Στην πολιτική συμμαχιών αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου στη Βουλή. Όπως είπε, στόχος της απλής αναλογικής, που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο δρόμος της προοδευτικής λύσης απέναντι στην αλαζονεία της μονοκομματικής διακυβέρνησης.

«Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το νόμο της απλής αναλογικής, και αυτό ήταν μια πράξη για τη χώρα μετά την περίοδο της κρίσης. Είχαμε πει ότι θα βγούμε από το μνημόνιο με την κοινωνία όρθια και το κάναμε. Το 2016, όταν φέραμε αυτό το νόμο, θέλαμε προφανώς να είναι ο εμβρυουλκός, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα μέσα στο λαό για μια ενδεχόμενη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Δηλαδή, για έναν προοδευτικό πόλο διακυβέρνησης, όπως ήδη έγιναν αντίστοιχα βήματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία», είπε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε: «Στην αλαζονεία της μονοκομματικής διακυβέρνησης, της νεοφιλελεύθερης, της αυταρχικής διακυβέρνησης, θέλουμε όποτε γίνουν εκλογές, να υπάρχει ζωντανός, ώριμος ο δρόμος της προοδευτικής λύσης».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε για επιλεκτική πολιτική αμνησία και καταστροφολογία την κυβέρνηση, με αφορμή τη χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

«Επί δύο ημέρες κινείστε με ένα μείγμα επιλεκτικής πολιτικής αμνησίας και καταστροφολογίας. Ακούστηκαν πράγματα που προκαλούν την κοινή νοημοσύνη, αφού ακούστηκε ότι η απλή αναλογική ήταν ιστορικά ταυτισμένη με εθνικές καταστροφές. Μα όλοι θυμόμαστε ακόμη τα τριφασικά εκλογικά συστήματα και τις εκλογές βίας και νοθείας και κυρίως την τεράστια αναστάτωση με τις αποστασίες, που οδήγησαν στη δικτατορία, ανεξάρτητα από τα εκλογικά συστήματα. Αυτές είναι οι ιστορικές μνήμες του ελληνικού λαού που φτάσατε χτες βράδυ να μιλήσετε για τη Βαϊμάρη και το φαινόμενο φασισμού ότι ανδρώθηκε, μέσα από την απλή αναλογική. Πραγματικά αυτά είναι εξωφρενικά πράγματα», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κ.Β.

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ