Ξεκίνησε σαν παραπολιτικό σχόλιο, στο οποίο λίγοι έδιναν σημασία, θεωρώντας ότι άλλα είναι τα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα του τόπου και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης που θα έπαιζαν ρόλο, είναι όμως διασταυρωμένη πληροφορία.

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Στο πλαίσιο του διαλόγου εντός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για το πότε πρέπει να γίνουν οι εκλογές, οι υποστηρικτές του σεναρίου της εξάντλησης της τετραετίας και της διενέργειας εκλογών τον Οκτώβριο (και όχι τον Σεπτέμβριο που λήγει η θητεία της κυβέρνησης) συμπεριλαμβάνουν και μάλιστα στα πρώτα τους επιχειρήματα το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να πάρει το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον κ. Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Το λένε πάρα πολύ σοβαρά και πιστεύουν ότι αν ο Τσίπρας πάρει το βραβείο (σ.σ. Νόμπελ Ειρήνης) τότε θα αλλάξει άρδην το κλίμα και θα πάρει τις εκλογές» λέει στην «Ν» στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές του σεναρίου της εξάντλησης της τετραετίας και πιστεύει ότι τις περισσότερες πιθανότητες για να κλείσει την ψαλίδα ο ΣΥΡΙΖΑ τις έχει με τριπλές εκλογές τον Μάιο.

Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα με την επιστολή 33 βουλευτών του ευρωκοινοβουλίου από όλες τις πτέρυγες (πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη) με την οποία τάσσονται υπέρ του να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ, για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως είναι γνωστό, τα βραβεία Νόμπελ απονέμονται τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου κάθε χρόνο και έτσι είναι προγραμματισμένο να δοθούν και φέτος, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν ότι η δήλωση του πρωθυπουργού «θα πάρουμε και τις τελευταίες ημέρες που μας δίνει το Σύνταγμα και οι εκλογές θα γίνουν τέλος Οκτωβρίου» που έχει πει αρκετές φορές από το βήμα της Βουλής αλλά και σε συνεντεύξεις του, έχει να κάνει ακριβώς με το γεγονός ότι και ο ίδιος πιστεύει ότι θα πάρει το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας και θέλει να το συμπεριλάβει στην προεκλογική του φαρέτρα.

Στα επιχειρήματα υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, δεν είναι, προφανώς, μόνο το Νόμπελ που κυνηγά ο πρωθυπουργός και πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει επιδοθεί και σε επίμονο και συστηματικό λόμπινγκ για να φτάσει στο σκοπό της.

Το πιο βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών του σεναρίου του Οκτωβρίου, προκειμένου να διατηρήσουν την πίστη και την ελπίδα στην κομματική βάση και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι η σημερινή κατάσταση μπορεί να αλλάξει, είναι ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση για να αποδώσουν οι αποφάσεις της στην οικονομία, για να αρχίσει να βλέπει ο κόσμος τα οφέλη από τη συμφωνία των Πρεσπών και να κοπάσουν οι σημερινές αντιδράσεις και για να προχωρήσουν υποθέσεις που σήμερα ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει ότι θα υπάρξουν αποκαλύψεις που θα πλήξουν καίρια τους πολιτικούς του αντιπάλους. Οι γνωρίζοντες μάλιστα περισσότερο το παρασκήνιο, μεταφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρεται για δύο ακόμα πράγματα που θεωρεί ως πολύ σημαντικά.

Πρώτον να ορίσει τις νέες διοικήσεις των ανώτατων δικαστηρίων και δεύτερον να ορίσει τον επίτροπο που θα αντικαταστήσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στη νέα ευρωπαϊκή επιτροπή, εξελίξεις που αμφότερες θα λάβουν χώρα τον Ιούνιο.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι που επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει εθνικές εκλογές την περίοδο που θα μετρήσει ότι θα μπορέσει να πάρει το υψηλότερο ποσοστό και να πετύχει τη μικρότερη διαφορά υπέρ της ΝΔ. Σε αυτή τη γραμμή είναι και πολλοί υποστηρικτές του σεναρίου των τριπλών εκλογών τον Μάιο, οι οποίοι έχουν βασικά δύο επιχειρήματα:

Πρώτον, ότι ενδεχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι καθοριστική για το κλίμα που θα διαμορφωθεί ενόψει των επόμενων εκλογών, όποτε και αν γίνουν μετά τον Ιούνιο.

Δεύτερον, η υψηλότερη συσπείρωση που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ για να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί να επιτευχθεί τον Μάιο, αλλά ουδείς μπορεί να διασφαλίσει ότι μπορεί να γίνει το ίδιο και τον Οκτώβριο.  

naftemporiki.gr

Φωτογραφία:Μenelaos Myrillas / SOOC/Menelaos Myrillas

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ