Δήλωση ΥΠΕΞ, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αναπλ. Πρωθυπουργό της Λιβύης

«Αγαπητέ κ. Αναπληρωτή Πρωθυπουργέ, καλημέρα σας και ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας σήμερα [χαιρετισμός στα αραβικά]

Βρίσκομαι ξανά στη Λιβύη, μόλις μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Τρίπολη, τον οποίον συνόδευα. Η επίσκεψη μου σήμερα εδώ στην Βεγγάζη είναι συνέχεια της επίσκεψης αυτής και σηματοδοτεί την πλήρη στήριξή μας στη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης και στην εκλογική διαδικασία που θα λάβει χώρα το Δεκέμβριο.

Στο πλαίσιο αυτό, θα συναντηθώ σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον κ. Aguila Saleh, αλλά και με το Δήμαρχο της Βεγγάζης, τον κ. Bujwari.

Η Ελλάδα υποστήριζε πάντοτε ότι η λύση του προβλήματος στη Λιβύη πρέπει να προέλθει από την άμεση υποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των ξένων μισθοφόρων από το έδαφος της Λιβύης.  Αυτό πρέπει να γίνει αμέσως και ο Λιβυκός λαός να είναι υπεύθυνος για την τύχη της χώρας του.

Επίσης, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, κύριε Αναπληρωτή Πρωθυπουργέ, για την ευθεία τοποθέτησή σας για το παράνομο «μνημόνιο» που υπεγράφη από τη Διοίκηση του GNA και την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες. Και να σας ευχαριστήσω που μου θυμίσατε αυτό που μας είναι ήδη γνωστό, την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να μην κυρώσει αυτό το παράνομο «μνημόνιο».

Η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας. Είχαμε φτάσει, άλλωστε, όπως πολύ σωστά μου είπατε, εξαιρετικά κοντά το 2010. Δεν απέμεναν παρά ελάχιστα πράγματα για να ολοκληρωθεί τότε αυτή η συμφωνία.

Και βέβαια, είμαστε εδώ για να ενεργοποιήσουμε όλο το πλαίσιο των συμφωνιών με τη Λιβύη και να συνάψουμε και καινούριες συμφωνίες για να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Γι’ αυτό λειτουργήσαμε αμέσως την πρεσβεία μας στην Τρίπολη και γι’ αυτό θα ανοίξουμε σήμερα και το Προξενείο μας εδώ στη Βεγγάζη. Ο νέος Πρόξενός μας, ο κ. Ρακίνας, όπως και ο Επιτετραμμένος μας στην Τρίπολη, ο κ. Σταματέκος, είναι σήμερα εδώ μαζί μου.

Θέλω να τελειώσω - κύριε Αναπληρωτή Πρωθυπουργέ θα μου επιτρέψετε - με μια αναφορά στην Ελληνική Κοινότητα της Βεγγάζης και γενικά της Λιβύης, που είναι εδώ και ένα μεγάλο τμήμα της έμεινε εδώ μέσα στα χρόνια της κρίσης και η οποία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας. Θα τους συναντήσω αμέσως μετά. Όπως και στην παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων που και έχουν μείνει εδώ και λειτουργούν εδώ στη Λιβύη και τη Βεγγάζη, και είναι έτοιμες, επίσης, να βοηθήσουν με γνώση της περιοχής στην ανοικοδόμηση της φίλης-χώρας, της Λιβύης.

Είμαστε στη διάθεσή σας κύριε Αναπληρωτή Πρωθυπουργέ να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία».

 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ