Υψηλά τα ποσοστά καταστολής του HIV σε άτομα που ξεκίνησαν θεραπεία αμέσως μετά τη διάγνωση

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Το 80% των ατόμων που ξεκίνησαν θεραπεία για τον HIV αμέσως μετά τη διάγνωση του, διατηρούσαν σε καταστολή τον ιό 48 εβδομάδες μετά όπως έδειξαν τα αποτελέσματα  κλινικής μελέτης που διεξήχθη σε τέσσερα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) που χρηματοδοτούνται από τα Κέντρα για την Έρευνα για το AIDS (CFARs) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη μελέτη με την ονομασία iENGAGE, συμμετείχαν 371 άτομα και σύμφωνα με τα στοιχεία η πλειονότητα αυτών πέτυχαν καταστολή του ιού κατά μέσο όρο σε μόλις 63 ημέρες. 

Η μελέτη iENGAGE διεξήχθη σε κλινικές της Βαλτιμόρης, του Σιάτλ, του Μπέρμιγχαμ, της Αλαμπάμα, του Chapel Hill και της Βόρειας Καρολίνα, που συμμετέχουν στο δίκτυο CFAR ολοκληρωμένων κλινικών συστημάτων (CNICS). Πριν από δέκα χρόνια, αυτοί οι ιστότοποι κατέγραψαν ποσοστό περίπου 60% καταστολής των ιών μεταξύ νεοεισερχόμενων ατόμων στη θεραπεία του HIV.

 
 
Η μελέτη iENGAGE σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει μια συμπεριφορική παρέμβαση που στοχεύει στην εκπαίδευση ατόμων που έχουν πρόσφατα διαγνωσθεί με τον ιό HIV και ενισχύει τη σημασία της έγκαιρης ένταξης στη θεραπεία και χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο (ΝΙΗ) και το Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID). Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν  στο συνέδριο «Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI 2019)» που έγινε στο Σιάτλ. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν τα οφέλη της άμεσης έναρξης θεραπείας των ατόμων με HIV αμέσως μετά τη διάγνωση. Η παροχή θεραπείας για τον ιό HIV έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή καταστολή του ιού γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για τον τερματισμό της επιδημίας του HIV στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα, πολλοί συμμετέχοντες στην κλινική μελέτη iENGAGE είχαν άλλες ιατρικές καταστάσεις και ανεκπλήρωτες βασικές ανάγκες που δυσχεραίνουν την προσκόλληση στις ιατρικές επισκέψεις και την καθημερινή αντιρετροϊκή θεραπεία (ART). Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν ότι χρειάζονται υποστηρικτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για στέγαση, για απασχόληση, για διατροφή και για τη μεταφορά τους. Τα θέματα ψυχικής υγείας ήταν επίσης διαδεδομένα, με το 31% των συμμετεχόντων να έχουν κατάθλιψη και το 30% να έχει άγχος. Περίπου το 1/3 των συμμετεχόντων ανέφερε χρήση αλκοόλ υψηλού κινδύνου και το 18% ανέφερε χρήση ουσιών.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο διευθυντής του NIAID Anthony S. Fauci, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν πολλές άλλες προκλήσεις στη ζωή τους, η πλειοψηφία των ατόμων που ασχολούνται με τη φροντίδα του HIV μπορεί να επιτύχει καταστολή του ιού, ωφελώντας την υγεία τους και αποτρέποντας τη μετάδοση του ιού σε άλλους.

Όπως είπε,  είναι απαραίτητο να διασφαλίσουν ότι οι αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας του HIV είναι προσιτές σε όλους όσους τις χρειάζονται, ειδικά στις περιοχές της χώρας με αυξημένα ποσοστά του HIV.

Πηγές:
https://www.niaid.nih.gov/news-events/researchers-report-high-rate-viral-suppression-among-people-new-hiv-care 
https://www.news-medical.net/news/20190309/Study-finds-high-rate-of-viral-suppression-among-people-new-to-HIV-care.aspx - Alina Shrourou

https://www.naftemporiki.gr/

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ