«Ετοιμος για διάλογο» με την ΕΕ, δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε «έτοιμος για διάλογο», καταγγέλλοντας παράλληλα «την πίεση του εκβιασμού», προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Δεν θα ενεργήσουμε υπό την πίεση του εκβιασμού, αλλά είμαστε έτοιμοι για διάλογο (...) Βεβαίως θα συζητήσουμε για τον τρόπο διευθέτησης των διαφορών», δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και πριν από την συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της Γαλλίας «εξέφρασε τις ανησυχίες του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου», σύμφωνα με την γαλλική προεδρία. «Κάλεσε τον ομόλογό του να αρχίσει διάλογο με την Κομισιόν για να βρεθεί μία λύση συμβατή με τις αρχές και τους κοινούς μας κανόνες».

Συντασσόμενος με την Βαρσοβία στην σύγκρουσή της με τις Βρυξέλλες για την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι των εθνικών δικαίων, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το γεγονός είναι ξεκάθαρο: Η υπεροχή του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν υπάρχει καθόλου στην συνθήκη (της Ευρωπαϊκής Ενωσης). Οι Πολωνοί έχουν δίκιο για το θέμα. Το εθνικό δίκαιο έχει την υπεροχή». Και χαρακτήρισε γελοία την ιδέα της επιβολής κυρώσεων κατά της Πολωνίας.

«Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι... ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παραβλέπουν τα δικαιώματα του εθνικού κοινοβουλίου και της εθνικής κυβέρνησης και τροποποιούν την συνθήκη χωρίς να έχουν οποιαδήποτε νομιμοποιημένη εξουσία να το κάνουν», είπε ο Ορμπάν προσερχόμενος στις εργασίες της συνόδου κορυφής.

 

Φώτο: OLIVIER HOSLET

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters/ΕΚ

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ