Η πρώτη έρευνα αφορά στον τρόπο λειτουργίας του Ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού εν γένει και η δεύτερη ειδικά για την αιματηρή συμπλοκή, ενώ ήδη έχει διαταχθεί και η πειθαρχική διερεύνηση - "Ο αγώνας μας είναι καθημερινός. Δεν αντιδικούμε με κανέναν, συνεργαζόμαστε. Οι δημόσιες καταγγελίες πρέπει να συνοδεύονται από προτάσεις" επισημαίνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.

Στο «στόχαστρο» της ελληνικής Δικαιοσύνης μπαίνει το Ψυχιατρείο στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς με παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου διενεργούνται πλέον δύο προκαταρκτικές έρευνες με αφορμή την αιματηρή συμπλοκή που σημειώθηκε την Πέμπτη το βράδυ, αφήνοντας πίσω της ένα νεκρό.

Η πρώτη έρευνα αφορά στον τρόπο λειτουργίας του Ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού εν γένει και η δεύτερη ειδικά για την αιματηρή συμπλοκή, ενώ ήδη έχει διαταχθεί και η πειθαρχική διερεύνηση του συμβάντος.

Ειδικότερα, διατάχθηκε:

- Έρευνα για τα υγρά σώματος τόσο των δραστών όσο και των θυμάτων σχετικά με το τί ουσίες είχαν στο σώμα τους, αν δηλαδή είχαν λάβει σκευάσματα και ναρκωτικές ουσίες που σχετίζονται ή μη με τις φαρμακευτικές αγωγές που ενδεχομένως λάμβαναν.

- Έρευνα για τη διαδικασία με την οποία έχουν παραπεμφθεί όλοι οι κρατούμενοι στο Ψυχιατρείο του καταστήματος Κορυδαλλού. Μεταξύ άλλων, θα ελεγχθεί από ποιες φυλακές μετήχθησαν οι εμπλεκόμενοι κρατούμενοι, ποιος γιατρός τους παρακολουθούσε, τι αγωγή τους χορηγούνταν, με βάση ποια ιατρικά πιστοποιητικά νοσηλεύονταν και άλλα. Παράλληλα, εξετάζονται όλα τα επισκεπτήρια που δέχθηκαν κρατούμενοι από συγγενείς, φίλους, ιδιώτες γιατρούς αλλά και συνηγόρους.

«Η προσπάθεια είναι καθημερινή, οι εξωτερικοί φρουροί, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, το υπουργείο, είναι όλοι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά της μάχης και, όχι σε διαφορετικές» υποστήριξε σχετικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχ. Καλογήρου, αναφερόμενος στο ζήτημα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας: «δεν αντιδικούμε με κανέναν, συνεργαζόμαστε». Παράλληλα, απαρίθμησε εκτενώς το κυβερνητικό έργο που σχετίζεται με τις φυλακές, τονίζοντας πως «η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη».

Αναφορά έγινε από τον υπουργό Δικαιοσύνης και στην αποκαλούμενη «μαφία των φυλακών». Η απόδραση των κρατουμένων την Πρωτοχρονιά και οι θάνατοι στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως είπε, «δεν είναι τυχαία γεγονότα. Με συντονισμό και τα απαραίτητα αντανακλαστικά, διερευνώνται τα φερόμενα ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης εντός και εκτός της φυλακής. Είναι αυτονόητο πως η έρευνα είναι σε εξέλιξη και είμαι βέβαιος πως η δικαιοσύνη θα κινηθεί με την απαραίτητη ταχύτητα».

Καλογήρου: Δεδομένη και αδιαμφισβήτητη η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης

Σε δήλωση για το τραγικό συμβάν προέβη και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου στην οποία επισημαίνει: «Η φυλακή ήταν, είναι και θα είναι ένα χώρος όπου αναπόφευκτα δημιουργούνται εστίες παραβατικότητας. Αυτό το πρόβλημα είναι διαχρονικό και ασφαλώς δεν είναι μόνον ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Όμως, η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Το πρώτο ζήτημα που αντιμετωπίσαμε με την έναρξη της θητείας μου, ήταν το ζήτημα των αποφυλακίσεων στη βάση πλαστών πιστοποιητικών. Δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει η κοινωνία τα άμεσα αντανακλαστικά της δικαιοσύνης. Υπενθυμίζω επίσης την άμεση νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου, όσον αφορά τη δυνατότητα ανάκλησης βουλευμάτων αποφυλάκισης, σε περιπτώσεις που γίνεται χρήση πλαστών εγγράφων.

Με την έναρξη των γεγονότων στον Κορυδαλλό, με την απόδραση δύο κρατουμένων στις 31 Ιανουαρίου 2018, και τους θανάτους, από την πρώτη στιγμή έγινε αντιληπτό στο Υπουργείο ότι αυτά τα γεγονότα δεν ήταν τυχαία. Με συντονισμό ενεργειών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Ελληνικής Αστυνομίας και της δικαιοσύνης διερευνώνται οι φερόμενοι ως μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης με εγκληματική δραστηριότητα εντός και εκτός φυλακής. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και είμαι βέβαιος, ότι και στην υπόθεση αυτή, η δικαιοσύνη θα κινηθεί με την απαραίτητη ταχύτητα προκειμένου να διερευνηθούν τα περιστατικά.

Όσον αφορά τη χθεσινή συμπλοκή, με παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου έχουν ήδη δοθεί δύο παραγγελίες: Η πρώτη αφορά την έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι δράστες και τα θύματα της χθεσινής συμπλοκής είχαν λάβει ναρκωτικές ουσίες, ή άλλα σκευάσματα, που δε δικαιολογούνται από τη θεραπευτική αγωγή που ακολουθούν. Η δεύτερη εισαγγελική παραγγελία αφορά τη διαδικασία με την οποία έχουν παραπεμφθεί όλοι οι κρατούμενοι στο ψυχιατρείο, από ποιες φυλακές, από ποιον παραπέμφθηκαν και αν βρίσκονται εκεί νοσηλευόμενοι νομίμως, ποιος γιατρός τους παρακολουθούσε στο ψυχιατρείο κ.λ.π.. Θα διερευνηθούν επίσης όλα τα ιατρικά πιστοποιητικά που έχουν οι ιατρικοί φάκελοι από ιδιώτες γιατρούς ή από δημόσιες δομές. Τέλος, εξετάζονται όλα τα επισκεπτήρια που δέχτηκαν οι κρατούμενοι. Επιπλέον, το Υπουργείο έχει κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, ποινικές και πειθαρχικές, προκειμένου να διακριβωθεί τι έχει συμβεί.

Η προσπάθεια και ο αγώνας μας είναι καθημερινός. Είμαστε όλοι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Στεκόμαστε όλοι στην ίδια πλευρά της μάχης.Η κυβέρνηση από το 2015 και εντός ενός σφιχτού δημοσιονομικού πλαισίου έχει καταφέρει και να επιλύει προβλήματα που είχαν λιμνάσει για χρόνια και να ικανοποιεί αιτήματα, έχοντας την πόρτα του Υπουργείου ανοιχτή. Δεν αντιδικούμε με κανέναν, συνεργαζόμαστε. Οι δημόσιες καταγγελίες πρέπει να συνοδεύονται από προτάσεις, διαφορετικά δεν είναι καταγγελίες αλλά αυτοκαταγγελίες».

https://www.news247.gr/

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ