Κυρίως κατά το Σαββατοκύριακο αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό της χώρας η έντονη κακοκαιρία «Ωκεανίς», με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της Παρασκευής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κόμβο meteo.gr, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας (άνω των 10°C κατά τόπους), οι ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά, στα νότια και στο Αιγαίο, οι καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι πυκνές χιονοπτώσεις τόσο στα ορεινά και ημιορεινά, όσο και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας χώρας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου μέχρι περίπου τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου.

 

Γ. Καλλιάνος: Από τις πιο «τυφλές» κακοκαιρίες

Για «ακόμη και τώρα, λίγες ώρες πριν την έλευση της κακοκαιρίας, τεράστιες διάφορες μεταξύ των κορυφαίων προγνωστικών μοντέλων» κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, διαπιστώνοντας ότι οι προγνώσεις στην αρχή της εβδομάδας για έως και «ιστορικό χιονιά» κατά το Σαββατοκύριακο δεν επιβεβαιώνονται τελικά ως προς τη σφοδρότητα των φαινομένων.

Όπως σημειώνει, «ακόμη και τα συνήθη εύστοχα, κορυφαία δηλαδή αλλά και παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα, αποκλίνουν τόσο πολύ μεταξύ τους, που άλλα δίνουν χιόνια στα βόρεια προάστια της Αττικής και άλλα χιόνια μόνο στις ορεινότερες περιοχές του νομού».

Ο κ. Καλλιάνος τονίζει ότι η χώρα είναι «εν αναμονή μιας από τις πιο "τυφλές" κακοκαιρίες των τελευταίων τουλάχιστον 15 ετών...».

«Προς το ελαφρύτερο ο χιονιάς του επόμενου διημέρου» τονίζει με τη σειρά του και ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

naftemporiki.gr 

 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ