Στη Βουλή διαβιβάζεται από την Εισαγγελία κατά της διαφθοράς, αίτημα για άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση της Novartis. Οι εισαγγελείς κατέληξαν σε ενδείξεις για δωροδοκία του πρώην υπουργού Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς καλεί τον πρώην υπουργό Υγείας για να δώσει εξηγήσεις για το χρονικό διάστημα Απρίλιος 2011-Μάιος 2012 και για τέσσερα φάρμακα της Novartis, Gilenya, Tasigna (150 mg και 200 mg) και Lucentis.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς αξιολόγησε στο πλαίσιο της έρευνας δεκάδες μάρτυρες, εικονικά τιμολόγια, χειρόγραφες σημειώσεις και βίντεο.

Ο πρώην υπουργός φέρεται να μην επανατιμολογεί – ενώ όφειλε – τα φάρμακα λαμβάνοντας ως τιμή τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών στην Ευρώπη, αλλά να επιλέγει άλλες μεθόδους τιμολόγησης επ' ωφελεία της Novartis.

Όπως προέκυψε, κατά πληροφορίες, το επίμαχο χρονικό διάστημα φέρεται ο τζίρος της Novartis να αυξάνεται και στη συνέχεια να πέφτει κατακόρυφα.

Η υπόθεση αρχειοθετείται για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Παναγιώτη Πικραμμένο, ενώ παραμένει ανοικτή για τους Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μάριο Σαλμά.

Δεν αποκλείεται αύριο να κληθούν πάνω από 20 μη πολιτικά πρόσωπα για τα αδικήματα κατά περίσταση της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Πάντως, σημαντικό ρόλο στην υπόθεση φέρεται να έπαιξε διαφημιστική εταιρεία, η οποία φέρεται να λειτουργούσε ως «πλυντήριο» για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από στελέχη της Novartis.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι η εταιρεία είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνες κλήθηκαν οι υπεύθυνοι τριών ραδιοφωνικών σταθμών οι οποίοι δεν αναγνώρισαν τα τιμολόγια που είχαν εκδοθεί για λογαριασμό τους.

naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ