Η Ισπανία αρνήθηκε ότι απέπεμψε έναν υψηλόβαθμο αστυνομικό, ως τιμωρία, διότι επέκρινε την κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια έρευνας που διεξήγαγε σχετικά με την απόφαση να εγκριθεί μια συγκέντρωση τον Μάρτιο, που ενδεχομένως συνέβαλε στην εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Δικαστήριο εξετάζει την απόφαση να διεξαχθεί, την 8η Μαρτίου, η πορεία για την Ημέρα των Γυναικών στη Μαδρίτη, η οποία επετράπη ημέρες προτού η Ισπανία επιβάλει καθολικό lockdown για να περιορίσει τη διασπορά του ιού. Ορισμένοι επιδημιολόγοι είπαν ότι η εν λόγω κινητοποίηση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού, αν και η κυβέρνηση το αμφισβητεί.

Η ισπανική κυβέρνηση απομάκρυνε τον επικεφαλής της ισπανικής Πολιτοφυλακής στη Μαδρίτη Ντιέγο Πέρεθ ντε λος Κόμπος.

Η εφημερίδα El Pais έγραψε ότι εστάλη από την αστυνομία στο δικαστήριο μια αναφορά, όπου κατηγορούσε τον συντονιστή της κυβέρνησης σε υγειονομικά θέματα έκτακτης ανάγκης Φερνάντο Σιμόν για την απόφαση να επιτραπεί η διαδήλωση. Κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι απέλυσε τον Πέρεθ ντε λος Κόμπος ως αντίποινα για την έκθεση αυτή.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα αρνήθηκε πως η έρευνα αυτή έπαιξε κάποιο ρόλο στην απόφαση να αντικατασταθεί ο Πέρεθ ντε λος Κόμπος, κάτι που περιέγραψε ως «μια αλλαγή των ομάδων, μια φυσική διαδικασία αντικατάστασης βάσει εμπιστοσύνης».

Ο αναπληρωτής διοικητής της ισπανικής Πολιτοφυλακής Λορεντίνο Θένα παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την απομάκρυνση του Πέρεθ ντε λος Κόμπος.

Η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση του Γκράντε-Μαρλάσκα διότι παρενέβη στην έρευνα. Τον κατηγορούν ότι επιχείρησε να καλύψει το θέμα ανακοινώνοντας αύξηση μισθών για την αστυνομία, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε. Η μισθολογική αύξηση είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Αποτελεί προσβολή προς την Πολιτοφυλακή και το κράτος δικαίου το γεγονός ότι ο (πρωθυπουργός Πέδρο) Σάντσεθ καλύπτει την απόλυση του προσώπου που είναι επιφορτισμένο με την έρευνα σχετικά με τυχόν παραπτώματα την 8η Μαρτίου με την αύξηση των μισθών», έγραψε στο Twitter ο Πάμπλο Κασάδο, ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

«Αξιώνουμε την άμεση ανάληψη ευθυνών», συμπλήρωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters/Α.Σ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
X
Απάντηση σε:
* Τα πεδία με αστερίσκο είναι υποχρεωτικά