Βιβλίο συλλυπητηρίων ανοίγει από την Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα, για τη δολοφονία της διάσημης ανταποκρίτριας του Al Jazeera Σιρίν Αμπού Άκλεχ, που πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι από τις ισραηλινές δυνάμεις την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022. Το βιβλίο συλλυπητηρίων είναι στην κεντρική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@embassypalestine.gr και θα παραμείνει ανοιχτό για όλους, ενώ από την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 (16:00 - 20:00) και το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 (10:00 - 13:00) θα ανοίξει βιβλίο συλλυπητηρίων για υπογραφές στην Πρεσβεία, Μαραθωνοδρόμων 31, Π. Ψυχικό.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) καταδίκασε σθεναρά αυτήν την τελευταία δολοφονία ενός Παλαιστίνιου εργαζόμενου στα μέσα ενημέρωσης και έχει δεσμευτεί να προσθέσει τη δολοφονία στην καταγγελία που κατατέθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), η οποία περιγράφει λεπτομερώς τη συστηματική στοχοποίηση Παλαιστινίων δημοσιογράφων. Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ Anthony Bellanger δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «για ακόμα μια φορά, δημοσιογράφοι που φορούσαν γιλέκα με σαφή ένδειξη PRESS, στοχοποιήθηκαν από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές. Δεν ήταν δίπλα σε διαδηλωτές, δεν αποτελούσαν απειλή - έχουν στοχοποιηθεί για να τους αποτρέψουν από την αποκάλυψη της αλήθειας για την ισραηλινή δράση στην Τζενίν». «Θα επιδιώξουμε να προσθέσουμε αυτή την υπόθεση στην καταγγελία που υποβλήθηκε από τη ΔΟΔ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όπου περιγράφεται λεπτομερώς η συστηματική στοχοποίηση. Εάν απαιτούμε δικαιοσύνη για τη ρωσική στοχοποίηση Ουκρανών δημοσιογράφων, πρέπει να απαιτήσουμε τερματισμό και δικαιοσύνη και για την ισραηλινή στοχοποίηση και τις δολοφονίες Παλαιστινίων δημοσιογράφων», προσέθεσε.

Το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων (PJS) δήλωσε ότι αυτό το έγκλημα ήταν «εσκεμμένο και σχεδιάστηκε προκειμένου να τη δολοφονήσει». «Υπάρχουν μαρτυρίες από τους δημοσιογράφους που ήταν μαζί της όταν σκοτώθηκε, οι οποίοι λένε ότι κινούνταν ομαδικά, όλοι έφεραν τη δημοσιογραφική ένδειξη PRESS και αναγνωρίστηκαν σαφώς όταν πυροβολήθηκαν από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές. Ήταν η μόνη ομάδα στο σημείο. Δεν υπήρξαν διαδηλωτές ούτε ανταλλαγή πυρών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το σωματείο.

Η Abu Akleh ήταν ένας από τους πρώτους επιτόπιους ανταποκριτές του Al Jazeera, που εντάχθηκε στο δίκτυο το 1997. Ο παραγωγός του Al Jazeera, Ali Samoudi, πυροβολήθηκε, επίσης, στην πλάτη με πραγματική σφαίρα. Η κατάστασή του φέρεται να είναι σταθερή. Ο Giles Trendle, διευθύνων σύμβουλος του Al Jazeera English, δήλωσε ότι το δίκτυο είναι «συγκλονισμένο και θλιμμένο» από τον θάνατο της Shireen Abu Akleh και ζήτησε διαφανή έρευνα για τη δολοφονία της.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιτετραμένος της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας του κράτους της Παλαιστίνης Γιουσέφ Ντορκχόμ: «Η δημοσιογράφος Shireen Abu Akleh δολοφονήθηκε επειδή ήθελαν να φιμώσουν την ελευθερία της. Ήταν μία πάρα πολύ αγαπητή και δημοφιλής δημοσιογράφος.Ιδιαίτερα δραστήρια στα ζητήματα της Παλαιστίνης. Όλοι την ήξεραν και την εκτιμούσαν. Ήταν μία εξωστρεφής επαγγελματίας η οποία δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από Ισραηλινούς στρατιώτες επειδή ήθελαν να την κάνουν να σιωπήσει».

Τέλος, έγινε γνωστό, ότι στις δέκα το πρωί του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί αυτοκινητοπομπή στη μνήμη της δολοφονημένης δημοσιογράφου

 

Φώτο: Αρχείου

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ηλίας Παλιαλέξης

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ