3η Παρέμβαση Υπουργού Εξωτερικών, στην Ολομέλεια επί του ν.σ. του ΥΠΕΞ

Αθήνα, 13 Μαΐου 2022

3η Παρέμβαση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων επί του ν.σ. του ΥΠΕΞ «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της MDCA» (12.05.2022)

Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Δεν θα πολυλογήσω διότι, πέραν των άλλων, αρκετοί συνάδελφοι πρέπει να προλάβουν αεροπορικές συγκοινωνίες, άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω, κατ’ αρχήν, όλες τις συναδέλφους και τους συναδέλφους για μια συζήτηση η οποία κρατήθηκε στο επίπεδο της σοβαρότητας του θέματος, το οποίο ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Έλειψαν από την αίθουσα οι χαρακτηρισμοί, η οξύτητα, όλα αυτά, τα οποία, πολλές φορές στο απώτατο παρελθόν, ήταν στοιχεία μιας τέτοιας συζήτησης.

Από εκεί και πέρα, νομίζω, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, ότι πρέπει να κρατήσουμε δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι ότι αποδείχθηκε πλήρως από την ανταλλαγή των επιχειρημάτων το επωφελές, το ιδιαίτερα επωφελές της Συμφωνίας αυτής για το εθνικό συμφέρον.

Και υπάρχει ένα πολύ βασικό κριτήριο που επιβεβαιώνει αυτό το συμπέρασμα. Το κριτήριο είναι ότι στην πρόκληση του Πρωθυπουργού προς την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώσει εάν θα καταγγείλει τη Συμφωνία, όταν και αν έρθει στην εξουσία, η αντιπολίτευση αντιπαρήλθε την πρόκληση.

Μίλησε απλώς για επαναδιαπραγμάτευση, για βελτίωση, για όλα αυτά που στο τέλος – τέλος δεν ενοχλούν. Εάν κάποια στιγμή, στο μέλλον, κάποια ελληνική κυβέρνηση καταφέρει κάτι ακόμη καλύτερο, θα είναι πάρα πολύ ωραία για τη χώρα. Θα είμαστε όλοι ευτυχείς για αυτό.

Όμως το γεγονός ότι δεν δηλώνεται με κανέναν τρόπο πρόθεση καταγγελίας, σημαίνει ακριβώς αυτό το επωφελές της Συμφωνίας.

Θα ήθελα, επίσης, κύριε Κεγκέρογλου, να ευχαριστήσω το Κίνημα Αλλαγής για την υπεύθυνη στάση του και για την ψήφιση της Συμφωνίας, παρά τις όποιες αντιρρήσεις είχε και παρά το γεγονός ότι όταν, όπως το ξαναείπα, ανατέλλει ο τελευταίος χρόνος μιας κυβερνητικής θητείας, όλα τα κόμματα τοποθετούνται με κριτήριο τις προσεχείς εκλογές και όχι κατά ανάγκην πάντα με αυτά τα οποία γνωρίζουν ότι είναι το συμφέρον.

Θα ήθελα, όμως, περισσότερο απ’ όλα, να ευχαριστήσω, κύριε Πρόεδρε, την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, το στήριγμα της κυβέρνησης, γιατί σε όλες τις δύσκολες ώρες στα εθνικά θέματα, αυτά τα τρία χρόνια, ήταν πάντα το στήριγμά μας.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι.

 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ