Τις προτεραιότητες για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης με στόχο την καθιέρωσή της σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό 365 ημέρες τον χρόνο και έμφαση στα θεματικά προϊόντα (θαλάσσιος, πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός και γαστρονομία) συζήτησε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, σε διαδοχικές συναντήσεις της με τουριστικούς και επαγγελματικούς φορείς του νησιού στο Ηράκλειο.

Οι συναντήσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης της Περιφέρειας Κρήτης για τον απολογισμό των κοινών δράσεων υπουργείου Τουρισμού-Περιφέρειας την τετραετία 2015-2018.

Η υπουργός κι ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσίασαν σε εκπροσώπους των τουριστικών κι επαγγελματικών φορέων της Κρήτης τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους, που καθιέρωσαν την Κρήτη σε κορυφαίο προορισμό της Μεσογείου για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο.

Η κ. Κουντουρά επισήμανε το τουριστικό άλμα της Κρήτης από το 2014 έως σήμερα με την κατακόρυφη άνοδο κατά 28% της διεθνούς τουριστικής κίνησης, που κινητοποίησε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Συνολικά 92 νέες μονάδες 4 και 5 αστέρων και σχεδόν 20.000 επιπλέον κλίνες υψηλών κατηγοριών προστέθηκαν την τετραετία 2015-2018 στο ξενοδοχειακό δυναμικό της Κρήτης, εκ των οποίων οι 8.641 κλίνες είναι σε μονάδες άνω των 300 κλινών και σύνθετα τουριστικά καταλύματα που αδειοδοτήθηκαν με fast-track διαδικασίες από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού, ΕΥΠΑΤΕ.

Αναφέρθηκε και στη στρατηγική ενίσχυση της συνδεσιμότητας των ελληνικών προορισμών, που οδήγησε στην αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 10% στα δυο μεγαλύτερα αεροδρόμια της Κρήτης το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019 και στη δρομολόγηση τη φετινή χρονιά 41 νέων απευθείας αεροπορικών συνδέσεων από αεροδρόμια του εξωτερικού προς Χανιά και Ηράκλειο, κατόπιν κεντρικών συμφωνιών με κορυφαίους ταξιδιωτικούς ομίλους και αεροπορικές εταιρείες.

Επιπλέον, σημείωσε ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη προγράμματα κατάρτισης και μετεκπαίδευσης εργαζομένων και πρόσκαιρα ανέργων εμπειροτεχνών στον τουριστικό τομέα, όπου μετά τα Χανιά και τον Αγ. Νικόλαο αποφασίστηκε να ενταχθεί για την περίοδο 2019-2020 νέο τμήμα στο Ηράκλειο, ικανοποιώντας ένα αίτημα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ηρακλείου και βασική ανάγκη των εργαζομένων του κλάδου.

Τόνισε δε την κατακόρυφη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Κρήτη και ειδικά στο Ηράκλειο, το οποίο, κατόπιν κεντρικών συμφωνιών και συνεργασιών του υπουργείου με διεθνείς και ευρωπαϊκούς ομίλους κρουαζιέρας, έχει αναδειχθεί στον δεύτερο σημαντικότερο ελληνικό προορισμό home-port κρουαζιέρας μετά τον Πειραιά, σημειώνοντας πως η μεγάλη άνοδος του home-porting στο Ηράκλειο οδήγησε το 2018 σε κατακόρυφη αύξηση των επιβατών κρουαζιέρας στο Ηράκλειο κατά 39% σε σχέση με το 2017.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η κ. Κουντουρά πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμο-πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής επί του Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας Κρήτης, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Ανωγείων Μανώλη Καλλέργη, τους αντιδημάρχους του Δήμου Ηρακλείου για τον Τουρισμό Gian Anfrea Garancini και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Γιάννη Αναστασάκη, τον πρόεδρο Μανώλη Αλιφιεράκη και το δ.σ. του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) Απόλλωνα Φιλιππή, τον πρύτανη του ΤΕΙ Ηρακλείου Νίκο Κατσαράκη, τον γ.γ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου  Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, τον πρόεδρο Νίκο Κοκολάκη και το δ.σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΟΔΙΞ) Γιώργο Πελεκανάκη, τον αντιπροέδρο Μιχάλη Σπανάκη και το δ.σ. της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων Ανατολικής Κρήτης «Κνωσσός», τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας ιδιοκτήτων, επιχειρηματιών και εκμεταλλευτών ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων βιλών και λοιπών τουριστικών καταλυμάτων Ρεθύμνης «Αρκάδι» Μανώλη Περάκη, τον πρόεδρο της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ηρακλείου «Φιλοξενία» Γιώργο Χριστοδουλάκη, τον πρόεδρο Κώστα Τριαλωνάκη και το δ.σ. του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο Ερμής», τον πρόεδρο του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης-Σαντορίνης Βαγγέλη Παπανικολάου, καθώς και με την πρόεδρο της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης Κορίνα Μηλιαράκη.

naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ