Κατά πλειοψηφία ανανεώθηκε η θητεία της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. Για άλλα δύο χρόνια η εισαγγελέας θα παραμείνει στη θέση της, όπως αποφάσισε το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οκτώ μέλη του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της ανανέωσης της θητείας της και τρεις κατά. Από τους οκτώ, οι έξι ψήφισαν υπέρ της ανανέωσης της θητείας για την προσεχή διετία, όπως προβλέπει ο νόμος, ενώ δύο μέλη είχαν την άποψη να παραμείνει μόνο για έναν χρόνο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έρευνες για σημαντικές υποθέσεις που είναι εκκρεμείς.

Υπέρ της ανανέωσης της θητείας της ψήφισαν τόσο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, όσο και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πέππας, καθώς και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί, ενώ υπήρξαν και μειοψηφίες, με το σκεπτικό ότι δεν αξιολογήθηκαν εμπειρότεροι και αρχαιότεροι που προτάθηκαν προς κρίση.

Στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο κλήθηκε προσωπικά και παρέστη επί περίπου δύο ώρες η ίδια η Ελένη Τουλουπάκη, η οποία δέχθηκε πληθώρα ερωτήσεων. Στο Συμβούλιο, επίσης, παρέστησαν και δέχθηκαν ερωτήσεις και οι συνυποψήφιοί της, ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Τζώνης κι ο Α΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Ευστάθιος Βεργώνης, που διεκδίκησαν τη θέση του επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο μετέχουν εκτός από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πέππα, και την εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, συνολικά έντεκα ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς.

Το σκεπτικό της απόφασης

Η Ελένη Τουλουπάκη κρίθηκε από τα έξι μέλη του ΑΔΣ ικανή να συνεχίσει να είναι επικεφαλής στη νευραλγική θέση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, ενώ αξιολόγησαν ως θετικό το έργο της στην πρώτη διετή θητεία της.

Η ακρόασή της ενώπιον του Συμβουλίου αξιολογήθηκε θετικά, ενώ στην τελική κρίση τους έπαιξε ρόλο η (τελευταία) πολύ καλή έκθεση από τον επόπτη αρεοπαγίτη, στην οποία αναφέρεται ότι η εν λόγω εισαγγελέας «ανταποκρίνεται με επιτυχία στις απαιτήσεις των καθηκόντων της, ειδικότερα σε χειρισμούς σοβαρών υποθέσεων. Εργάζεται με ζήλο για τη βέλτιστη απόδοση των συνεργατών της».

Άλλοι δύο αρεοπαγίτες, που πρότειναν ανανέωση θητείας μόνο για έναν χρόνο, έλαβαν υπόψη τους την έρευνα για τη Novartis. Έκριναν ότι η κ. Τουλουπάκη πρέπει να παραμείνει σε αυτή τη θέση για να την ολοκληρώσει. Τυχόν αλλαγή στο τιμόνι της Εισαγγελίας - είπαν - θα οδηγούσε σε μεγάλη καθυστέρηση, λόγω του τεράστιου όγκου της δικογραφίας για την οποία θα έπρεπε να ενημερωθεί ο νέος εισαγγελέας.

Τέλος, η Ελένη Τουλουπάκη απάντησε σε σχετικό ερώτημα πως πιστεύει ότι σε έξι μήνες θα έχει ολοκληρώσει την προκαταρκτική εξέταση για τη Novartis.

Πηγές: naftemporiki.gr / ΑΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ