ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση κάνει την ανάπτυξη αιολικών ακόμη πιο άναρχη και βάζει σε κίνδυνο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Δελτίο Τύπου Κ.Αρσένη

Η κυβέρνηση κάνει την ανάπτυξη αιολικών ακόμη πιο άναρχη και βάζει σε κίνδυνο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη δημοκρατία

Η κυβέρνηση εξαιρεί από την κανονική διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης αιολικά πάρκα εως 10 MW και τα συνοδά τους έργα και δίνει κίνητρα για την «σαλαμοποίηση» μεγάλων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

Με προσχηματικές περιβαλλοντικές μελέτες όπως καταγγέλλει το επιστημονικό προσωπικό του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), επιτρέπεται η άναρχη χωροθέτηση αιολικών πάρκων και των συνοδών τους έργων

Με την αναιτιολόγητη υποβάθμιση που προκαλείται στο Περιβάλλον, δυσφημούνται τα έργα ΑΠΕ και δυναμιτίζεται η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

«Απαλλάσσονται με υπουργική απόφαση από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης τα αιολικά πάρκα έως 10 MW και τα συνοδά τους έργα (λιμάνια, ελικοδρόμια, οδικό δίκτυο και δίκτυο μεταφοράς ρεύματος). Για τα συγκεκριμένα έργα αρκεί εφεξής να υπογράφεται μια απλή υπεύθυνη δήλωση – που βαφτίζεται Πρότυπη Περιβαλλοντική Δέσμευση (ΠΠΔ). Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την τεράστια κλιματική κρίση για να επιτρέψει στις μεγάλες εταιρείες να προχωρούν άναρχα και ανεξέλεγκτα σε μεγάλης κλίμακας κατασκευαστικά έργα στις πιο παρθένες περιοχές της χώρας, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον. Με την υπουργική απόφαση της 6ης Αυγούστου, οι εταιρείες θα μπορούν να «σαλαμοποιούν» τα αιολικά πάρκα την ίδια στιγμή που το ΥΠΕΝ γνωρίζει από τις διαρκείς επισημάνσεις των υπαλλήλων ότι ήδη οι μελέτες που καταθέτουν οι εταιρείες αυτές είναι κατά κανόνα προσχηματικές», σημείωσε ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή. Και πρόσθεσε: «Σας καλούμε να αποσύρετε την υπουργική απόφαση, να βάλετε τάξη στην άναρχη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων, να ξεκινήσετε να μελετάτε τις συσσωρευτικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων και να απαγορεύσετε τη «σαλαμοποίηση» των μεγάλων έργων».

«Απλοποιήσαμε μια διαδικασία που στην Ελλάδα είναι πολύ πιο χρονοβόρα απ’ ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επεκτείναμε το πεδίο εφαρμογής των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων, που εφαρμόζονται συστηματικά στις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δεν αποτελεί κατάργηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Για να μειώσουμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να προωθήσουμε τις ΑΠΕ και πρέπει να τις προωθήσουμε γρήγορα» σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δ. Οικονόμου και πρόσθεσε σχετικά με τις περιοχές Natura, όπου έχει επιτραπεί η κατασκευή αιολικών πάρκων: «Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε οριζόντια απαγόρευση χωροθέτησης αιολικών πάρκων μέσα σε περιοχές Natura, διότι αποτελούν το 32% της χώρας».

«Ως καθηγητής Χωροταξίας, δεν βλέπετε μια μικρή διαφορά με τις χώρες, στις οποίες αναφέρεστε;» ρώτησε ο Κ.Αρσένης και πρόσθεσε: «Λέτε ότι αντιγράψατε το καθεστώς αδειοδότησής τους. Όμως αυτές οι χώρες έχουν σχέδια για την Προστασία του Τοπίου με απαγορευτικές χρήσεις γης. Έχουν πραγματική Χωροταξία που εμείς δεν έχουμε. Έχουν Πολεοδομία που εμείς δεν έχουμε στην πράξη. Έχουν διαχειριστικά σχέδια για τις περιοχές Natura και σχετική απαγόρευση για τέτοια έργα εντός τους. Και επειδή έχουν όλα αυτά τα θεσμικά εργαλεία, που εμείς δεν διαθέτουμε, χρησιμοποιούν μια απλούστερη διαδικασία αδειοδότησης. Εμείς, χωρίς να έχουμε κανένα πλαίσιο, καταργούμε το μοναδικό πλαίσιο ελέγχου που υπήρχε, την αξιολόγηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) πριν την κατασκευή του έργου».

Και κατέληξε: «Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ζητά από το υπουργείο να μην αδειοδοτεί έργα ΑΠΕ σε Natura και να δοθεί προτεραιότητα στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις πιο υποβαθμισμένες οικολογικά περιοχές, όπου υπάρχει ήδη πυκνό οδικό δίκτυο. Οι περιοχές αυτές αρκούν για να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος ΑΠΕ για το 2030. Οι υπηρεσίες του υπουργείο Περιβάλλοντος γνωμοδότησαν αρνητικά τον Δεκέμβριο 2019 στη δημιουργία αιολικού πάρκου σε 14 βραχονησίδες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, διότι εμπίπτουν σε Natura. Τον περασμένο Ιανουάριο αποπέμφθηκε ο προϊστάμενος του αρμόδιου τμήματος του ΥΠΕΝ, διότι γνωμοδότησε αρνητικά στη δημιουργία δυο αιολικών πάρκων δίπλα σε κούρνιες γυπών στα Άγραφα. Γιατί δεν λαμβάνετε υπόψη σας την ευρωπαϊκή εμπειρία αναφορικά με τις περιοχές Natura; Δεν γνωρίζετε ότι η καταστροφή της βιοποικιλότητας επιταχύνει επίσης την κλιματική αλλαγή; Δυσφημείτε έτσι τα έργα ΑΠΕ κάνοντας τα κόκκινο πανί για τους πολίτες που είναι περισσότερο ταγμένοι στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης; Πριν λίγες ημέρες επιβάλλατε απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τήνο για να εγκαταστήσετε αιολικό πάρκο. Οι εξυπηρετήσεις σας προς επιχειρηματικά συμφέροντα απειλούν πλέον τη δημοκρατία.»

 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ