Στην ανατίμηση που προκαλεί το ενεργειακό κόστος και την πίεση που δέχονται οι δήμοι της χώρας στα λειτουργικά έξοδα αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας κατά τη συνάντησή του με τη δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων Μερόπη Υδραίου, επισημαίνοντας πως «πολύ σύντομα θα ξεκινήσει έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να μπορέσουν οι δήμοι να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα».

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και όλοι οι πολίτες της χώρας, δέχεται πίεση από την ανατίμηση που προκαλεί το εισαγόμενο ενεργειακό κόστος. Σύντομα σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε με έκτακτη χρηματοδότηση τους δήμους, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης των δήμων, από την άποψη του ενεργειακού κόστους , αλλά και οι σχολικές επιτροπές για τα σχολεία μας. Επομένως, σε συνεργασία, βάζουμε όλοι "πλάτη" να ξεπεράσουμε μία δύσκολη συγκυρία γιατί η ενότητα είναι αυτή που μετράει για να έχουμε πραγματικά αυτό που θέλουμε, μια καλύτερη ζωή για όλους», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Την ίδια ώρα ο κ. Πέτσας, κατά την επίσκεψή στο δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων, εξήγγειλε έργα ύψους περίπου 14.000.000 ευρώ τα οποία εντάχθηκαν για τον Δήμο μέσω του προγράμματος "Αντώνης Τρίτσης", ενώ μίλησε και για επιπλέον χρηματοδοτήσεις έργων.

«Αυτά είναι έργα τα οποία αποτελούν την αρχή και θα συνεχιστούν με έργα όπως ο βιολογικός καθαρισμός του Αχιλλείου, το οποίο εντάσσεται μέσα σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό αναβάθμισης των υποδομών του νησιού ύψους 19.000.000 ευρώ», είπε ενώ επισήμανε και την ανακατασκευή και συντήρηση των σχολικών υποδομών των ΕΠΑΛ στην Κέρκυρα, καθώς και τη στήριξη του υπουργείου στη νέα σχολική μονάδα που αναμένεται να διεκπεραιωθεί στο Κοντόκαλι.

«Σε έναν τόπο κατ' εξοχήν τουριστικό και έναν τόπο πολιτισμού, όπως είναι η Κέρκυρα, βάλαμε πολύ γερά θεμέλια για έργα επ' ωφέλειά της τοπικής κοινωνίας και όλου του νησιού», δήλωσε η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων, Μερόπη Υδραίου.

Συνάντηση με την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Πρώτος σταθμός των επισκέψεων του κ. Πέτσα ήταν η έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων όπου είχε συνάντηση με την περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου.

Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν οι φυσικές καταστροφές και οι αποζημιώσεις των πληγέντων, οι εργασίες πρόληψης που αναμένεται να γίνουν από την Περιφέρεια και το αναπτυξιακό μέρος της συνεργασίας της Περιφέρειας με το υπουργείο Εσωτερικών, όπως είναι το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπως εξελίσσεται σήμερα, αλλά και τις προοπτικές του στο εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μετά το πέρας της συνάντησης στάθηκε ιδιαίτερα στην άμεση αποκατάσταση των «πληγών», όπως τις χαρακτήρισε, που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες καταστροφές που έπληξαν το νησί.

«Ενημερώθηκα για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν για την αποζημίωση των επιχειρήσεων. Δεσμεύομαι ότι τα θέματα που έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση και την πληρωμή της προκαταβολής των ανθρώπων αυτών θα λυθούν άμεσα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες και όχι τους επόμενους μήνες» τόνισε, ενώ ανέφερε ότι το δεύτερο θέμα που θα δει για τις φυσικές καταστροφές, με τους δήμαρχους του νησιού, είναι τι έγινε με τα φυσικά πρόσωπα.

Παράλληλα ο κ. Πέτσας εξήγγειλε την έκτακτη επιπλέον χρηματοδότηση για την ανάπλαση έργων της Περιφέρειας Ιονίων νήσων, τη χρηματοδότηση έργων ανάδειξης των νησιών του Ιονίου, αλλά και την ένταξη, αρχές Μαρτίου του έργου του ψηφιακού μετασχηματισμού της Περιφέρειας, ύψους περίπου 3.000.000 ευρώ

«Ο κ. υΥπουργός έδειξε ενδιαφέρον και για τα μεγάλα αλλά και για τα μικρά ζητήματα της Περιφέρειάς μας και θα έχουμε την ευκαιρία κατά την περιοδεία του στο νησί να δούμε και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με έργα στα οποία συνέβαλλε το υπουργείο εσωτερικών και άλλα που χρειάζονται τη στήριξη του», δήλωσε η περιφερειάρχης.

Τον κ. Πέτσα συνόδεψε στην Περιφέρεια το πρωί και ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, ενώ το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός αναμένεται να παραστεί σε εκδήλωση κοπής πίτας της ΔΕΕΠ ΝΔ Κέρκυρας.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στο νησί, ο κ. Πέτσας θα επισκεφθεί τους δήμους Νότιας και Βόρειας Κέρκυρας, ενώ θα κάνει αυτοψία σε έργα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί.

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ