Ο Ερντογάν λέει ότι ο Μπάιντεν και η Δύση δεν βοήθησαν να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης δεν έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν να επιλυθεί η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας και αποτελούσαν απλά εμπόδιο, όπως ανέφερε σήμερα το δίκτυο NTV και τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ερντογάν, που επιδιώκει να ανανεώσει τα διαπιστευτήριά του ως δυνητικού διαμεσολαβητή, είπε ότι κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν δύναται να επιλύσει την αντιπαράθεση και πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει συμβάλει έως τώρα θετικά σε αυτό.

Ο πρόεδρος, που έχει στενές σχέσεις με το Κίεβο και τη Μόσχα, δήλωσε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία.

Τα σχόλια έγιναν αφού ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο χθες, Πέμπτη, και επανάλαβε την προσφορά της Τουρκίας να μεσολαβήσει στην κρίση με τη Μόσχα, κάτι που χαιρέτισε το Κίεβο. Ο Ερντογάν προσφέρθηκε επίσης να φιλοξενήσει συνάντηση των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

«Πρέπει να πω πολύ ξεκάθαρα: εάν προσέξετε, η Δύση δυστυχώς δεν έχει συμβάλει καθόλου στην επίλυση αυτού του ζητήματος», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του στην Τουρκία. «Μπορώ να πω ότι ήταν κυριολεκτικά μόνο εμπόδιο».

«Υπάρχει τώρα σοβαρό θέμα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τους ηγέτες που μπορούν να επιλύσουν αυτό το ζήτημα» τώρα που έχει αποχωρήσει η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν. «Όταν κοιτάμε …τις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν δεν έχει επιδείξει ακόμα θετική προσέγγιση στο θέμα αυτό», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΙΣΡΑΗΛ

Ο Ερντογάν φέρεται επίσης να δήλωσε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ μπορούν να εργαστούν από κοινού για να μεταφέρουν φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη και οι δύο χώρες θα συζητήσουν την συνεργασία στο θέμα της ενέργειας κατά τη διάρκεια συνομιλιών τον επόμενο μήνα.

Η Τουρκία προσπαθεί να βελτιώσει τις τεταμένες σχέσεις της με το Ισραήλ και άλλες χώρες στο πλαίσιο μια προσπάθειας που ξεκίνησε το 2020. Σε μια προφανή κίνηση αποκλιμάκωσης ύστερα από χρόνια εχθρότητας, ο Ερντογάν ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ θα επισκεφθεί την Τουρκία στα μέσα Μαρτίου.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ισραηλινό φυσικό αέριο στη χώρα μας, και πέρα από τη χρήση του, μπορούμε επίσης να εμπλακούμε σε μια κοινή προσπάθεια για το πέρασμά του στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του από το Κίεβο.

«Τώρα, Θεού θέλοντος, αυτά τα θέματα θα είναι στην ατζέντα μας με τον κ. Χέρτσογκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες για την υπογραφή συμφωνίας παροχής φυσικού αερίου με το Ιράκ.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters/ΤΦ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ