Οι κάτοικοι της Λα Πάλμα δεν βλέπουν τέλος στη δοκιμασία τους

Ένα μήνα αφότου εξερράγη το ηφαίστειο Κιούμπρε Βιέχα στην ισπανική νήσο Λα Πάλμα, εκλύοντας λάβα και στάχτη, η Κουλμπέρτα Κρουθ, ο σύζυγός της και ο σκύλος τους ζουν σε ένα μικρό τροχόσπιτο σε ένα χώρο στάθμευσης και δεν βλέπουν η δοκιμασία τους να τελειώνει γρήγορα.

«Είμαι κουρασμένη, τόσο κουρασμένη…ποιοι είμαστε εμείς για να πολεμήσουμε ενάντια στη φύση;» είπε η 56χρονη γυναίκα που εργάζεται στις υπηρεσίες σίτισης νοσοκομείου. Η ίδια και ο σύζυγός της Τόνο Γκονθάλεθ, καλλιεργητής μπανάνας, ζουν σε ένα μικρό τροχόσπιτο εδώ και ένα μήνα, σκουπίζοντας συνεχώς ηφαιστειακή τέφρα από το όχημά τους.

«Την μία ημέρα εκρήγνυται εδώ, την επόμενη δημιουργείται ένα άνοιγμα εκεί, είναι απλά απελπισία, ζούμε με τον φόβο, περιμένουμε και προσευχόμαστε να σταματήσει η έκρηξη», δήλωσε η Κρουθ. «Και είναι πολύ λυπηρό για αυτούς που έχασαν τα σπίτια τους».

Τα ποτάμια της λάβας έχουν καταστρέψει σχεδόν 8.000 στρέμματα γης, περίπου 2.000 κτίρια και πολλές καλλιέργειες μπανάνας από τότε που εξερράγη το ηφαίστειο στις 19 Σεπτεμβρίου. Πάνω από 6.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι ηφαιστειολόγοι λένε ότι δεν μπορούν να προβλέψουν για πόσο ακόμα το ηφαίστειο θα αναβλύζει λιωμένο μάγμα.

Μετά την εντολή που έλαβαν για να μετακινηθούν, η Κρουθ και ο Γκονθάλεθ έμειναν αρχικά στη φάρμα συγγενικού τους προσώπου και στη συνέχεια οδήγησαν το τροχόσπιτό τους σε ένα χώρο στάθμευσης όπου μπορούσαν να έχουν νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Τώρα ψάχνουν να νοικιάσουν διαμέρισμα που θα δέχεται κατοικίδια.

«Δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει, αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτή είναι η φύση και πρέπει να το πάρουμε απόφαση, είναι ισχυρότερη από εμάς», δήλωσε ο Γκονθάλεθ.

Και η Κρουθ πρόσθεσε: «Το μέλλον είναι να προσπαθήσουμε να μετακινήσουμε ό,τι είχαμε και να περιμένουμε να τελειώσει, και μετά να επιστρέψουμε στις ζωές που είχαμε πριν, παρόλο που θα είναι πιο δύσκολο».

Με τη βοήθεια ενός ντρόουν οι αρχές θα προσπαθήσουν να διασώσουν3 σκύλους που έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή του ηφαιστείου

Ένας χειριστής drone πήρε σήμερα την άδεια προκειμένου να επιχειρήσει να διασώσει τρία σκυλιά, που έχουν παγιδευτεί κοντά στο ηφαίστειο της Λα Πάλμα, στις Κανάριες Νήσους, πιάνοντάς τα με ένα δίκτυ, που θα ελέγχει από μακριά και μεταφέροντάς τα από τον αέρα μακριά από το ποτάμι της λάβας.

Τα τρία σκυλιά βρίσκονται εγκλωβισμένα εδώ και εβδομάδες σε μια εγκαταλελειμμένη αυλή, η οποία έχει καλυφθεί από ηφαιστειακή τέφρα στη Λα Πάλμα.

Τα ταΐζουν οι αρχές με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που πετάνε φαγητό, ωστόσο μέχρι στιγμής κανείς δεν είχε καταφέρει να βγάλει άκρη με ποιον τρόπο θα τα έσωζε. Τα ελικόπτερα απαγορεύεται να πετάξουν στην περιοχή, λόγω των θερμών αερίων, που θα μπορούσαν να καταστρέψουν το στροφείο τους.

Αφότου αξιολόγησαν την προτεινόμενη αποστολή διάσωσης, οι αρχές διαχείρισης εκτάκτων αναγκών ανέφεραν, σε μια ανακοίνωση, ότι αποφάσισαν να την επιτρέψουν.

Ο Χάιμε Περέιρα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης ντρόουν Aerocamaras, δήλωσε πως σχεδιάζει να στείλει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος βάρους 50 κιλών, εξοπλισμένο με ένα μεγάλο δίκτυ, προκειμένου να επιχειρήσει να μαζέψει τα σκυλιά, ένα ένα, και να τα μεταφέρει σε ασφαλές μέρος, σε απόσταση 450 μέτρων μακριά από τη λάβα.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα ζώο διασώζεται με τη βοήθεια ενός drone και η πρώτη φορά που θα πρέπει να το πιάσει», είπε ο Περέιρα στο Reuters.

«Είναι αυτή η τελευταία εναλλακτική για τους σκύλους; Τότε θα το προσπαθήσουμε».

Ο χειριστής θα έχει μόλις 4 λεπτά για να προσελκύσει τον σκύλο στο δίκτυ και άλλα 4 λεπτά να τον απομακρύνει».

«Αυτό που δεν θέλουμε είναι να εξαντληθεί η μπαταρία, όταν θα πετάμε πάνω από τη λάβα», εξήγησε ο Περέιρα.

Στην τελική, η όλη αποστολή εξαρτάται από το πώς οι σκύλοι θα ανταποκριθούν απέναντι στο ντρόουν, σημείωσε ο ίδιος.

«Τρώνε ελάχιστα εδώ και εβδομάδες. Ίσως να έρθουν ή να φοβηθούν από το αεροσκάφος. Εξαρτιόμαστε πραγματικά από την αντίδρασή τους».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters /ΤΦ/Α.Σ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ