Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή, μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Κυριαζίδη, σχετικά με τις προσλήψεις κληρικών και τη κάλυψη των κενών θέσεων σε μητροπόλεις. 

Παράλληλα, προκάλεσε συζητήσεις η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας σχετικά με τον αριθμό των οργανικών θέσεων ιερέων. Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου ο οποίος επικαλέστηκε νόμο του 1945, «οι οργανικές θέσεις ιερέων είναι 6.000 και ούτε μια παραπάνω. Δεν είναι 10.400», αφού όπως είπε πρέπει να μισθοδοτούνται μόνον οι έγγαμοι ιερείς, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.

 
 
Επιπλέον ανέφερε πως εάν αύριο έρθει το Ελεγκτικό Συμβούλιο και ζητήσει να μάθει γιατί μισθοδοτούνται όλοι αυτοί οι κληρικοί, πάνω από 4.000 ιερωμένοι μπορεί να βρεθούν στον αέρα, ενω τόνισε ότι σήμερα μισθοδοτούνται άγαμοι κληρικοί και ιερομόναχοι κάτι που δεν προβλέπει ο νόμος.

Η αναφορά του κ. Κυριαζίδη για συμφωνία που έγινε κάτω από το τραπέζι, μεταξύ της κυβέρνησης και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τον τρόπο πρόσληψης των κληρικών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Παιδείας.

«Είναι απαράδεκτο να λέτε ότι υπήρξε συμφωνία κάτω από το τραπέζι, μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου. Ντροπή σας να μιλάτε έτσι. Το πρόβλημά σας είναι ο σεβασμός στους θεσμούς. Εκτίθεστε ανεπανόρθωτα. Να το πάρετε πίσω. Δεν μπορεί να λέγονται αυτά τα πράγματα για μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και έναν αρχιεπίσκοπο. Σεβασμός στους θεσμούς και στα πρόσωπα. Αυτό είναι προϋπόθεση της δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

«Δεσμευτήκατε ότι το 2018 θα είχατε εντάξει στις μητροπόλεις 190 ιερείς. Έκλεισε η χρονιά χωρίς να καλυφθούν οι θέσεις. Στην ολιγωρία σας αυτή ήρθε και η συνέργεια της κυβέρνησης με τον αρχιεπίσκοπο. Δεν μπορείτε να θεσμοθετείτε μονομερώς. Να μην πάτε και κάτω από το τραπέζι να κάνετε συμφωνία με τον αρχιεπίσκοπο», ανέφερε, από την πλευρά του, ο κ. Κυριαζίδης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 
 
 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ