Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα δεν είναι καθόλου, μα καθόλου άσχετο, με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και με τον σοκαριστικό εν ψυχρώ πυροβολισμό στο κεφάλι ενός 16χρονου, επειδή προέβη στο “στυγερό έγκλημα” να μην πληρώσει 20 ευρώ σε ένα βενζινάδικο!

Φτάσαμε στο σημείο η φτώχεια, η ανέχεια, η κοινωνική περιθωριοποίηση να θεωρούνται εγκλήματα που επισύρουν μάλιστα και ποινή εκτέλεσης από έναν -πως να τον ονομάσεις, “κτήνος”;- που μάλιστα φοράει στολή “προστασίας του πολίτη”. Ε, κύριε Θεοδωρικάκο;

Ο πυρήνας τόσο του νομοσχεδίου όσο και της αστυνομικής, κρατικής βίας κι αυθαιρεσίας είναι ουσιαστικά ο ίδιος. Είναι η ένταση της καταστολής, είναι η αντιμετώπιση του εχθρού-λαού, είναι το ίδιο το σάπιο διεφθαρμένο αστικό κράτος, που γίνεται ολοένα πιο εχθρικό, πιο αντιδραστικό, πιο εγκληματικό σε όλα τα επίπεδα απέναντι στις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Αυτή είναι η μήτρα όλων των αποκρουστικών προσώπων της καταστολής, και των παρακολουθήσεων, και του αυταρχισμού. Και του κράτους – διαρρήκτη που μπουκάρει στα σπίτια φτωχών ανθρώπων για να τα βγάλει στο σφυρί. Και των φαινομένων αστυνομικής βίας κι αυθαιρεσίας, που αυξάνονται. Δεν είναι ούτε η κακιά στιγμή που λέει η κυβέρνηση, ούτε οι ανεκπαίδευτοι αστυνομικοί που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ακριβώς αντίθετο! Είναι η εκπαίδευση στην καταστολή, είναι η καλλιέργεια απ’ αυτή την εκπαίδευση του μίσους απέναντι στον λαό και σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, είναι η περιβόητη “κανονικότητα” της βίας του κράτους των λίγων σε βάρος των πολλών.

Όλα αυτά είναι που πολλαπλασιάζουν τις “κακές στιγμές” διαχρονικά και με όλες τις κυβερνήσεις. Από τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και τον Ζακ Κωστόπουλο, μέχρι τα επανειλημμένα περιστατικά με πυροβολισμούς συγκεκριμένης αστυνομικής ομάδας σε βάρος Ρομά.

Είναι τελικά το ίδιο κράτος, που από τη μία στέλνει έναν μικροπαραβάτη να χαροπαλεύει και από την άλλη κλείνει τα μάτια μπροστά στον θάνατο ενός μικρού παιδιού στο σχολείο, επειδή το ίδιο είναι απών από την “αυτονομία” της σχολικής μονάδας, όπως θρασύτατα δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Θα το πούμε για μια ακόμη φορά. Καμία ανοχή δεν πρέπει να υπάρξει στην κρατική βία, καμία συγκάλυψη. Αντί η ΕΛΑΣ και το Υπουργείο να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να πουν έστω την αλήθεια και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι και οι εντολείς τους, έχουμε την ΕΛΑΣ να λέει χονδροειδή ψέματα με ανακοινώσεις της, οι οποίες διαψεύδονται από τα γεγονότα.

Κυρίες και κύριοι της ΝΔ,

Είναι γεγονός ότι σας «αδικεί» η κριτική ορισμένων, πως με αυτό το νομοσχέδιο συγκαλύπτετε απλώς τα σκάνδαλα και τις παρανομίες σας. Κάνετε κάτι πολύ χειρότερο!

Όχι μόνο συνεχίζετε τη συγκάλυψη, για να μπει οριστική ταφόπλακα στις υποκλοπές, στις συνεχείς παρακολουθήσεις, να θαφτούν όλες οι βαριές σας ευθύνες. Όχι μόνο προσπαθείτε, να βγει λάδι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά για μια ακόμη φορά, προσπαθείτε να «μετατρέψετε την κρίση σε ευκαιρία»! Δεν το λέμε εμείς, εσείς οι ίδιοι το είπατε.

Όμως, ευκαιρία για τι πράγμα ακριβώς; Μα φυσικά, για να φέρετε νέα, και άλλα αντιδραστικά μέτρα.

Αυτό κάνετε με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα. Ενισχύετε τις δυνατότητες του κράτους να παρακολουθεί, να καταστέλλει αλλά και να χειραγωγεί τον λαό, ώστε να δέχεται αδιαμαρτύρητα την καταπάτηση των ελευθεριών και δικαιωμάτων του!

Με άλλα λόγια, αξιοποιείτε τα ίδια σας τα σκάνδαλα, τα ίδια σας τα “εγκλήματα”, σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων, για να ανοίξετε το δρόμο σε νέα, ακόμα χειρότερα “εγκλήματα”.

Θέλει θράσος να εμφανίζεστε ως οι “σωτήρες”, η “καθαρή δύναμη”, που θα διορθώσει τάχα τα διάφορα «κακώς κείμενα» του παλιού θεσμικού πλαισίου. Οι αλλαγές που φέρνετε, αποτελούν συνέχεια, επέκταση και εμπλουτισμό αυτού του άθλιου θεσμικού πλαισίου.

Του πλαισίου, που όλοι μαζί, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, έχετε διαμορφώσει και εφαρμόσει όλα αυτά τα χρόνια, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση.

Του πλαισίου, που τελικά όλοι αθωώνετε. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει στο σημείο να λέει χαρακτηριστικά, πως: «Δεν φταίει το θεσμικό πλαίσιο για τα σκάνδαλα των υποκλοπών, φταίει η παραβίασή του από τον πρωθυπουργό, τους συν αυτώ, την κυβέρνηση της ΝΔ»! Το οποίο ο καθένας και η καθεμιά σε αυτή τη χώρα σωστά το μεταφράζει ότι «μπορεί ο νόμος που ψηφίσατε μαζί με τη ΝΔ να επιτρέπει να παρακολουθούνται όλοι και όλες, αλλά όταν χρειάζεται και προπάντων, η διαχείριση αυτού του “ευαίσθητου” ζητήματος θα πρέπει να γίνεται με κομψότητα, με μυστικότητα και φυσικά με ελεγχόμενη διαφάνεια, για να μην προκαλεί αντιδράσεις»! Κι αυτό δεν μπορούν να το κρύψουν οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιείτε και οι δύο σας εναλλάξ εδώ μέσα!

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης,

Επειδή ακριβώς υπερασπίζεστε όλοι αυτό το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο, όλοι μαζί προωθείτε την παραπέρα θωράκισή του. Είναι κοινή σας επιδίωξη, αυτό που υπηρετεί το νομοσχέδιο της ΝΔ. Δηλαδή, να διαμορφωθεί ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό οπλοστάσιο μαζικής και προληπτικής κρατικής παρακολούθησης.

Δυναμώνετε δραστικά τα όπλα που έχει στα χέρια της η σημερινή και κάθε επόμενη κυβέρνηση, συνολικά η αστική τάξη και το κράτος της. Ταυτόχρονα σηκώνετε «ψηλούς τόνους» και πολύ «θόρυβο» γύρω από τις όποιες επιμέρους διαφωνίες και διαφορές σας. Διαφορές, οι οποίες όμως δεν αφορούν σε τίποτα την ουσία, τη βασική κατεύθυνση που υλοποιεί η κυβέρνηση. Γιατί ακριβώς συγκλίνετε σε όλα τα σοβαρά, τα κρίσιμα, τα πραγματικά επικίνδυνα μέτρα, που παίρνονται και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Διαφορές μπορεί να έχετε, για παράδειγμα, σε ζητήματα αρμοδιοτήτων, όπως το αν υπάγεται η ΕΥΠ στον πρωθυπουργό ή σε κάποιον υπουργό. Λες και η ΕΥΠ πριν υπαχθεί στον πρωθυπουργό ήταν καλή και προστατευτική των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων!

Ή μπορεί να έχετε διαφορές, στο αν και στο πόσα «φύλλα συκής» θα υπάρχουν στη σημερινή δυσώδη νομιμότητα. Την ουσία όμως, της σημερινής νομιμότητας και του σημερινού θεσμικού πλαισίου, δεν αμφισβητεί κανένας σας!

Δεν υποτιμάμε την ανάγκη και δικαστικής διερεύνησης των ζητημάτων, όμως λέμε ξεκάθαρα, ότι δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σε αυτή τη δικαιοσύνη. Αντίθετα με ό,τι λέτε εσείς. Και αυτό δεν αφορά τόσο τα πρόσωπα - που βεβαίως είναι τα πρόσωπα που επιλέγονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, γιατί κανένας σας δεν τόλμησε να στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ έτσι ώστε να μην διορίζεται η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αλλά η δική μας έλλειψη εμπιστοσύνης, αφορά κυρίως σε αυτήν ακριβώς τη νομιμότητα μέσα στην οποία λειτουργεί, ερευνά και τελικά αποφασίζει η δικαιοσύνη. Δηλαδή, αυτή τη νομιμότητα που και η ίδια η δικαιοσύνη, με τις αποφάσεις της στηρίζει και θωρακίζει περαιτέρω.

Είναι αποκαλυπτική, για όλα τα παραπάνω, η συζήτηση που έχει ανοίξει για την περιβόητη «εθνική ασφάλεια». Αν και δεν πάει πολύς καιρός, αξίζει να «θυμίσουμε» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν που είχε προτείνει, δια στόματος αρχηγού του, σε αυτήν εδώ την αίθουσα, να οριστεί με νόμο η έννοια της «εθνικής ασφάλειας»! Γι’ αυτό και η κυβέρνηση λοιπόν αποφάσισε όντως να «ορίσει» την «εθνική ασφάλεια» στο νομοσχέδιό της.

Βέβαια, η αλήθεια είναι, κύριοι της κυβέρνησης, ότι η αρχική σας διατύπωση για την «εθνική ασφάλεια» ήταν τόσο ευρεία, που χωρούσε κυριολεκτικά τους πάντες και τα πάντα. Τελικά «τα μαζέψατε» λίγο, φέρατε έναν πιο «προσεκτικό» ορισμό, «προσέχοντας» δηλαδή και παίρνοντας υπόψη, τι;

Ακριβώς την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του «κράτους δικαίου», έτσι όπως εσείς το ορίζετε, και στα οποία ομονοείτε. Συνολικά, μία σειρά παρατηρήσεις που έκαναν τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, πάρθηκαν όντως υπόψη και σε ένα βαθμό ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο. Φάνηκαν, δηλαδή, πολύ «χρήσιμοι» στις παρατηρήσεις τους για την κυβέρνηση. Επιβεβαιώνεται και έτσι ότι πάντα είναι απαραίτητος ο ρόλος του «χρήσιμου ηλίθιου». Ακόμα και τώρα που συνεχίζετε τη δήθεν «σκληρή αντιπαράθεση», γύρω από την έννοια της «εθνικής ασφάλειας», αυτή δεν αφορά τον κορμό, την ουσία της «εθνικής ασφάλειας» που έχουν ανάγκη τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, της άρχουσας ελίτ και των ξένων συμμάχων τους. Γιατί στον κορμό, στην ουσία, συμφωνείτε απόλυτα.

Τι είναι λοιπόν, αυτή η περίφημη «εθνική ασφάλεια», που επιτρέπει μαζικές παρακολουθήσεις, υποκλοπές, αθρόες παραβιάσεις δικαιωμάτων κι ελευθεριών;

Είναι η ασφάλεια, η προστασία των βασικών συμφερόντων του άπληστου κεφαλαίου και της δικτατορίας του κράτους του, στο σφοδρό αλληλοφάγωμα, του ανταγωνισμού με άλλα μονοπώλια, κράτη, «συμμαχίες».

Είναι η εμπλοκή στις λυκοφιλίες και τους επικίνδυνους – ακόμα και πολεμικούς - σχεδιασμούς σας με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την εξυπηρέτηση έτσι και των δικών τους συμφερόντων, τα οποία είναι εχθρικά και ανταγωνιστικά με τα συμφέροντα των λαών τους και πρωτίστως του δικού μας λαού.

Είναι η μετατροπή της χώρας μας σε ένα ΑμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, γεμάτη ξένες στρατιωτικές βάσεις, δηλαδή η μετατροπή της πατρίδας μας, του λαού μας σε στόχο «αντιποίνων»!

Όλα αυτά που οδηγούν ακόμα και σε παζάρεμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σε κινδύνους και θυσίες για τον λαό μας και τους άλλους λαούς.

Όπως λοιπόν και αν την ορίσετε αυτή την «εθνική ασφάλεια», ακόμα και αν την αφήνατε ως τελείως αόριστη νομική έννοια, όπως ήταν επί δεκαετίες, είναι εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα. Γιατί η ίδια η ταξική βάση της ερμηνείας της από εσάς, είναι –από χέρι- εχθρικά διακείμενη προς την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας μας. Γιατί, μόνο ανασφάλεια επιφυλάσσει στον λαό μας.

Δεν αφορά μόνο κάποιον «εξωτερικό εχθρό». Αφορά σταθερά τον «εχθρό λαό»! Δεν είναι καθόλου «τυχαίο» ούτε «συγκυριακό», ότι ιστορικά, σε όλες τις περιπτώσεις, έχει αξιοποιηθεί ως αιχμή του δόρατος ενάντια στον λαό, στο εργατικό λαϊκό κίνημα, ενάντια σε όσους εκφράζουν εντελώς διαφορετική από την επικρατούσα εκάστοτε αστική άποψη. Όσο και αν ορισμένοι εδώ μέσα, προσπαθείτε να μας πείσετε για το αντίθετο.

Άλλωστε, για πείτε μας: Οι ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις, τα ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια που εσείς συνέχεια τους επικαλείστε, πώς ακριβώς ορίζουν την περί ης ο λόγος «εθνική ασφάλεια»; Και πώς προστατεύουν το απόρρητο των επικοινωνιών;

Πείτε μας, δεν είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που λέει πως η «εθνική ασφάλεια» πρέπει να είναι αρκετά «ευρύχωρη», για να μπορεί να καλύπτει αόριστο αριθμό πράξεων και συμπεριφορών;

Δεν είναι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που ορίζει πως το απόρρητο μπορεί να «τσαλακώνεται» για «χίλιους λόγους», ανάμεσά τους η «εθνική και δημόσια ασφάλεια», η «δημόσια τάξη», από τους ενοχλητικούς της εκάστοτε εξουσίας, η «οικονομική ευημερία», δηλαδή η ευημερία των λίγων κηφήνων, που υπηρετείτε;

Αυτές ακριβώς οι ευρωπαϊκές αρχές, ρυθμίσεις και κατευθύνσεις, που νυχθημερόν διαφημίζετε ότι προστατεύουν τα ατομικά δικαιώματα, αυτές στην πραγματικότητα, προστατεύουν τελικά την πλατιά καταγραφή και την παρακολούθηση, τον έλεγχο της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Με αυτό το νομοσχέδιο νομιμοποιείτε το «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων»! Διατηρείτε και ενισχύετε το υπάρχον αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, την απαράδεκτη “κανονικότητα” που διαμορφώθηκε με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Παραμένουν και ενισχύονται οι διατάξεις, που επιτρέπουν τις μαζικές, χωρικές άρσεις απορρήτου, δηλαδή με μία διάταξη να παρακολουθούνται ολόκληρες περιοχές και πόλεις!

Παραμένουν οι τελείως αναιτιολόγητες παρακολουθήσεις. Παραμένει η δυνατότητα, με επίκληση της εθνικής ασφάλειας, οι υποκλοπές να συνεχίζονται επ’ αόριστο, να μη σταματούν δηλαδή ποτέ!

Μάλιστα, τις άρσεις απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας τις “συγκεντρώνετε” στα χέρια της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής.

Την ίδια στιγμή, βρήκατε ευκαιρία με το νομοσχέδιο, να διευρύνετε και την παρακολούθηση «για λόγους διακρίβωσης εγκλημάτων», προσθέτοντας πλήθος αδικήματα του Ποινικού Κώδικα, που πλέον θα νομιμοποιούν τη λήψη μέτρων επιτήρησης!

Μη νομίζετε ότι δε γνωρίζει ο λαός, πως ολοένα και περισσότερο ποινικοποιείτε τη δράση του, φωτογραφίζοντας και με ποινικές διατάξεις τους δίκαιους αγώνες του. Για αυτό τον σκοπό φροντίζει εξάλλου και η ίδια η ΕΕ, ειδικά με τη νομοθεσία ενάντια στη λεγόμενη «τρομοκρατία», ενάντια στην ίδια τη «ριζοσπαστική ιδεολογία», στοχοποιώντας τελικά τη δράση που αμφισβητεί το σύστημα. Δηλαδή, από τη μία τα «εθνικά συμφέροντα», από την άλλη ο μισός Ποινικός Κώδικας.

Κι έχετε φτιάξει έναν «διπλό πέλεκυ» ενάντια στο απόρρητο και τα άλλα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό το αντιδραστικό έργο είναι που ενισχύετε και με το παρόν νομοσχέδιο, δυναμώνοντας περαιτέρω τον ρόλο της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής.

Τώρα μάλιστα, με τις νέες ρυθμίσεις, οι κρατικές αρχές και οι μηχανισμοί παρακολούθησης, θα μπορούν «κανονικά και με το νόμο» να προμηθεύονται και να χρησιμοποιούν κατασκοπευτικά λογισμικά! Ποιος θα τα προμηθεύει αλήθεια αυτά στο κράτος;

Μα φυσικά, λέτε, και οι ιδιώτες. Αφήνετε δηλαδή ανοιχτή την «πίσω πόρτα» στις εταιρείες, να παράγουν, να διακινούν και να εμπορεύονται κατασκοπευτικά μέσα, να τα χορηγούν στο κράτος με συμβάσεις ανάθεσης – προμηθειών. Αυτή είναι η δήθεν απαγόρευση των λογισμικών, που κομπάζετε ότι φέρνετε, κύριοι της κυβέρνησης!

Ταυτόχρονα, ενισχύεται ο έλεγχος του κράτους στην “αγορά” αυτών των μέσων. Δίνετε τα «κλειδιά» στην ΕΥΠ, να αποφασίζει ποια είναι “απαγορευμένα” και ποια όχι. Έτσι, θα μπορεί να ανοιγοκλείνει τις “πόρτες” διακίνησης λογισμικών και συσκευών, ανάλογα και με τα εκάστοτε οικονομικά συμφέροντα και τις συμμαχίες που θα δημιουργούνται από αυτά.

Καταλαβαίνετε ασφαλώς, ότι, στην ουσία, δεν κάνετε και κάτι τόσο πρωτότυπο, όσο ισχυρίζεστε, κύριοι της ΝΔ. Απλώς υλοποιείτε κατευθύνσεις της ΕΕ, τις οποίες ήδη έχετε συνυπογράψει μαζί με τα άλλα κόμματα. Ο ευρωπαϊκός Κανονισμός 821/2021, που όλοι, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, έχετε ψηφίσει, και ο οποίος υπερισχύει της εθνικής νομοθεσίας - για όποιο νόμο και αν ψηφίσετε εσείς ή η επόμενη κυβέρνηση εδώ μέσα - κάτι αντίστοιχο έκανε:

Έθεσε ένα πλαίσιο, ώστε να «αλωνίζουν» τα κατασκοπευτικά λογισμικά στις χώρες της ΕΕ με βάση κάποιους τυπικούς κανόνες, σχετικές άδειες κλπ.

Άλλωστε, και η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η γνωστή PEGA, που επισκέφτηκε πρόσφατα τη χώρα μας και ασχολήθηκε με το θέμα των παρακολουθήσεων – υποκλοπών, στην ίδια κατεύθυνση κινείται. Για τα κατασκοπευτικά λογισμικά η κατεύθυνσή της είναι, όχι βέβαια η απαγόρευσή τους, αλλά η χρησιμοποίησή τους με κάπως διαφορετικές διαδικασίες, δήθεν πιο «δημοκρατικές», πιο «νόμιμες». Ουσιαστικά δηλαδή, η προσέγγιση της PEGA, την οποία κάποιοι εδώ μέσα την έχετε περί πολλού, δεν διαφέρει από τις προσεγγίσεις όλων σας!

“Πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευτο” ταιριάζει και στην περίπτωσή της, και στην περίπτωσή σας.

Ο συνολικά αντιλαϊκός χαρακτήρας όλου αυτού του πλαισίου δεν κρύβεται, όσο κουρνιαχτό κι αν σηκώσετε, περιορίζοντας τη συζήτηση, μόνο σε ορισμένες από τις απαράδεκτες ρυθμίσεις του. Για παράδειγμα, γίνεται πολύς λόγος για τη «δεύτερη υπογραφή» εισαγγελέα. Αλλά κουβέντα όμως, ότι αυτή θα μπαίνει κάτω από ένα απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο και έτσι θα το «επισφραγίζει», απλά θα το νομιμοποιεί.

Πολύς λόγος γίνεται αντίστοιχα, για τη δυνατότητα ενημέρωσης του παρακολουθούμενου. Τι είδους «προστασία» είναι αυτή και πώς ακριβώς λειτουργεί, σύμφωνα με το νομοσχέδιο;

Ακούστε να γελάσετε: Εάν ο παρακολουθούμενος «μαντέψει» ότι τον παρακολουθούν, εάν ζητήσει να ενημερωθεί και εάν αυτό γίνει δεκτό, ξέρετε, τι ενημέρωση λαμβάνει;

Ότι ναι, «παρακολουθήθηκε για χ χρονικό διάστημα»! Χωρίς να μάθει, δηλαδή, ποτέ το γιατί, για ποιους λόγους.

Επομένως, τι άλλο είναι αυτού του είδους οι εγγυήσεις σας, εκτός από «φύλλα συκής»; Τα οποία κρατάτε μπροστά σας, για να κρύβετε αυτό το αίσχος των μαζικών παρακολουθήσεων;

Κυρίες και κύριοι,

Αντίστοιχα, όλη η συζήτηση που εστιάζει στα πολιτικά πρόσωπα, είναι επίσης προκλητική. Φτιάχνετε μια «ειδική διαδικασία», για πολύ συγκεκριμένα «πολιτικά πρόσωπα» όπως τα ορίζετε, με δήθεν «δικλείδες προστασίας» τους! Είναι μία «εξαίρεση», που απλώς επιβεβαιώνει τον κανόνα της μαζικής παρακολούθησης με τη βούλα του νόμου.

Μάλιστα εδώ, η υποκρισία περισσεύει. Και αυτό αφορά τόσο την κυβέρνηση, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα βαθμό και το ΠΑΣΟΚ. Διότι, για την υπόθεση παρακολούθησης ενός ολόκληρου πολιτικού κόμματος, του ΚΚΕ, επί έξι ολόκληρα χρόνια, αποδείχθηκε πως είσαστε συνυπεύθυνοι.

Κάνατε ό,τι μπορούσατε, για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για τις υποκλοπές στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, όπου εδρεύει και όλη η κοινοβουλευτική του ομάδα. Γι’ αυτό και συζητάμε ακόμα, μετά από 3 μήνες, μήπως και κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι μάρτυρες που προτείνει το ΚΚΕ για να διερευνηθεί η υπόθεσή του! Πάλι καλά, μόλις προχτές, μετά την κατακραυγή, συμφώνησαν επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να συνηγορήσουν στην κλήση των απαραίτητων μαρτύρων!

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Το νομοσχέδιο αυτό δεν «σταματά» στις «νόμιμες» και «παράνομες» άρσεις του απορρήτου. Εκεί, μέσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και στην κοινοβουλευτική σας πλειοψηφία, πραγματικά βρήκατε την ευκαιρία, να ενισχύσετε κι άλλο τους μηχανισμούς φακελώματος σε βάρος του λαού. Κυριολεκτικά, «βρήκατε παπά κι είπατε να θάψετε καμιά δεκαριά».

Ενισχύετε ειδικά την ΕΥΠ, ώστε να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική στο αντιδραστικό της έργο. Αυτό υπηρετούν τα μέτρα για τη διοίκηση, την οργάνωση και λειτουργία της, όπως είναι παραδείγματος χάρη, τα μέτρα για τα προσόντα του διοικητή ή τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου. Αυτό υπηρετούν και οι ρυθμίσεις γύρω από το γνωστό ΚΕΤΥΑΚ, το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας.

Ποιος από εσάς, που υπερασπίζεστε την «εθνική ασφάλεια» του κεφαλαίου, διαφωνεί με την αθλιότητα που προάγει το συγκεκριμένο Κέντρο;

Δηλαδή η επιστήμη, η έρευνα και η τεχνολογία να αναπτύσσονται και να αξιοποιούνται για τους αντιδραστικούς σκοπούς των μυστικών υπηρεσιών, του σύγχρονου «χαφιεδισμού».

Κανείς από εσάς βέβαια δε διαφωνεί. Εξ ου και περιορίζετε τη συζήτηση στην «αδιαφάνεια» και τις «αμαρτίες» του ΚΕΤΥΑΚ, ώστε να μείνει στο απυρόβλητο η ουσία.

Την αναβάθμιση της ΕΥΠ όμως, υπηρετεί και η εκπαίδευση του δυναμικού της μέσα από την «Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας». Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι ειδικά για το τελευταίο. Είχατε και ως κυβέρνηση μεγάλη “αγωνία” να ενισχυθούν οι “Ακαδημίες κατασκόπων” στην ΕΕ. Πρωτοστατήσατε για να έχουμε την μεγάλη “τιμή”, η Ελλάδα να οριστεί και “χώρα συντονιστής” και να φιλοξενεί το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Κατασκόπων! Ποιος στη χάρη μας.

Φυσικά, το παραδέχεστε όλοι ότι θέλετε να ενισχυθεί η ΕΥΠ. Και όλοι πάλι, «πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στον λαό, ότι αυτή η ενίσχυση μπορεί να γίνει με όρους «διαφάνειας», «λογοδοσίας» και «σεβασμού των δικαιωμάτων»!

Και πώς, υποτίθεται, θα γίνει αυτό;

Με μία ΕΥΠ «φιλική προς τον παρακολουθούμενο», που το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της θα προβάλλει το «θεάρεστο» έργο της! Με δήθεν ενίσχυση των «δικλείδων ασφαλείας» στο πλαίσιο δράσης της ΕΥΠ, με δήθεν ενίσχυση του ελέγχου της από το Κοινοβούλιο και βέβαια τις περιβόητες «ανεξάρτητες» αρχές, όπως η ΑΔΑΕ που έχουν απαξιωθεί πλήρως. Αυτές δηλαδή τις αρχές, που αποδείχθηκε ειδικά στην υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ, τι “σόι” ελέγχους και προστασία δικαιωμάτων προσφέρουν.

Αυτή την εντός εισαγωγικών «διαφανή και δημοκρατικά ελεγχόμενη» ΕΥΠ, ισχυρίζεται ότι προωθεί με το νομοσχέδιό της η ΝΔ. Ενώ, ο ΣΥΡΙΖΑ, από κοντά και το ΠΑΣΟΚ, χρεώνουν στη ΝΔ, ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να φέρει τέτοιες αλλαγές, ότι μόνο μία δική τους «προοδευτική διακυβέρνηση» τάχα μπορεί να τις υλοποιήσει!Μέσα από αυτόν τον «σικέ» διαγωνισμό και ανταγωνισμό, για το ποιος μπορεί να φέρει τάχα την «πρόοδο» σε αυτόν τον τόπο, η ουσία είναι μία:

Κάνετε όλοι σας, ο καθένας από το ρόλο που έχει αναλάβει, μία συντονισμένη προσπάθεια, να πείσετε, πως μπορεί και η «εθνική ασφάλεια» και τα συμφέροντα των λίγων να θωρακίζονται, και ταυτόχρονα με αυτά, δήθεν θα διασφαλίζονται και τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του λαού.

Αυτή τη «χρυσή τομή» λέτε όλοι ότι ψάχνετε. Όμως αυτή η χρυσή τομή είναι ένα «χρυσό ψέμα» που πλασάρεται σε όλη την ΕΕ, από όλες τις κυβερνήσεις, φιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές. Γιατί σε όλη την ΕΕ, παίρνονται μέτρα επίθεσης στις λαϊκές ελευθερίες και ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να «χτίζεται» κι ένα «δημοκρατικό προφίλ» αυτής της αντιδραστικής ένωσης του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικές ειδικά οι ρυθμίσεις της ΕΕ για τα «προσωπικά δεδομένα». Όπως αυτές που εισάγετε, και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε η αστυνομία και άλλες κρατικές αρχές, να συλλέγουν πιο μαζικά και να επεξεργάζονται ακόμα και σε προληπτικό επίπεδο, τα δεδομένα των πολιτών. Αλλά για αυτές τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, γύρω από τα προσωπικά δεδομένα, δεν γίνεται και πολλή συζήτηση. Γιατί άραγε;

Μήπως επειδή αυτά τα έχετε ψηφίσει και στην Ευρωβουλή και στο ελληνικό κοινοβούλιο παρεούλα; Μήπως επειδή σε αυτά ομονοείτε πλήρως, και ο ένας μετά τον άλλο τα υλοποιείτε κατά γράμμα;

Αυτή τη σιωπηρή συμφωνία μεταξύ σας για μια σειρά κρίσιμες ρυθμίσεις και του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, είναι που πρέπει να μάθει ο λαός. Όπως τα μέτρα που φέρνει η ΝΔ, με τα οποία ενισχύονται οι λειτουργίες του επιτελικού κράτους. Όπως, μέτρα για την κυβερνοασφάλεια, παραδείγματος χάριν τον συντονισμό των αρμόδιων αρχών κυβερνοασφάλειας υπό το Υπουργείο, συνενώνοντας έτσι τις δυνάμεις της ΕΥΠ, της ΕΛΑΣ και του ΓΕΕΘΑ, ή το Ενοποιημένο Κέντρο Αναφοράς κυβερνοασφάλειας, που θα μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους σε πραγματικό χρόνο, συλλέγοντας και αναλύοντας δεδομένα από το διαδίκτυο.

Σ’ αυτά και αν ομονοείτε, που επίσης έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ, όπως και των Οδηγιών για την κυβερνοασφάλεια, που -επίσης - ψηφίσατε στην Ευρωβουλή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για μέτρα που αποσκοπούν να γίνει πιο αποτελεσματικό, όχι φυσικά κάποιο «κράτος – ΕΥΠ», ή κάποιο «παρακράτος», όπως το ονομάζετε, αλλά το ίδιο αυτό κράτος της δικτατορίας του κεφαλαίου. Το κράτος που έχει «συνέχεια», που έχει σκοπό του να διασφαλίζει την εξουσία και τα συμφέροντα των λίγων.

Το οπλοστάσιο που δυναμώνει η ΝΔ με το βλέμμα σταθερά στραμμένο ενάντια στον «εχθρό – λαό», θα το παραλάβει, αξιοποιήσει και επεκτείνει και όποια άλλη κυβέρνηση προκύψει στο μέλλον.

Και μην μας πείτε, πάλι, ορισμένοι, ότι θα το καταργήσετε τάχα αυτό το οπλοστάσιο «με ένα νόμο και ένα άρθρο», εάν τύχει και ξαναβρεθείτε στην καρέκλα της εξουσίας, ότι θα το «σκίσετε» και αυτό. Γιατί ο λαός έχει πικρή πείρα. Έχει ήδη αποκαλυφθεί και γίνεται ολοένα πιο καθαρό στα μάτια του λαού και των νέων ανθρώπων ότι η παρακολούθηση, η καταστολή, η αστυνομική και κρατική βία, η περιστολή λαϊκών ελευθεριών, δεν οφείλονται στο «χρώμα» του κόμματος που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Αποτελούν αναγκαίο «συμπλήρωμα» μιας αντιλαϊκής πολιτικής, που έχουν ταχθεί να υπηρετούν, η μία μετά την άλλη όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαία η συγκυρία, στην οποία η ΝΔ φέρνει τέτοιες αντιδραστικές προτάσεις και μέτρα. Τα φέρνετε, σε συνθήκες που οξύνονται οι αντιθέσεις, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, συνολικά οι δυσκολίες και τα αδιέξοδα αυτού του ξεπερασμένου και βαθιά σάπιου συστήματος.

Τα φέρνετε σε συνθήκες που γίνεται φανερό, ότι ο λαός μας, οι λαοί στην Ευρώπη, δεν είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν με τη «βαρυχειμωνιά» της ΕΕ για τα συμφέροντα κάποιων λίγων.

Τα φέρνετε γιατί ανησυχείτε, από τα σημάδια ανάτασης, εναντίωσης στη βάρβαρη πολιτική σας. Για τον ίδιο λόγο παλεύετε συντονισμένα, όλοι οι επίδοξοι «σωτήρες», να πείσετε τους εργαζόμενους, τη νέα γενιά, να συναινέσουν, να αποδεχθούν την άθλια πολιτική σας.

Δεν θα καταφέρετε όμως τελικά, να χειραγωγείτε συνεχώς το λαό, να ανακόπτετε τη δίκαιη οργή του, τους δίκαιους αγώνες του, τις διεκδικήσεις του ενάντια στο σύστημα που τσακίζει τη ζωή του.

Το νομοσχέδιό σας, κρίκος στην αντιδραστική αλυσίδα που «σφυρηλατείτε» όλα τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις, θα το αχρηστεύσει ο ίδιος ο λαός με την πάλη του.

«Δικλείδα ασφαλείας» σήμερα για τον λαό είναι μόνο η πάλη του, ο αγώνας του, να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων σε συμπόρευση και με ενίσχυση του ΚΚΕ και στις ερχόμενες εκλογές. Δυναμώνοντας το ΚΚΕ παντού, ο λαός θα αντιστέκεται, θα σας βάζει εμπόδια σε ό,τι αντιδραστικό, αντιλαϊκό έρχεται, για να τα «βρίσκετε σκούρα». Θα επιβάλει τελικά το δίκιο του, με ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία.

 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ