Συμμετοχή του υπουργού Μετανάστευσης στην 73η Σύνοδο για τους Πρόσφυγες

Την ανάγκη παροχής νομικών οδών μετακίνησης προσφύγων, μηχανισμών διαλογής πριν από την άφιξή τους στην Ευρώπη και υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, από το βήμα της 73ης Συνόδου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο Palais des Nations, στη Γενεύη.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «κάποιοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο ασύλου έχει διαλυθεί», καθώς «οι περισσότερες αφίξεις δεν προέρχονται απευθείας από χώρες που διατρέχουν κίνδυνο». Προσέθεσε ότι «τα δίκτυα λαθροδιακίνησης σήμερα αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρώπη», ενώ «η ελεύθερη μετακίνηση των αναγνωρισμένων προσφύγων εντός της Ευρώπης είναι ακόμα περιορισμένη και οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται προστασία είναι δύσκολη».

«Καθώς η μετανάστευση αποτελεί βασική πρόσκληση», κατέληξε ο κ. Μηταράκης, «σε αυτές τις ταραγμένες εποχές πρέπει να επινοήσουμε συλλογικά αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης, να μοιραστούμε τις βέλτιστες πρακτικές, να δημιουργήσουμε έναν κοινό χώρο προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ