25 ασυνόδευτα παιδιά μετεγκαταστάθηκαν στην Πορτογαλία

Είκοσι πέντε ασυνόδευτα παιδιά που διέμεναν στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο ταξίδεψαν σήμερα από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" της Αθήνας στην Πορτογαλία, προκειμένου να μετεγκατασταθούν εκεί.

Τα παιδιά, όλα αγόρια, είναι ηλικίας από 14 έως 16 ετών και κατάγονται από το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, τη Γκάμπια και το Ιράκ. Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν για να τους αποχαιρετήσουν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, η πρέσβειρα της Πορτογαλίας στην Αθήνα, Ελένα Πάιβα, και η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Πορτογαλία «για τη στήριξη και την έμπρακτη αλληλεγγύη της», ενώ εξήγησε ότι η σημερινή μεταφορά των παιδιών αποτελεί κομμάτι του προγράμματος μετεγκατάστασης 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Το πρόγραμμα προχωράει, η μικρή καθυστέρηση κάποιων εβδομάδων ήταν αποτέλεσμα των συνεπειών της πανδημίας, αλλά τώρα μπαίνουμε σε μια κανονικότητα και όλο το επόμενο χρονικό διάστημα σχεδόν ανά εβδομάδα θα έχουμε μια τέτοια αναχώρηση στο πλαίσιο του προγράμματος», διευκρίνισε.

«Το σημαντικό είναι ότι σήμερα 25 παιδιά ξεκινάνε μια νέα και ελπίζουμε καλύτερη ζωή», παρατήρησε ο ίδιος και προσέθεσε ότι η Πορτογαλία έχει εκφράσει το ενδιαφέρον να μετεγκαταστήσει συνολικά 500 παιδιά «και αυτή είναι μια ισχυρή βοήθεια για την Ελλάδα που αντιμετωπίζει μια πρόκληση που υπερβαίνει τις δυνατότητές της».

Την ίδια ώρα, επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, προχωράει και το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών 5.000 αιτούντων άσυλο στις πατρίδες τους με ενισχυμένα οικονομικά κίνητρα, που σχεδίασε η Ελλάδα και υποστηρίζει οικονομικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρώτη πτήση θα είναι για το Ιράκ τις επόμενες εβδομάδες.

Η πρέσβειρα της Πορτογαλίας στην Αθήνα τόνισε ότι η χώρα της προσφέρει υποστήριξη και αλληλεγγύη στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν μεταναστευτική πίεση, όπως η Ελλάδα, και υπενθύμισε ότι «το μεταναστευτικό φαινόμενο θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί στρατηγικά με μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όραμα και με ενδυνάμωση των νόμιμων οδών μετανάστευσης».

Το σημερινό, προσέθεσε, είναι το πρώτο γκρουπ παιδιών που μετεγκαθίστανται στην Πορτογαλία και η κυβέρνηση της χώρας σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Κομισιόν θα συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα των επόμενων μετεγκαταστάσεων μέχρι να φτάσουν τα 500 άτομα.

Η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανέφερε ότι σήμερα εγκαινιάζεται η κύρια φάση του προγράμματος μετεγκατάστασης που εκτός από τα 1.600 ασυνόδευτα παιδιά αφορά και σε 243 παιδιά με σοβαρά νοσήματα που μαζί με τις οικογένειές τους θα μετεγκατασταθούν στη Γερμανία. «Η Ευρώπη κάνει το καθήκον της γι' αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και πρέπει να προστατευτούν και ο σκοπός του προγράμματος δεν είναι μόνο να φύγουν τα παιδιά από τη χώρα, αλλά και να έχουν ένα καλύτερο μέλλον». 

Σημειώνεται ότι αύριο το πρωί άλλα 25 παιδιά αναχωρούν για τη Φινλανδία. Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αποτελεί πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, σε συνεργασία με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, ενώ στη διαδικασία συμβάλλουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου. 

Η υποδοχή προσφύγων δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στην Ιταλία, την Μάλτα, την Ελλάδα και την Ισπανία, τόνισε ο υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ

 Η υποδοχή προσφύγων δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να αφεθεί μόνο στην Ιταλία, την Μάλτα, την Ελλάδα και την Ισπανία, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, διευκρινίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα<font, ότι η προσπάθεια αναμόρφωσης του ευρωπαϊκού δικαίου ασύλου και μετανάστευσης πιθανότατα δεν θα ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Η κατάσταση «δεν είναι αντάξια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ, με το βλέμμα στην αντιμετώπιση που επιφυλάσσεται από κάποια κράτη-μέλη στους πρόσφυγες που φθάνουν δια θαλάσσης στα σύνορα της ΕΕ. «Φθάνει ένα σκάφος και στη συνέχεια γίνονται τηλεφωνικές συνομιλίες σε όλη την Ευρώπη: ποιος είναι διατεθειμένος να τους δεχτεί; (…) Δεν είμαστε μόνο μια οικονομική κοινότητα και μια κοινότητα ασφάλειας, αλλά και μια κοινότητα αξιών. Και θεωρώ ότι σε αυτήν την κοινότητα αξιών περιλαμβάνεται και η διάσωση των ανθρώπων από τον θάνατο, η σωτηρία τους από τον πνιγμό», πρόσθεσε ο κ. Ζεεχόφερ, σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα, με τηλεδιάσκεψη, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών τόνισε ακόμη, ότι όλες οι χώρες πρέπει να επιδεικνύουν αλληλεγγύη κατά την υποδοχή ευάλωτων ατόμων, επαναλαμβάνοντας ότι μακροπρόθεσμα, δεν μπορεί αυτό να αφεθεί μόνο στην Ιταλία, την Μάλτα, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Αναφερόμενος, ωστόσο, στο σημερινό Συμβούλιο, ο Χορστ Ζεεχόφερ διευκρίνισε ότι ελπίζει μόνο ότι «θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την περισυλλογή και την προθυμία για δράση, αλλά αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένο», καθώς, όπως είπε, έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια πολλές συζητήσεις, κατά τις οποίες πολλές χώρες «απλούστατα αρνούνταν». Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση, ότι «στα δύσκολα ζητήματα πρέπει κανείς απλώς να επιμένει, να προσπαθεί ξανά και ξανά και με την πάροδο του χρόνου θα έρθουν και οι λύσεις», ενώ δήλωσε και αισιόδοξος: «Είμαι ήδη αισιόδοξος, αλλά δεν αφήνω να δημιουργηθεί καμία αμφιβολία για το ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο», πρόσθεσε και σημείωσε ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει τελική συνεννόηση χωρίς την βοήθεια των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Χαρακτήρισε δε «πραγματικά ντροπιαστικό» το γεγονός, ότι πέντε χρόνια μετά την μεγάλη προσφυγική κρίση τα κράτη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη συνεννοηθεί για την μεταρρύθμιση του ασύλου και της μετανάστευσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναβάλει πολλές φορές την υποβολή μεταρρυθμιστικών προτάσεων, επισήμανε ο κ. Ζεεχόφερ και εξήγησε ότι δική του πρόθεση είναι να σημειωθεί πρόοδος έως το τέλος του έτους, ενδεχομένως με μια πολιτική συμφωνία στα πιο σημαντικά σημεία - «αλλά δεν νομίζω ότι επαρκεί πλέον ο χρόνος για νομικές πράξεις». Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, κατέληξε, σκοπεύει να συνεργαστεί στενά με την επόμενη προεδρία, της Πορτογαλίας, η οποία πιθανόν θα κληθεί να διαχειριστεί το ζήτημα.

 

Φώτο: Κώστας Τσιρώνης

ΑΠΕ-ΜΠΕ των Φ. Καραβίτη και Μ.Κουζινοπούλου

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ