Οι συμφωνίες των Φιλιππίνων με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία δεν θα επηρεάσουν τις Kινεζικές επενδύσεις στην χώρα

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες που εξασφάλισαν οι Φιλιππίνες σε μία διάσκεψη με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ δεν θα επηρεάσουν τις επενδύσεις της Κίνας στις Φιλιππίνες, όπως δήλωσε χθες, ο πρόεδρος της χώρας, Φερδινάνδος Μάρκος τζούνιορ.

“Αυτή (η τριμερής συμφωνία) είναι ξεχωριστή από την οποιαδήποτε συμφωνία που έχει προταθεί ή από εν δυνάμει κινεζικές επενδύσεις στις Φιλιππίνες. Όπως το βλέπω, πως θα μπορούσε να επηρεάσει; Δεν νομίζω ότι θα έχει επιπτώσεις κατά τον οποιονδήποτε τρόπο”, δήλωσε ο Μάρκος στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον μετά από την διάσκεψη.

“Νομίζω ότι αυτή η τριμερής συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική”, δήλωσε ο Μάρκος στην αμερικανική πρωτεύουσα μία ημέρα μετά από την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, στην πρώτη τριμερή διάσκεψη ΗΠΑ-Φιλιππίνων-Ιαπωνίας.

“Η συμφωνία πρόκειται να αλλάξει την δυναμική που βλέπουμε στην περιοχή, στην ένωση κρατών ASEAN στην Ασία, αλλά και γύρω από τη Νότια Σινική Θάλασσα”, δήλωσε ο Μάρκος αναφερόμενος στην Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν “σοβαρές ανησυχίες” για την “επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά της Κίνας” στη Νότια Σινική Θάλασσα, μέσω της οποίας καταγράφεται θαλάσσιο εμπόριο οικονομικού ύψος άνω των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ενώ υπάρχουν πολλαπλές διεκδικήσεις και διαφωνίες για την αναφερόμενη θαλάσσια περιοχή, μεταξύ της Κίνας και άλλων χωρών.

 

Φώτο: O πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φερδινάνδος Μάρκος τζούνιορ (Aριστερά όπως κοιτάμε και στη μέση το τραπεζιού) στην επίσκεψη του στις ΗΠΑ και το πεντάγωνο εχθές και συνομιλεί με τον ΓΓ άμυνας Κο Λόιντ Οστιν (Loyd Austin απέναντι του) (JIM LO SCALZO).

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters/Ν.Χ.

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ