έργο να ξεχωρίζει για πρώτη φορά ως νικητής στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική. Ο ανταγωνισμός γίνεται κάθε χρόνο και μεγαλύτερος, με πολύ αξιόλογα και καινοτόμα έργα από όλη την Ευρώπη. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα ελπιδοφόρο να υπάρχουν και να επιβραβεύονται Έλληνες αιρετοί που παίρνουν τολμηρές αποφάσεις, αλλάζοντας προς το καλύτερο την καθημερινότητα και τη ζωή των πολιτών τους», σχολίασε ο Δήμητρης Ρούλιας, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καινοτομίας στην Πολιτική στην Ελλάδα και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Out of the Box.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, κριτικές επιτροπές πολιτών από πέντε χιλιάδες Ευρωπαίους επέλεξαν 42 νικητές, ανάμεσα σε πάνω από δυο χιλιάδες πολιτικά έργα. Τα βραβεία διοργανώνει το Ινστιτούτο Καινοτομίας στην Πολιτική, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της δημοκρατίας, την κοινωνική ισορροπία και τα ίσα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δείτε περισσότερα: www.innovationinpolitics.eu.

 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ