«Θεμέλιο λίθο της ελληνικής ταυτότητας και της συλλογικής μνήμης αποτελεί η ελληνική γλώσσα», ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στη διαδικτυακή εορταστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με θέμα «Ελληνική Γλώσσα και Παγκόσμια Κληρονομιά», που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τα Συντονιστικά Γραφεία Εκπαίδευσης Εξωτερικού.

Η κ. Κεραμέως επισήμανε τη σημασία της ελληνικής γλώσσας για τους απανταχού Έλληνες, τονίζοντας ότι «είναι ένα μέσο έμπνευσης, κατανόησης, έκφρασης συναισθημάτων, το νήμα που συνδέει παρελθόν-παρόν-μέλλον», περιέγραψε, μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε, πως «θεματοφύλακας της ελληνικής γλώσσας είναι ο καθένας μας, αλλά κομβική θέση έχουν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι τη μεταλαμπαδεύουν».

Επίσης, η υπουργός στάθηκε στο «έντονο και διαχρονικό αποτύπωμα της ελληνικής γλώσσας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι», εξηγώντας, πως «στοιχεία της συναντάμε σε πολλές άλλες γλώσσες».

«Η ελληνική γλώσσα γεφυρώνει την απόσταση, ενώνει όλους τους Έλληνες και όσους αισθάνονται Έλληνες», σημείωσε η υφυπουργός Ζέτα Μακρή στον χαιρετισμό της.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι συντονιστές Εκπαίδευσης Εξωτερικού παρουσίασαν βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές/τριες των σχολείων τους αντλώντας έμπνευση από τη θεματική της εκδήλωσης και την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Ειδική παρουσία είχαν οι μαθητές/τριες από το Αμιγές Ελληνικό Σχολείο της Αιγύπτου με στιγμιότυπα από την επίσκεψή τους στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, καθώς και από την συμμετοχή τους σε εκδήλωση στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Κάιρο, 26 Ιανουαρίου-7 Φεβρουαρίου 2022, όπου η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα.

Υπενθυμίζεται, πως από το 2017 η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ