Ο Βούλγαρος επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς παραιτήθηκε

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς της Βουλγαρίας Σοτίρ Τσατσάροφ υπέβαλε την παραίτησή του καθώς η νέα κεντρώα κυβέρνηση επιδιώκει νομοθετικές αλλαγές σε μια νέα προσπάθεια στη μάχη για την καταπολέμηση κατά της ευρύτατα διαδεδομένης διαφθοράς, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα, η οποία έχει δεσμευτεί να επιδείξει μηδενική ανοχή απέναντι στη διαφθορά, σχεδιάζει να αναθεωρήσει τον οργανισμό ως πρώτο βήμα για τον τερματισμό ενός κλίματος ατιμωρησίας στη βαλκανική χώρα.

Η Βουλγαρία, που θεωρείται το πιο διεφθαρμένο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International), δεν έχει καταδικάσει ακόμη κανέναν ανώτερο αξιωματούχο για κατηγορίες διαφθοράς.

Αναλυτές τονίζουν ότι η διαφθορά σε υψηλό επίπεδο αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στις φιλοδοξίες της Βουλγαρίας να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις και να ενταχθεί στην ζώνη Σένγκεν της ΕΕ και στην Ευρωζώνη.

Ο Τσατσάροφ, πρώην γενικός εισαγγελέας που ανέλαβε τα ηνία της υπηρεσίας κατά της διαφθοράς το 2019, είχε γνωστοποιήσει ότι θέλει να παραιτηθεί από την 1η Μαρτίου και ότι θα αποκαλύψει τους λόγους της παραίτησής του όταν οι βουλευτές ψηφίσουν την παραίτησή του.

Ο πρωθυπουργός Πέτκοφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας ανακάλεσε την πρόσβαση του Τσατσάροφ σε διαβαθμισμένες πληροφορίες έπειτα από εκτεταμένη έρευνα στο πλαίσιο διαδικασίας ελέγχου αξιοπιστίας.

"Η έλλειψη πραγματικά σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς εναντίον αξιωματούχων υψηλού επιπέδου δείχνει ξεκάθαρα ότι η υπηρεσία δεν έχει κάνει τη δουλειά που όλοι οι Βούλγαροι ήλπιζαν να γίνει. Η αξιολόγηση μου είναι ιδιαίτερα αρνητική", δήλωσε ο Πέτκοφ στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό BTV.

Ο Τσατσάροφ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η ανάκληση ήταν αποτέλεσμα κυβερνητικής πίεσης στις μυστικές υπηρεσίες και αρνήθηκε οποιαδήποτε σύνδεση με τα σχέδιά του να παραιτηθεί.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός θα πραγματοποιήσει συνάντηση αργότερα σήμερα για να συζητήσει νομοθετικές τροπολογίες που θα εξουσιοδοτούν την υπηρεσία κατά της διαφθοράς να διερευνά περιστατικά διαφθοράς υψηλού επιπέδου και να ενισχύσει τους ελέγχους στον γενικό εισαγγελέα της χώρας που έχει ισχυρές εξουσίες.

Το κόμμα PP του Πέτκοφ καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσαν τον σημερινό γενικό εισαγγελέα Ιβάν Γκέσεφ να παραιτηθεί, μια επιλογή την οποία έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters/ΓΣ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ