Οι Έλληνες που νιώθουν Ευρωπαίοι χωρίς «ναι μεν αλλά», θα ενισχύσουν με την ψήφο τους το Ποτάμι στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Την βεβαιότητα αυτή εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας το Σάββατο σε δημοσιογράφους Περιφερειακών Μέσων, στο Polis Art Cafe στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στην περιοδεία του που ξεκίνησε - μαζί με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του Ποταμιού - από την πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο με στόχο να φτάσουν στον Έβρο αφού πρώτα θα έχουν περάσει από όλες τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας και δεκάδες άλλες πόλεις και χωριά.

«Απευθυνόμαστε στους Έλληνες που πιστεύουν στην Ευρώπη, όλους αυτούς που σήμερα είναι σε απόγνωση», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης και εξήγησε: «Μπορεί να δηλώνεις ευρωπαϊστής και να καλύπτεις τον Μαδούρο; Μπορεί να δηλώνεις ευρωπαϊστής και να απαγορεύεις τα μη κρατικά Πανεπιστήμια;» αναρωτήθηκε για τον πρωθυπουργό ο Σταύρος Θεοδωράκης. Αντιστοίχως χαρακτήρισε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τη Ν.Δ ως: «ευρωπαϊστές με αστερίσκο». «Δεν τόλμησαν να ψηφίσουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Συνεχίζουν να εναντιώνονται στην διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια».

Ερωτώμενος αν η μάχη των Eυρωεκλογών είναι και μια δημοσκόπηση για την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι οι πολίτες προφανώς και θα τοποθετηθούν με την ψήφο τους απέναντι σε μια ανίκανη και καιροσκοπική κυβερνητική πολιτική αλλά αυτή η ψήφος πρέπει να έχει και καθαρά ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

«Ο κ.Τσίπρας κυβέρνησε τέσσερα χρόνια με τους ακροδεξιούς Καμμένους και τώρα κάνει πως δεν τους ξέρει», είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζοντας όμως ότι οι πολίτες δεν πρέπει να δώσουν και λευκή επιταγή στους υπουργούς του παρελθόντος που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να επιστρέψουν στην εξουσία αυτοί και οι κομματικοί τους στρατοί.

«Το Ποτάμι δεν έχει βάλει νερό στο κρασί του», είπε κάποια στιγμή ο Σταύρος Θεοδωράκης κατηγορώντας τα παλιά κόμματα – αυτά που κυβέρνησαν ή που κυβερνούν – ότι οι κωλοτούμπες τους και οι αποφάσεις τους επιβάλλονται από συμφέροντα, συντεχνίες και την σκέψη στο «κομματικό κόστος».
«Και εμείς κάνουμε λάθη», παραδέχθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά «είναι λάθη από αυτά που κάνει όποιος δουλεύει» και όχι «κόλπα», «παιγνίδια» και «μικροκομματικά τεχνάσματα».

Ερωτώμενος για την συμφωνία φύλαξης του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είπε ότι ήταν μια επιβεβλημένη απόφαση γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε κενά στα βόρεια σύνορα μας, κενά από τα οποία θα παρεισδύσει η τουρκική πολιτική.

Στο Σταύρο Θεοδωράκη τέθηκαν και τοπικά ερωτήματα – από τις συνενώσεις Σχολών μέχρι την διαχείριση απορριμμάτων - δίνοντας του την δυνατότητα να κάνει και τις εξής επισημάνσεις:
-Καμία χώρα δεν έφυγε από την κρίση, χωρίς να δώσει σημασία στην παιδεία της. Οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας είναι πρόχειρες. Πρέπει να ενισχύσουμε την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα πρέπει να έχει Πανεπιστήμιο συνδεδεμένο με την τοπική οικονομική ζωή. Η Ελλάδα και όχι η Κωνσταντινούπολη, θα έπρεπε να είναι η κυψέλη για τους πληθυσμούς από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή που θέλουν να σπουδάσουν.
-Το περιβάλλον είναι απόλυτη προτεραιότητα. Η ΕΕ πρέπει να πάρει όλες τις μεγάλες αποφάσεις για να ελέγξουμε όσο μπορούμε την κλιματική αλλαγή και να προστατεύσουμε την υγεία μας με λιγότερα φυτοφάρμακα στην γη της Ευρώπης. Και στην Ελλάδα πρέπει μέσα στην επόμενη πενταετία να ξεμπερδεύουμε με τις ανοιχτές χωματερές και τις ανεξέλεγκτες αποχετεύσεις που καταλήγουν στην θάλασσα.

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ