Tο ρεπορτάζ του Reuters τιτλοφορείται «Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας ζητεί από την κυβέρνηση να μαζέψει υπουργό» και σημειώνει ότι ο Π. Πολάκης, σύμφωνα με όσα λέει ο κ. Στουρνάρας, προσπάθησε να επέμβει στην ανεξαρτησία της Τράπεζας όταν του τηλεφώνησε σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Τράπεζα για το δάνειο που έλαβε.

Το Reuters σχολιάζει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έγινε πρωτοσέλιδο την Κυριακή για το δάνειο των 100.000 ευρώ που πήρε από την κρατικά ελεγχόμενη Τράπεζα Αττικής, με εγγύηση μία υποθήκη του σπιτιού του.

Τα σχόλια του κ. Πολάκη προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση των πολιτικών αντιπάλων του που καταγγέλλουν ότι κανείς απλός Ελληνας δεν έχει πρόσβαση σε τέτοιο δανεισμό, σημειώνει το πρακτορείο που φιλοξενεί  και την έκκληση του κ. Στουρνάρα στον πρωθυπουργό να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ΤτΕ.

«Ο Πολάκης απασχολεί συχνά τα ελληνικά media. Νωρίτερα  μέσα στο μήνα, είχε επιτιμηθεί από τον Επίτροπο Υγείας της ΕΕ επειδή καπνίζει σε δημόσιους χώρους. Μέσω της σελίδα του στο Facebook, ο κ. Πολάκης απάντησε ότι αυτό δεν είναι δουλειά του Επιτρόπου», καταλήγει το Reuters.

Αναδημοσιεύοντας την ανταπόκριση του Associated Press, οι Νew York Times τιτλοφορούν το άρθρο τους, «Ο Ελληνας κεντρικός Τραπεζίτης διαμαρτύρεται για παρέμβαση υπουργού» και εξηγούν:

«Μια επί λέξει καταγραφή συζήτησης, 450 λέξεων, δημοσιεύθηκε στη συνέχεια από μια φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα. Ο Στουρνάρας κατηγόρησε τον Πολάκη ότι κατέγραψε κρυφά το τηλεφώνημα και μετά διέρρευσε το περιεχόμενό της. Ο κ. Πολάκης αρνήθηκε ότι κατέγραψε την κλήση, όμως η καταγγελία οδήγησε ανώτερο εισαγγελέα της Αθήνας να διατάξει έρευνα. Ο κ. Πολάκης ανακοίνωσε επίσης ότι έδωσε στον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας προθεσμία τριών ημερών για να διερευνήσει τα υποτιθέμενα δάνεια των πολιτικών της αντιπολίτευσης».

Το άρθρο αναφέρεται και στη δήλωση του διοικητή της ΤτΕ που κάνει λόγο για «ιστορικά πρωτοφανή» ενέργεια του αναπληρωτή υπ. Υγείας. «Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή».

Όπως σχολιάζουν οι New York Times, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος - υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση - και η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα έχουν μια αρκετά οργίλη σχέση μεταξύ τους και ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο φιλοκυβερνητικών μέσα ενημέρωσης.

Αναφορά στο θέμα κάνει και το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg. «Νέα διαμάχη έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα σχετικά με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας έπειτα από μια διαρροή της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας», αναφέρει το δημοσίευμα σημειώνοντας ότι «το κλίμα υπήρξε κατά περιόδους τεταμένο μεταξύ του κ. Στουρνάρα και της κυβέρνησης αφότου ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρωθυπουργός το 2015» και ότι «οι τελευταίες εξελίξεις σημειώνονται ενώ οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως δέχονται κριτική από εκλεγμένους αξιωματούχους, από την Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μέχρι την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας».

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη ο οποίος ζήτησε να ελεγχθούν και δάνεια που χορηγήθηκαν σε πολιτικούς κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρατάξεις και μέσα ενημέρωσης αλλά και στην απάντηση του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος σχολιάζοντας τη διαρροή έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή». 

Το άρθρο συνεχίζει εξηγώντας ότι «είχαν προηγηθεί οι αναφορές σε μέσα ενημέρωσης ότι η Attica Bank που δεν είναι συστημική τράπεζα και ελέγχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και όχι από τον SSM, χορήγησε δάνειο στον Πολάκη με ευνοϊκούς όρους. Κάποιοι ανέφεραν ότι το τηλεφώνημα έγινε ως απάντηση στις πληροφορίες ότι ο κ. Στουρνάτας θα συγκαλούσε σύσκεψη με τη διοίκηση της Attica Bank για να ερευνήσει το δάνειο». 

http://www.kathimerini.gr/

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ