Ηχηρό καμπανάκι για κυβερνήσεις και παραδοσιακά κόμματα ανά την Ευρώπη ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου, οι οποίες χαρακτηρίζονται οι πλέον κρίσιμες στην ιστορία της Ε.Ε. 

Νέα δημοσκοπόπηση που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild και η οποία διενεργήθηκε από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου με τη συμμετοχή περισσότερων από 9.000 πολιτών από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Γαλλία, τα ακροδεξιά κόμματα εμφανίζονται εξαιρετικά ενισχυμένα, ενώ σοσιαλδημοκρατικά και κεντροδεξιά κόμματα «αιμορραγούν». 

Μάλιστα σε δύο από τις μεγαλύτερες χώρες και ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε. η ακροδεξιά ηγείται στην προτίμηση των ψηφοφόρων. Στη Γαλλία ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν εμφανίζει ποσοστό 23% και στην Ιταλία η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι κερδίζει το 33% των ψήφων. 

Η ακροδεξιά πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF), στην οποία συμμετέχει το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), και το κόμμα της Λεπέν προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσουν 67 έδρες έναντι 37, που έχουν σήμερα. 

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα χάσει σύμφωνα με την έρευνα 43 έδρες, υποχωρώντας στις 174, ενώ το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) θα χάσει 45 έδρες και θα υποχωρήσει στις 141 έδρες. Απώλειες οχτώ εδρών στις 44 προβλέπονται και για τους Πρασίνους. 

Η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη πάντως αναμένεται να κερδίσει 33 έδρες, φτάνοντας τις 101. 

Η Bild θυμίζει με αφορμή τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ότι στην Ευρώπη έχει κάνει αισθητή την παρουσία του και ο Στιβ Μπάνον. Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, στον οποίο αρκετοί πιστώνουν ή χρεώνουν την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, έχει ιδρύσει τον οργανισμό «Το Κίνημα», με το οποίο θέλει να στηρίξει κόμματα της «ριζοσπαστικής δεξιάς», όπως έχει πει.

Ουσιαστικά επιδιώκει να ενώσει κάτω από έναν άτυπο οργανισμό όσα κόμματα ζητούν ενίσχυση της εθνικής κυριαρχείας έναντι των Βρυξελλών και σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό και τον έλεγχο των συνόρων. 

«Τα κόμματα ανά την Ευρώπη έχουν ξυπνήσει» είχε δηλώσει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι στόχος του είναι να κερδίσουν όσοι έχουν παρόμοιες αντιλήψεις με αυτόν αρκετές έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να δημιουργηθεί μία νέα πολιτική τάξη πραγμάτων. Αυτή μοιάζει πιο σκοτεινή και φοβική από ποτέ. 

https://www.naftemporiki.gr/

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ