Παιδί τριών γονέων γεννήθηκε στην Ελλάδα μετά από προσπάθειες Ελλήνων και Ισπανών γιατρών.

By James Gallagher Health and science correspondent, BBC News.

Οι γιατροί στην Ελλάδα και την Ισπανία λένε ότι έχουν παραγάγει ένα μωρό από τρία άτομα για να ξεπεράσουν τη στειρότητα μιας γυναίκας.

Το παιδί γεννήθηκε βάρους 2.9kg (6lbs) την Τρίτη. Η μητέρα και το παιδί βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Οι γιατροί λένε ότι «δημιουργουν ιατρικο ιστορικο» που θα μπορούσε να βοηθήσει τα στείρα ζευγάρια σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν ότι η διαδικασία εγείρει ζητήματα δεοντολογίας και δεν έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί.

Η πειραματική μορφή της εξωσωματικής γονιμοποίησης χρησιμοποιεί ένα ωάριο από τη μητέρα, ένα σπέρμα από τον πατέρα και ένα άλλο ωάριο από μια γυναίκα δωρητή.,

Αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τις οικογένειες που επλήγησαν από θανατηφόρες μιτοχονδριακές ασθένειες που μεταφέρονται από τη μητέρα στο μωρό.
Έχει δοκιμαστεί μόνο σε μια περίπτωση - μια οικογένεια από την Ιορδανία - και αυτό προκάλεσε μεγάλη διαμάχη.

Ωστόσο, κάποιοι γιατροί πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Αυτό γίνεται για τα μιτοχόνδρια. Είναι τα μικροσκοπικά διαμερίσματα μέσα σε κάθε κύτταρο του σώματος που μετατρέπει τα τρόφιμα σε χρήσιμη ενέργεια.
Εάν είναι ελαττωματικά στις μιτοχονδριακές ασθένειες στην μητέρα, ο συνδυασμός του DNA της μητέρας με τα μιτοχόνδρια της δότριας μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση των ασθενειών.

Υπάρχει όμως και εικασία ότι τα μιτοχόνδρια αυτά, μπορεί να έχουν και έναν ρόλο στην επιτυχή εγκυμοσύνη. Ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει εξακριβωθεί.
Η ασθενής ήταν μια 32χρονη γυναίκα στην Ελλάδα που υπέμεινε σε τέσσερις ανεπιτυχείς κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).

Είναι τώρα μητέρα, αλλά ο γιος της έχει μια μικρή ποσότητα γενετικού μακιγιάζ από τη γυναίκα δωρητή, καθώς τα μιτοχόνδρια έχουν το δικό τους υγιές DNA.

Η σύσταση του κυττάρου

Πυρήνας: εκεί βρίσκετε το κύριο μέρος ου DNA μας και καθορίζει ο ποιοί είμαστε εσωτερικά κι εξωτερικά.


Μιτοχώνδρια: συχνά περιγράφονται και ως τα "κελιά εργαστήρια" που δημιουργούν την ενέργεια να μένει το κύτταρο στην ζωή.
Κυτταρόπλασμα: ή κυττόπλασμα. Το υλικό σαν"ζελέ" που κρατάει σε συνοχή το κυτταρόπλασμα και τα μιτοχώνδρια.  

Ο Δρ Παναγιώτης Ψαθάς, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ζωής στην Αθήνα, δήλωσε:

"Το αναφαίρετο δικαίωμα της γυναίκας να γίνει μητέρα με το δικό της γενετικό υλικό έγινε πραγματικότητα.Είμαστε πολύ περήφανοι που ανακοινώνουμε μια διεθνή καινοτομία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και είμαστε τώρα σε θέση να δώσουμε σε γυναίκες με πολλαπλές αποτυχίες στην εξωσωματική γονιμοποίηση ή σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές ασθένειες ένα υγιές παιδί".

Η Ελληνική ομάδα συνεργάστηκε με το ισπανικό κέντρο Embryotools, το οποίο ανακοίνωσε ότι 24 άλλες γυναίκες συμμετέχουν στη δίκη και οκτώ έμβρυα είναι έτοιμα για εμφύτευση.

Τον Φεβρουάριο του 2018, οι γιατροί στο Newcastle, που πρωτοστάτησαν στην τεχνολογία, έλαβαν άδεια να δημιουργήσουν τα πρώτα τρία παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ρυθμιστής γονιμότητας ενέκρινε δύο προσπάθειες, τόσο σε οικογένειες με σπάνιες μιτοχονδριακές παθήσεις.

Μερικοί γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξαν ότι οι δύο αιτήσεις - η γονιμότητα και η πρόληψη των ασθενειών - είναι ηθικά πολύ διαφορετικές.

Ο Tim Child, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ο ιατρικός διευθυντής της εταιρικής σχέσης γονιμότητας, δήλωσε:

«Με ανησυχεί ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένη ανάγκη για τον ασθενή να αφαιρεθεί το γενετικό υλικό από τα ωάρια της και να μεταφερθεί στα ωάρια ενός δότη.Οι κίνδυνοι της τεχνικής δεν είναι εντελώς γνωστοί, αν και μπορούν να θεωρηθούν αποδεκτοί εάν χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της μιτοχονδριακής νόσου, αλλά όχι ετσι.Ο ασθενής μπορεί να συλλάβει ακόμη και αν είχε χρησιμοποιηθεί ένας επιπλέον τυπικός κύκλος IVF."

https://www.bbc.com/

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ