Η Δανία ανοίγει την πόρτα για παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στην επικράτειά της

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανοίξει την πόρτα στην παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στην επικράτεια της σκανδιναβικής χώρας στο πλαίσιο μιας νέας διμερούς συμφωνίας που αποσκοπεί στη διευκόλυνση μετακίνησης αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη, εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία.

«Οι ΗΠΑ προσέγγισαν τη Δανία προσφέροντας μια διμερή αμυντική συνεργασία», εκτός ΝΑΤΟ. «Η ακριβής μορφή που θα πάρει αυτή η συνεργασία δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών, εξοπλισμού και στρατιωτικού εξοπλισμού στο δανικό έδαφος», είπε η Φρεντέρικσεν σε συνέντευξη Τύπου.

Οι διαπραγματεύσεις που έγιναν για αυτή τη μελλοντική συμφωνία δεν επισπεύθηκαν από την τρέχουσα κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, επιβεβαίωσε η πρωθυπουργός της Δανίας, ενώ αναγνώρισε ότι η τρέχουσα κρίση «απεικονίζει» σύμφωνα με την Κοπεγχάγη την ανάγκη για ενισχυμένη συνεργασία.

«Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι εγγυητές της ασφάλειάς μας, γι' αυτό στεκόμαστε μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν τίθενται υπό αμφισβήτηση οι δυτικές αξίες, όπως η δημοκρατία και η ελευθερία», δήλωσε ο Δανός υπουργός Άμυνας Μόρτεν Μπόντσκοφ.

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία πολέμησε μαζί με τους Αμερικανούς στο Ιράκ, έχει γίνει ένας από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters/ΓΣ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ