ΥΠΕΞ Ρουάντα: Καλωσορίζουμε την βούληση της Ελλάδας να ενισχύσει τη συνεργασία της με τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής

Εξαιρετικές χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ρουάντα, Βίνσεντ Μπιρούτα, σε κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια μετά τη συνάντησή τους. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμησή του για την πολιτική βούληση της Ελλάδας, προκειμένου να ενισχύσει τη συνεργασία της με τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βίνσεντ Μπιρούτα σημείωσε πως η Ρουάντα καλωσορίζει αυτή την προσπάθεια και υπογράμμισε την ετοιμότητα και την προθυμία της Ρουάντα να βοηθήσει την Ελλάδα «με όποιον τρόπο μπορεί προκειμένου να διευκολύνει την παρουσία στην περιοχή».

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντα εξέφρασε τις ευχαριστίες της χώρας του προς την ελληνική κυβέρνηση «για την υποστήριξη που μας προσφέρατε στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού». Όπως είπε, η Ελλάδα προσέφερε 550.000 δόσεις εμβολίων για την καταπολέμηση της πανδημίας στη Ρουάντα και υπογράμμισε πως αυτό ήταν ένα απτό παράδειγμα και απόδειξη της σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στη φιλική σχέση των δύο χωρών.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντα είπε πως η χώρα του προσβλέπει σε διερεύνηση των πεδίων συνεργασίας, αναφέροντας ενδεικτικά τον τουρισμό, την εκπαίδευση, τις επενδύσεις, το εμπόριο. Επιπροσθέτως, επισήμανε πως η Ρουάντα προσβλέπει στην «ταχεία υλοποίηση» των «δύο σημαντικών συμφωνιών» μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για τις Πολιτικές Διαβουλεύσεις και τη Διπλωματική Εκπαίδευση, που υπεγράφησαν κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κιγκάλι το 2021, ενώ αναφέρθηκε και «στα δύο σημαντικά μνημόνια» που υπεγράφησαν σήμερα για την πολιτιστική και αθλητική συνεργασία.

Αποκρυσταλλώνοντας τη βούληση του για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντα υπογράμμισε ότι αυτό το πλαίσιο είναι που θα παγιώσει περαιτέρω και θα καθοδηγήσει στο μέλλον τη διμερή συνεργασία.

Αναφερθείς στις συζητήσεις που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τις χαρακτήρισε παραγωγικές και δήλωσε ότι συμφώνησαν να εμβαθύνουν σε θέματα επενδυτικού ενδιαφέροντος και χαρακτήρισε κρίσιμης σημασίας για τις δύο χώρες το εμπόριο.

Εξίσου, όπως γνωστοποίησε ο Βίνσεντ Μπιρούτα, οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν και να επιταχύνουν τις προσπάθειες ώστε να υπογραφεί το ταχύτερο δυνατό η συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, «ώστε να υπάρξει ένα περιβάλλον που θα διευκολύνει τους επενδυτές από τις δύο χώρες για να επενδύσουν εκατέρωθεν».

Αναφερόμενος στη συμφωνία για τις διμερείς υπηρεσίες που υπεγράφη το 2018, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσής της, «γεγονός που σημαίνει ότι πλέον θα είναι πολύ πιο εύκολη η μετακίνηση των πολιτών των δύο χωρών».

Περαιτέρω, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Ειδικότερα, συζητήσαν, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντα, για το πώς θα μπορούσαν να συνεργάζονται στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να προάγουν τους κοινούς τους σκοπούς και τα συμφέροντά τους, και ταυτόχρονα την εδραίωση της σταθερότητας.

Καταληκτικά, ο Βίνσεντ Μπιρούτα εξέφρασε τη δέσμευση και την αφοσίωση της κυβέρνησης της Ρουάντα για τη συνέχιση της προσπάθειας συνεργασίας με την Ελλάδα, «προκειμένου να πετύχουμε κι άλλα πολλά περισσότερα οι δύο χώρες».

   

Φώτο:Twitter

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Μανωλης

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ