Της Νένας Μαλλιάρα 

"Κλείδωσαν" κατά τη μαραθώνια συνάντηση η οποία διήρκεσε 3,5 ώρες και τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχρηζαν διευκρινίσεων μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών σχετικά με το νέο νόμο Κατσέλη. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, "στη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs  των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον Υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και υπήρξε κατάληξη στα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχρηζαν διευκρινίσεων. Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης".

Όπως αναφέρουν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν το Capital.gr, κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε το νέο πλαίσιο προστασίας που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη να έχει χρονική διάρκεια ενός έτους, από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, προκειμένου όσοι δανειολήπτες ενδιαφέρονται να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, λαμβάνοντας και επιδότηση να προχωρήσουν στην υποβολή αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Οι δυο πλευρές έχουν αποφασίσει ως κριτήρια για την υπαγωγή στο νέο Νόμο το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας στις 250.000 ευρώ και το συνολικό ύψος δανεισμού με προσημείωση την πρώτη κατοικία στις 130.000 ευρώ. 

Οι τράπεζες ζητούν ενιαίο νόμο για τη ρύθμιση των οφειλών παλαιών και νέων αιτούντων του καθεστώτος προστασίας με το επιχείρημα, το οποίο υποστηρίζει και ο SSM, ότι σε κάθε χώρα υπάρχει ένας νόμος για το πώς ρυθμίζονται τα χρέη προσώπων που έχουν πτωχεύσει (πτωχευτική διαδικασία). Η διαδικασία της επιδότησης (κοινωνική πρόνοια) ακολουθεί από άλλες υπηρεσίες (π.χ. Δήμους). Οι θεσμοί επεσήμαιναν ότι η μοναδική χώρα που οι πρόνοιες για τους αδύναμους δανειολήπτες βρίσκονται μέσα στον ίδιο νόμο της πτώχευσης είναι μόνο η Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι δανειολήπτες που θα ζητούν προστασία θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση μέσω της ειδικής πλατφόρμας η οποία εκτιμάται ότι θα μπορεί να είναι έτοιμη λειτουργικά πριν από το Πάσχα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δανειολήπτες με εκκρεμείς αιτήσεις θα μπορούν να παραιτηθούν από το νόμο Κατσέλη για να υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης με το νέο θεσμικό πλαίσιο. 

Τα βήματα της διαδικασίας που θα ακολουθηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προβλέπουν κούρεμα της οφειλής στη βάση της αξίας του ακινήτου τους με το ύψος του δανείου τους (η σχέση διαμορφώνεται στο 120% με το ύψος του δανείου να είναι υψηλότερο της αξίας του ακινήτου), προκειμένου να ακολουθήσει ρύθμιση της υπολειπόμενης οφειλής με επιμήκυνση έως 25 χρόνια και επιτόκιο Euribor τριμήνου συν 2%. Η τελική δόση που θα διαμορφώνεται θα λαμβάνει επιδότηση αναλόγως των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων του δανειολήπτη. Διευκρινίζεται ότι η επιδότηση δεν θα είναι ενιαία στο 1/3 της δόσης. 

Το βασικό ζήτημα είναι να καθοριστεί τεχνικά τι θα γίνει με τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη και να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα: 

α) Δεν έχω κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη. Μετά την 1η Μαρτίου αποφασίζω να αιτηθώ προστασίας. Πού θα απευθυνθώ; Στα δικαστήρια ή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα;

β)  Έστω ότι πηγαίνω στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αν δεν τα βρω με την τράπεζα, μετά θα μπορώ να πάω στα δικαστήρια για να ρυθμίσω την οφειλή μου με "κούρεμα"; Και αν πάω στα δικαστήρια, θα έχω προστασία;

γ) Αν έχω κάνει αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας πριν από την 1η Μαρτίου 2019 και δεν έχει εκδικαστεί, θα μπορώ να υποβάλω αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όταν αυτή λειτουργήσει; 

δ) Αν δεν μπω στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, τι παθαίνω; Χάνω την προστασία;

Εν τω μεταξύ, πηγές από τις Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι σήμερα δεν υπήρξε καμία τηλεδιάσκεψη ή άλλη εξ αποστάσεως διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και τις τράπεζες για το θέμα της διάδοχης κατάστασης του νόμου Κατσέλη.

capital.gr

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ