Της Ανθής Αγγελοπούλου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιατρικά Ρευματικά Νοσήματα, στις 18 Μαρτίου, η οποία έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία απέναντι στα χρόνια αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα που προσβάλλουν παιδιά και νέους μέχρι 18 χρονών, η Ελληνική ΠαιδοΡευματολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι τα ρευματικά νοσήματα της παιδικής ηλικίας, δεν αποτελούν πιστή μικρογραφία των αντίστοιχων νοσημάτων των ενηλίκων. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα Παιδιατρικά Ρευματικά Νοσήματα κατατάσσονται ανάμεσα  στα 10 συχνότερα χρόνια νοσήματα της Παιδιατρικής και είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες παιδικής αναπηρίας. Όπως αναφέρουν ένα στα 1.000 παιδιά πάσχει από χρόνιο ρευματικό νόσημα με συχνότερα εξ αυτών τη Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα, τις Νεανικές Συστηματικές Αγγειίτιδες και τον Παιδιατρικό ή Νεανικό Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο.

Ωστόσο, όπως λένε, με την έγκαιρη αξιολόγηση και την παραπομπή σε παιδορευματολόγο, εφαρμόζεται άμεσα η κατάλληλη θεραπεία και αναστρέφεται σημαντικά η διαταραγμένη σωματική λειτουργικότητα.  

Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιατρικά Ρευματικά Νοσήματα 
Η Παγκόσμια Ημέρα “WORD” (WOrld young Rheumatic Disease day) δημιουργήθηκε για να αυξήσει το επίπεδο ευαισθητοποίησης και γνώσης γονέων, ιατρών, εκπαιδευτικών αλλά και του ευρύτερου κοινού για τα νοσήματα αυτά  και να τονίσει την ανάγκη για ταχεία παραπομπή σε εξειδικευμένο παιδορευματολόγο. 

Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν διάφοροι φορείς και οργανώσεις όπως η Ελληνική ΠαιδοΡευματολογική Εταιρεία (ΕΠΡΕ), η  Ευρωπαϊκή Παιδορευματολογική Εταιρεία (Paediatric Rheumatology european Society, PReS  ) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για παιδιά με Αρθρίτιδα (European Network for Children with Arthritis, ENCA).  

https://www.naftemporiki.gr/

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ