Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικώνγια τη νέα έκτακτη ρύθμιση εξόφλησης τωνληξιπρόθεσμωνοφειλών προς την εφορία προβλέπει 120 μηνιαίες δόσεις για όλους, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, οι οποίες θα ξεκλειδώνουν μόνο με την εφαρμογή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων. Στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου εντάσσεται και η αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 που είναι σήμερα σε 48, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Το σχέδιο για τις οφειλές προς την εφορία μπορεί να μη συζητήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται το σχέδιο το οποίο σύντομα θα πάρει την τελική του μορφή προκειμένου στη συνέχεια να αποσταλεί στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για παρατηρήσεις. Αφού λάβει το «πράσινο φως» από τους δανειστές, αναμένεται να υλοποιηθεί στις αρχές Απριλίου, πριν δηλαδή τις εκλογές.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία θα συνοδεύεται με «κούρεμα» των προστίμων και προσαυξήσεων που μπορεί να φθάνει ακόμη και το 95%, θα δώσει την ευκαιρία σε πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογουμένους να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την εφορία εξοφλώντας τα χρέη τους σε πολλές μηνιαίες δόσεις, που θα φθάνουν μέχρι και τα 10 χρόνια.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Οι δόσεις θα φθάνουν έως και τις 120 ανεξάρτητα από το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να διαμορφώνεται στα 25 ευρώ.

Οι οφειλέτες της εφορίας για να κερδίσουν τις 120 δόσεις θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Φορολογούμενοι με το ίδιο ύψος οφειλής δεν σημαίνει ότι θα δικαιούνται και τον ίδιο αριθμό δόσεων για την εξόφλησή της. Οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.

 
Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και το τέλος του 2017, χωρίς, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα" να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν και οι φόροι που άφησαν απλήρωτοι οι φορολογούμενοι το 2018. Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να μη δημιουργεί νέα χρέη. Δηλαδή να πληρώνει ή να ρυθμίζει τις τρέχουσες οφειλές (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ).

Η αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά στο Taxisnet μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναπτύξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην ιστοσελίδα της www.aade.gr.

cnn.gr

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ