Του Δημήτρη Κατσαγάνη

''Παγώνουν'' πρακτικά οι κατασχέσεις για χρέη στα Ταμεία μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο σε σχέση με το ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα ενταχθούν στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων και ποιοι όχι. 

Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρούπολου στη Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες έχει δοθεί εντολή στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) να μην προχωρά σε  αναγκαστική εκτέλεση είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Η ''εντολή'' αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι, όπως έχει δημοσίως αναφέρει η πολιτική ηγεσία του, το Υπ. Εργασίας αναμένεται έως το τέλος του τρέχοντος μηνός να θεσπίσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς τα Ταμεία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ εντός του ερχόμενου Μαρτίου.

Όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr, η δυνατότητα ένταξης στη νέα ρύθμιση θα υπάρχει για περίπου ένα εξάμηνο, δηλαδή για το χρονικό διάστημα μεταξύ Μαρτίου - Αυγούστου 2019.

Συνεπώς, όπως αναφέρουν στελέχη των Ταμείων στο Capital.gr, οι κατασχέσεις για ασφαλιστικά χρέη επαγγελματιών και αγροτών θα σταματήσουν για αυτήν την περίοδο, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους οφειλέτες να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει επανϋπολογισμό των ληξιπροθέσμων εισφορών της περιόδου 2002-2016 με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, που θα οδηγεί σε μείωση γύρω στο 60% - 65% των σημερινών κύριων οφειλών. 

Παράλληλα, θα προβλέπει επανυπολογισμό και των προσαυξήσεων με βάση τις επανυπολογισθείσες κύριες οφειλές και έπειτα διαγραφή του 85% αυτών. 

Η νέα συνολική οφειλή -στην οποία θα περιληφθούν και οι οφειλές του 2017 αλλά και του 2018- θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως 120 δόσεις. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως όποιος οφειλέτης δεν ενταχθεί στη νέα ρύθμιση έως τον ερχόμενο Αύγουστο (οπότε αναμένεται το αργότερο να κλείσει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων)  θα βρεθεί αντιμέτωπος με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης από πλευράς ΚΕΑΟ.

Υπενθυμίζεται πως η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών, ανεξαρτήτως ύψους και παλαιότητας οφειλής, έχει ενταχθεί πλέον στο ΚΕΑΟ, καθώς με παλιότερη Υπουργική Απόφαση του κ. Πετρόπουλου προβλέφθηκε κάτι τέτοιο. Η σχετική διαδικασία ξεκίνησε  από τις αρχές του 2017, οπότε και όλα τα Ταμεία κύριας ασφάλισης εντάχθηκαν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και τελευταία, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, το ΚΕΑΟ έως τώρα είχε βάλει στο στόχαστρό του τους μεγαλοοφειλέτες εργοδότες του τέως ΙΚΑ και όχι τους αυτασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ, του τέως ΕΤΑΑ και του τέως ΟΓΑ.

Η στάση αυτή του ΚΕΑΟ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  αναμένεται να αλλάξει μετά το καλοκαίρι, καθώς και οι παραπάνω, κατά κανόνα, μικροοφειλέτες με χρέη κατά μέσο όρο στις 25.000 ευρώ,  θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχετήρια, εφόσον προηγουμένως δεν ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. 

capital.gr

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ