Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Για εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο και αυτοδιοικητικές στις 26 Μαΐου -μαζί με τις ευρωεκλογές- και τις 2 Ιουνίου, θα μιλήσει και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, ο κυβερνητικός μηχανισμός ωστόσο προετοιμάζεται πυρετωδώς ώστε να είναι έτοιμος για τριπλές εκλογές τον Μάιο.  

Στον απόηχο άλλης μία δημοσκόπησης (Pulse για τον «Σκάι») που φέρνει τη διαφορά υπέρ της Ν.Δ. στις 9,5 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου και στις 11 με αναγωγή επί των εγκύρων, ο πρωθυπουργός αναζητά την κατάλληλη χρονική στιγμή για την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών. Αφήνει να διαρρεύσουν διάφορα σενάρια και ημερομηνίες (μέχρι και η Κυριακή 21η Απριλίου, η μαύρη επέτειος των 52 ετών από την  εγκαθίδρυση της χούντας των συνταγματαρχών έγινε θέμα συζήτησης στο καφενείο της Βουλής ως πιθανή ημερομηνία εκλογών)  θέλοντας στην πραγματικότητα να κρατά τα χέρια του ανοικτά, έτσι ώστε αν υπολογίσει ότι είναι προς το πολιτικό του συμφέρον, να αιφνιδιάσει.

Αυτό που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ήδη σε κλίμα προεκλογικής προετοιμασίας, ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα αν χρειαστεί. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες συσκέψεις ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και τη Singular Logic και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών έχει λάβει όλες τις διαβεβαιώσεις -και τις έχει μεταφέρει αναλυτικά στον πρωθυπουργό- ότι το σύστημα είναι απολύτως έτοιμο να διεξάγει ταυτόχρονες εκλογές με πέντε κάλπες (εθνικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές, κοινοτικές) σε μία ή δύο Κυριακές, χωρίς πρόβλημα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση με νομοσχέδια και διατάξεις που θα έρθουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή, προωθεί τις αλλαγές που θέλει είτε αφορούν την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, είτε τον Κλεισθένη, όπως το σπάσιμο πέντε δήμων, η απόδοση ιθαγένειας, η αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στα ψηφοδέλτια στο 40% κ.α.

Ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του άφησαν να διαρρεύσει ότι στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τα στελέχη να μη μιλούν δημοσίως για εκλογές τον Μάιο και να συντάσσονται με την επίσημη γραμμή για εκλογές τον Οκτώβριο. Το ποιοι εισηγούνται Μάιο και πριν Οκτώβριο είναι πλέον γνωστό, αυτό όμως που δεν είναι γνωστό είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης κ. Καϊδατζή να προετοιμάσει αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα όλων των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, ώστε η τελευταία υποχρέωση της κυβέρνησης να είναι η κατάθεση των προτάσεών της για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στο τέλος Μαρτίου.

 Ο κατάλογος, διόλου ευκαταφρόνητος: Επιδότηση ενοικίου, ρυθμίσεις χρεών και για τα ασφαλιστικά ταμεία και για την εφορία, προστασία πρώτης κατοικίας, προκηρύξεις νέων θέσεων στο Δημόσιο. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν απολύτως βέβαιη την έγκριση των θεσμών στο νέο σχέδιο προστασίας α κατοικίας, τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τη ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία (το πόσες δόσεις θα συμφωνηθούν, όπως και τα κριτήρια υπαγωγής είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς), ενώ ποντάρουν και στην νέα έξοδο στις αγορές με έκδοση 10ετους ομολόγου, μέσα στον Μάρτιο.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ουδείς στην κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο το Eurogroup στις 11 Μαρτίου, να μην εγκρίνει τις ρυθμίσεις για τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, όπως και να μην εκταμιεύσει το 1 δισ ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων των τραπεζών που θα πάνε απευθείας στην εξυπηρέτηση χρέους, κάτι που η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσθέσει στην προεκλογική της φαρέτρα.

Και σε όλα αυτά, πρέπει να προστεθεί και ο νέος γύρος ανακίνησης υποθέσεων με οσμή σκανδάλων, που η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει κατά της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής, με το οποίο βρίσκεται σε «πόλεμο» για τις ψήφους της Κεντροαριστεράς.

naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ