Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, όπου έπειτα από 9 μήνες βρέθηκε για πρώτη φορά κάτω από τις 100 μονάδες. Αυτό προκύπτει από τον δείκτη οικονομικού κλίματος της μηνιαίας έκθεσης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, η οποία καταγράφει τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στα κράτη-μέλη.

Ο δείκτης σημείωσε σημαντική πτώση με αποτέλεσμα να κυμανθεί τον Ιανουάριο στις 99,6 μονάδες από 100,9 τον Δεκέμβριο. Την τελευταία φορά που είχε ξαναβρεθεί κάτω από τις 100 μονάδες ήταν τον Μάρτιο του 2018. Η υποχώρηση του Ιανουαρίου οφείλεται στη «βουτιά» 13 μονάδων που κατέγραψε ο δείκτης των υπηρεσιών. Αντίθετα, οι άλλοι δείκτες βελτιώθηκαν: του λιανικού εμπορίου 4,6 μονάδες, των νοικοκυριών-καταναλωτών 2,7 μονάδες, των κατασκευών 1,8 μονάδα και της βιομηχανία 0,4 μονάδα.

Η χώρα μας είχε μετά τη Σλοβακία το δεύτερο λιγότερο αισιόδοξο οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη. Στην Κύπρο ο δείκτης εμπιστοσύνης σημείωσε πτώση 3,9 μονάδων.

   

Μεγάλη πτώση, πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, κατέγραψε ο δείκτης συνολικά στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε., τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, στην Ευρωζώνη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχωρεί συνεχώς επί 13 συνεχόμενους μήνες, δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2017. Μάλιστα, η πτώση εντείνεται τους τελευταίους μήνες, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε φάση σημαντικής επιβράδυνσης. Άλλωστε, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων κοινοτικών οργάνων, έχουν αναθεωρήσει προς το κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2019 και το 2020.

Είναι προφανές ότι η επιδείνωση του δείκτη εμπιστοσύνης οφείλεται τόσο σε γεωπολιτικούς λόγους (απειλή προστατευτισμού στο εμπόριο) όσο και σε ενδοκοινοτικούς, όπως το Brexit, το οποίο έχει εισέλθει σε μια φάση μεγάλης αβεβαιότητας, δεδομένου ότι κανένας δεν γνωρίζει αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου με συμφωνία ή όχι.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στην Ευρωζώνη από τις 107,5 μονάδες τον Δεκέμβριο στις 106,2 τον Ιανουάριο. Στην Ε.Ε. υποχώρησε στις 106,1 μονάδες από τις 107,5.

naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ