Τίτλοι τέλους γράφονται όσον αφορά την κοινοβουλευτική ύπαρξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το μόνο που έως χθες το βράδυ έμενε να διευκρινιστεί είναι το ποιο χέρι θα τους γράψει: Ο τέως συγκυβερνήτης, πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος, διαγράφοντας τον «αποστάτη» Αθανάσιο Παπαχριστόπουλο σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή με «ξαφνικό θάνατο», μέσω δηλαδή της παραίτησης του εν λόγω βουλευτή και παράδοση της έδρας αμέσως μετά την ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» από τη Βουλή αύριο – εξέλιξη η οποία θα σημάνει ότι τη βουλευτική έδρα θα καταλάβει ο κυβερνητικός Τέρενς Κουίκ.

Ως γνωστόν, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, η οποία ξεκίνησε το 2015 με έντεκα μέλη, έφθασε στον κρίσιμο αριθμό «5», που είναι και το όριο σύμφωνα με τον Κανονισμό προκειμένου να εξακολουθεί να θεωρείται συγκροτημένη ομάδα: η απώλεια έστω και ενός βουλευτή θα προκαλέσει και στους Ανεξάρτητους Ελληνες ό,τι ακριβώς συνέβη προσφάτως με το Ποτάμι. Οι εναπομείναντες τέσσερις βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου τους, θα θεωρούνται πλέον απλώς «ανεξάρτητοι, ενώ ο κ. Καμμένος θα χάσει και το δικαίωμα συμμετοχής σε συζητήσεις προ ημερησίας διατάξεως επιπέδου πολιτικών αρχηγών. Η «διάλυση» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνεπάγεται, επίσης, ότι δεν θα διαθέτουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες γραφεία στο Κοινοβούλιο, μετακλητούς υπαλλήλους κ.ά.

Εκλογική νομοθεσία

Διευκρινίζεται, πάντως, ότι ουδεμία επίπτωση θα έχει μια τέτοια εξέλιξη όσον αφορά τα προβλεπόμενα από τον νόμο και την εκλογική νομοθεσία για τη λειτουργία των κομμάτων. Με άλλα λόγια, η διάλυση μιας Κ.Ο. βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού της Βουλής, δεν θα σημάνει ότι, μεταξύ άλλων, θα υπάρξει περικοπή στην κρατική επιχορήγηση, στη διάθεση (προεκλογικού) τηλεοπτικού χρόνου για τους εκπροσώπους των ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, και στο περιθώριο έντονων δημόσιων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους έως χθες κυβερνητικούς εταίρους, από τη Δευτέρα αναμενόταν η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου επί της γνωστής ενστάσεως που εξέφρασε προσφάτως ο κ. Καμμένος, σύμφωνα με την οποία μπορεί να εξακολουθεί να θεωρείται αναγνωρισμένη Κ.Ο. αφού με την προσθήκη του προερχόμενου από την Ενωση Κεντρώων κ. Αρ.Φωκά θα διαθέτει πέντε βουλευτές ακόμη και μετά την «αποχώρηση» του κ. Παπαχριστόπουλου.

Ωστόσο, επειδή υπάρχει η «ρήτρα» στον Κανονισμό πως οι πέντε θα πρέπει να έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα, άπαντες χθες εκτιμούσαν πως η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου δεν μπορούσε παρά να είναι μη σύμφωνη με την εκδοχή του Πάνου Καμμένου.

Τούτου δοθέντος και σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει την αίσθηση ότι εξακολουθεί να είναι «κυρίαρχος» των εξελίξεων, ο Πάνος Καμμένος φέρεται αποφασισμένος να μην περιμένει ούτε την κίνηση Παπαχριστόπουλου ούτε τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου και να προχωρήσει σήμερα κιόλας στη διαγραφή του βουλευτή που έχει εδώ και καιρό προσδεθεί στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργος Σ. Μπουρδάρας/kathimerini.gr

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ