Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων στην Εύβοια

Όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας εγκρίθηκαν ήδη 3 εκατομμύρια ευρώ σε πιστώσεις για τις πρώτες ανάγκες. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων.

Στη δέσμη μέτρων επίσης περιλαμβάνονται:

  • Πολύτεκνες οικογένειες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ.
  • Για κάθε άτομο με ειδικές ανάγκες, προβλέπεται ποσό μέχρι 6.000 ευρώ και 4.500 σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από την καταστροφή.
  • Αποζημιώσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ ευρώ προβλέπονται για τους δήμους Χαλκιδέων και Μεσσαπίων, με έκτακτη επιχορήγηση του συστήματος ύδρευσης και των κατεστραμμένων παραλιών.
  • Για τις αποζημιώσεις σε αγρότες προχωρά άμεσα μέσω ΕΛΓΑ η καταγραφή ζημιών.
  • Εφάπαξ ενίσχυση σε μορφή επιδόματος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις προβλέπεται μέσω του υπουργείου Υποδομών με ποσό πουανέρχεται σε 5.000 ανά κατοικία και στα 8.000 ανά επιχείρηση.
  • Επιχορήγηση επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων από 30-70% της ζημίας σε εξοπλισμό εμπορεύματα και οχήματα.
  • Παροχή στεγαστικής συνδρομής για επισκευή- ανακατασκευή κτηρίων και εγκαταστάσεων σε φυσικά-νομικά πρόσωπα και καλύπτει το σύνολο της ζημίας με άτοκο δάνειο.
  • Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κήρυξε για 6 μήνες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, τους δήμους Χαλκιδέων (εκτός της κοινότητας Ανθηδόνας) και Διρφύων –
  • Μεσσαπίων (εκτός της κοινότητας Στροπώνων).

Στην Εύβοια μετέβη μετά τις 3 το μεσημέρι υπουργικό κλιμάκιο προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.

Το πρώτο σημείο που επισκέφτηκαν οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών είναι η γέφυρα που κατέρρευσε το πρωί της Κυριακής με αποτέλεσμα επί 48 ώρες να αποκοπεί η νότια Εύβοια από την κεντρική και τη βόρεια.
Στην κυκλοφορία δόθηκε το ένα ρεύμα της γέφυρας στο Βασιλικό.

Από τις 6 το πρωί επαναλειτουργεί εκ περιτροπής η πορθμιακή γραμμή Ερέτριας – Ωρωπού με δωρεάν επιβίβαση και τεράστιες ουρές να σχηματίζονται.

Καλοδεχούμενες οι αποζημιώσεις αλλά το καίριο ερώτημα είναι «πότε θα φύγει το νερό για να ξαναμπούμε στα χωράφια», δήλωσαν κάτοικοι της πληγείσας περιοχής.

Εντολή για διενέργεια διπλής εισαγγελικής έρευνας

Τρίτη ημέρα από τη θεομηνία στα Ψαχνά ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Χαλκίδας έδωσε εντολή για προκαταρκτική έρευνα από το αρμόδιο τμήμα Πυροσβεστικής για αν έχει διαπραχθεί κακούργημα πρόκλησης πλημμυρών, με αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ ανθρώπων.

Παράλληλα πταισματοδίκης εξετάζει το ενδεχόμενο να έχουν διαπραχθει αυθαίρετες δομήσεις και παράνομες επιχωματώσεις στην κοίτη του ποταμού, στους δήμους Χαλκδιέων και Μεσσαπίων.

Εν αναμονή αποκατάστασης της υδροδότησης

Κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών καταγράφει τις ζημιές ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων, ενώ κάτοικοι και συνεργεία απομακρύνουν τόνους λάσπης από δρόμους, καταστήματα και σπίτια.

Νερό έρχεται με φορτηγά καθώς έχει σπάσει ο κεντρικός αγωγός και σύμφωνα με τον δήμαρχο των Ψαχνών η υδροδότηση δεν θα έχει αποκατασταθεί νωρίτερα από 4-5 ημέρες.

 

Πηγή: ert.gr

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ