Στον νέο νόμο που αφορά την αξιοποίηση των 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον σε επίπεδο αναζήτησης και εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας.

Σε συνέντευξή του στην ΕΤ-1, σημείωσε ότι δεν μεταβιβάζεται καμία κυριότητα σε κανέναν ιδιώτη και το ελληνικό Δημόσιο έχει στα χέρια του αυτά τα δέκα περιφερειακά λιμάνια που διοικούνται από οργανισμούς λιμένων.

Τόνισε, επίσης, ότι είναι ένα μοντέλο που ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη και το 85% των λιμανιών λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.

Αναφερόμενος στη διαδικασία της αξιοποίησης, ο υπουργός είπε ότι αυτή θα γίνει με δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς κι απόλυτη διαφάνεια, ενώ θα προκηρυχθούν για αξιοποίηση ορισμένες δραστηριότητες αυτών των λιμανιών.

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι ο νέος νόμος προβλέπει συνεργασία των λιμανιών με συνδυασμένες δραστηριότητες, υπογραμμίζοντας ότι μία επενδυτική δραστηριότητα που μπορεί να γίνει σε ένα λιμάνι θα μπορεί να συνδυαστεί με μια άλλη σε κάποιο άλλο.

«Άλλα λιμάνια προσφέρονται για μαρίνες, άλλα για την κρουαζιέρα, άλλα για εμπορική ή βιομηχανική δραστηριότητα» εξήγησε, προσθέτοντας ότι «η χώρα είχε στερηθεί επί 50 και πλέον ολόκληρα χρόνια συγκεκριμένη λιμενική πολιτική» και ότι «αυτή η κυβέρνηση αυτό που έκανε ήταν να αξιοποιήσει συγκεκριμένες δυνατότητες και να αρχίσει η διαδικασία της ανάπτυξης από μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας».

Σε ερώτηση γιατί οι ναυτικοί της ποντοπόρου ναυτιλίας δεν είναι ενταγμένοι στα ειδικά μισθολόγια, ο υπουργός δήλωσε ότι τα ειδικά μισθολόγια αφορούν τον δημόσιο τομέα, όπως για παράδειγμα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ή τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Οι ναυτικοί της ποντοπόρου ναυτιλίας ανήκουν και αναφέρονται στον ιδιωτικό τομέα και η οικονομική σχέση τους είναι με τους πλοιοκτήτες» είπε.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο και μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός προοδευτικού πόλου όπου θα συγκλίνουν και θα συνεργαστούν όλες οι δυνάμεις που αναφέρονται στην κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία.

Για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και τα ελληνοτουρκικά και αν η Τουρκία επιδιώκει τετελεσμένα, είπε ότι «η έννοια του τετελεσμένου, αν θέλουμε να κυριολεκτήσουμε - ότι πας να κάνεις κάτι που δεν σου ανήκει - δεν υπάρχει». «Υπάρχει το διεθνές δίκαιο που καταγράφει με απόλυτη σαφήνεια τα δικαιώματα της Κύπρου στην ευρύτερη κυπριακή ΑΟΖ» πρόσθεσε, λέγοντας πως δεν φοβάται την ύπαρξη θερμού επεισοδίου από τη γείτονα χώρα.

Αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι «δεν υπάρχει καμία επιλεγμένη επίθεση και αντιδικία με τον κ. Στουρνάρα».  Όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση κατά καιρούς έχει διατυπώσει διαφορετικές απόψεις οι οποίες εμπεριείχαν το στοιχείο της κριτικής η της αντίθεσης για θέσεις του κ. Στουρνάρα με την ιδιότητα του κεντρικού τραπεζίτη για ζητήματα που αφορούν στην οικονομία. Υπάρχει το δικαίωμα της κυβέρνησης όταν διατυπώνει απόψεις στη βάση υπαρκτών διαφωνιών και αντιθέσεων σε συγκεκριμένα ζητήματα».

Να υπενθυμίσουμε ότι μεταξύ των δέκα λιμανιών που μπαίνουν σε ΣΔΙΤ είναι και αυτό του Ηρακλείου. (Δες εδώ)

Πηγές: ΑΜΠΕ / naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ