Τη διαβεβαίωση ότι η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπερισχύει, έδωσε στους ευρωβουλευτές ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, ερωτηθείς αν η πρόσφατη απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό νομικό σύστημα και να δημιουργήσει προηγούμενο.

Ο κ. Ρέιντερς μιλώντας στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

Ο κ. Ρέιντερς υπενθύμισε στην επιτροπή του ΕΚ την πρόσφατη έναρξη της διαδικασίας για την παραβίαση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης που κινήθηκε εναντίον της Πολωνίας και τόνισε ότι έλαβε σοβαρώς υπόψιν την απόφαση να αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές και ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα δημοσιεύσει την έκθεσή της τον Σεπτέμβριο.

Ο Επίτροπος εξέφρασε τη γενικότερη ανησυχία του ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία, μπορεί να εκμεταλλευτούν την κρίση για τη λήψη μέτρων που θα εξασθενίσουν τις δημοκρατίες, θα απειλήσουν το δικαστικό σύστημα και θα περιορίσουν την ελευθερία της έκφρασης.

Στις εναρκτήριες παρατηρήσεις του, ο κ. Ρέιντερς υπογράμμισε τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης και ειδικά στο δικαστικό σύστημα και στο εταιρικό δίκαιο.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία για την πίεση και τις επιπλέον καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίές και ζήτησαν να ενισχυθούν οι εθνικές κυβερνήσεις για την ψηφιοποίηση των δικαστικών συστημάτων

Ο Επίτροπος αναφερόμενος στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και τη Στρατηγική Δεδομένων είπε ότι αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για την Επιτροπή. Ορισμένοι ευρωβουλευτές πάντως ρώτησαν τον Επίτροπο πώς η Επιτροπή θα διασφαλίσει τη νομιμότητα και την διαλειτουργικότητα στην ιχνηλάτηση των εφαρμογών, την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην υγεία και την ανωνυμία των χρηστών. Ζήτησαν επίσης να μάθουν πώς οι νέες τεχνολογίες όπως η AI μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάκαμψη από την κρίση διασφαλίζοντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες.

Ο Επίτροπος απάντησε με αναφορά στις πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές για τη διαλειτουργικότητα, οι οποίες όπως είπε συνάδουν πλήρως με τους κανόνες για την προστασία των δεδομένων και παρέπεμψε τους ευρωβουλευτές στην ολομέλεια της ερχόμενης εβδομάδας.

Τέλος πολλά μέλη του ΕΚ ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για τη διασφάλιση ρευστότητας στις επιχειρήσεις και μέτρα εναντίον των παράνομων και πλαστών προϊόντων που πωλούνται online, καθώς και για τα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης των φυλακισμένων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ν.Μ.

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
X
Απάντηση σε:
* Τα πεδία με αστερίσκο είναι υποχρεωτικά

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ