Συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Κρήτη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισκέφθηκε το Βενιζέλειο Νοσοκομείο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, πραγματοποιώντας επαφές με τις διοικήσεις των νοσοκομειακών ιδρυμάτων, παρουσία και της Διοικήτριας της 7η ΥΠΕ Κρήτης Λένας Μπορμπουδάκη.

Ο κ. Πλεύρης που συνοδευόταν από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον βουλευτή της ΝΔ Μάξιμο Σενετάκη και στελέχη του κόμματος , αναφέρθηκε στην προκήρυξη των τεσσάρων χιλιάδων νοσηλευτών, εξηγώντας ότι ήδη έχει πάει για ανάρτηση στον ΑΣΕΠ.

«Έχει εκτιμηθεί ό,τι ζητήθηκε σε νοσηλευτές από τις νοσηλευτικές δομές του Ηρακλείου και μάλιστα αυτές οι προκηρύξεις είναι και με αυξημένη μοριοδότηση, για τους νοσηλευτές που ήδη υπηρετούν στο σύστημα υγείας ως επικουρικοί και ήτανε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας» ανέφερε ο κ. Πλεύρης που πρόσθεσε ότι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα βγει και η προκήρυξη των επτακοσίων θέσεων για ιατρικό προσωπικό, ενώ συγχρόνως μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό υγείας επεξεργάζονται και τις δυνατότητες που προκύπτουν από το Ταμείου Ανάκαμψης.

«Το ταμείο ανάκαμψης είναι ποσό 350 εκατομμυρίων ευρώ για τα νοσοκομεία και 250 εκατομμυρίων για την πρωτοβάθμια, άρα συνολικά οι δομές θα αναβαθμιστούν και κτηριακά, αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή» δήλωσε ο κ. Πλεύρης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο σχεδιασμός αυτός αφορά και τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Σε ότι αφορά στην πανδημία, επανέλαβε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα μπορεί να συνεχιστεί ο υπάρχον προγραμματισμός και πως η οποία παρέμβαση με νέα μέτρα θα γίνει από το Σεπτέμβριο και μετά, με μέτρα όμως στοχευμένα και όχι οριζόντια, που θα απευθύνονται κυρίως στις ευάλωτες ομάδες.

Για τον εμβολιασμό των πολιτών κάτω των 60 ετών, ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι επειδή δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, δεν συστή,νεται από την επιτροπή, όμως η πλατφόρμα ανοίγει «γιατί κάθε περίπτωση ανθρώπου είναι διαφορετική και ο εμβολιασμός αποφασίζεται με βάση την κλινική του εικόνα», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί αφορά τον ECDC που δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα επαρκώς με σύσταση για όλες τις χώρες ευρωπαϊκής ένωσης.

« Ευελπιστούμε ότι αυτό θα γίνει σύντομα,, ώστε να μην υπάρξουν δυσλειτουργίες» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Σε ότι αφορά στους υγειονομικούς, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι μετά από δυόμιση χρόνια COVID, αλλά και πίεση σε non Covid περιστατικά, αλλά και χειρουργεία, είναι κουρασμένοι και πως για το λόγο αυτό μέσω των προκηρύξεων που θα βγουν, επιχειρείται η κάλυψη των κενών θέσεων.

«Δεν ωραιοποιούμε τα πράγματα, πιέζεται το προσωπικό, ωστόσο ευελπιστούμε με τις παρεμβάσεις που γίνονται να μπορούμε γρήγορα να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση» συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στα πολύ γρήγορα -όπως χαρακτήρισε- αντανακλαστικά του υπουργείου υγείας για θέματα που άπτονταν του αθλητισμού, συμπληρώνοντας ότι εκτός από άμεσα ήταν και αποτελεσματικά.

Στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ ήταν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, που διαμαρτύρονταν για τις ελλείψεις στο χώρο της υγείας, ζητώντας μεταξύ άλλων προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Εκτιμάται οτι η αύξηση των κρουσμάτων COVID το καλοκαίρι δεν θα πιέσουν το ΕΣΥ

Σε ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου με θέμα «Προκλήσεις και διδάγματα για το Sars-CoV-2 παραβρέθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Κρήτη.

Ο κ. Πλεύρης που επανέλαβε ότι οι εκτιμήσεις είναι πως η αύξηση των κρουσμάτων στο πλαίσιο του νέου κύματος της πανδημίας στην καρδιά του καλοκαιριού, δεν θα πιέσουν το ΕΣΥ, αναφέρθηκε στις κλινικές COVID σημειώνοντας ότι η αποδέσμευση τους γίνεται σταδιακά.

«Από τις 600 κλίνες COVID ΜΕΘ που είχαμε, από τη στιγμή που έχουμε κάτω από 100 διασωληνωμένους, οι 200-250 έχουν δοθεί για άλλα περιστατικά» είπε ο κ. Πλεύρης συμπληρώνοντας ότι δυστυχώς το προσωπικό στα νοσοκομεία δε σταματάει να πιέζεται, γιατί όταν πέφτει ο COVID ανεβαίνουν τα non Covid περιστατικά και τα χειρουργεία που είχαν μείνει πίσω.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου εμβολίου, ο υπουργός Υγείας ανέφερε οτι οι εταιρείες αυτή τη στιγμή προσπαθούν για ένα μονοδοσικό εμβόλιο, για το οποίο επιθυμία είναι να έχει τα χαρακτηριστικά της κοινής γρίπης δηλαδή να γίνεται μία φορά το χρόνο. «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε αυτό το στάδιο, ευελπιστούμε ότι θα είμαστε το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο κ. Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας, μίλησε και για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, για τον οποίο εξήγησε ότι στόχος είναι μέσα σε αυτόν και τον επόμενο μήνα να εγγραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι γιατροί, ενώ ξεκινάει παράλληλα και η εγγραφή πολιτών.

«Η στόχευση μας είναι να φτάσουμε σε ένα επίπεδο 40% με 50% του πληθυσμού εντός του έτους, ώστε σιγά-σιγά οι πολίτες να βλέπουν από το φθινόπωρο το όφελος, που είναι οι δωρεάν επισκέψεις, οι δωρεάν συμβουλές» είπε ο κ. Πλεύρης προσθέτοντας ότι το σημαντικότερο είναι να μη συνεχιστεί το φαινόμενο που παρατηρείται, «ο πολίτης επειδή δεν γνωρίζει να πηγαίνει στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, αλλά να έχει ένα γιατρό που θα τον συμβουλεύει και θα τον κατευθύνει. Μεταφέρουμε δηλαδή τη φροντίδα του πολίτη, από το νοσοκομείο στο γιατρό» επισήμανε ο υπουργός Υγείας.

Στο πλαίσιο της ημερίδας ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Σουρβίνος, αναφέρθηκε στις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 , λέγοντας ότι είναι αυτές που επικρατούν, προσθέτοντας ότι η διεξαγωγή τεστ επιβάλλεται, προκειμένου να υπάρχει η πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει με την πανδημία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης δήλωσε ότι με αφορμή την πανδημία, έχει ξεκινήσει η αποτίμηση μιας προσπάθειας 2,5 ετών.

«Εκτιμούμε τις δράσεις μας, αξιολογούμε τις προσπάθειες που έγιναν από όλους τους φορείς και φυσικά τη συνεργασία, θέλοντας να σχεδιάσουμε ένα οργανωμένο σύστημα υγείας που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και αξιόπιστα κάθε ανάλογη περίπτωση» πρόσθεσε ο κ. Βαβουρανακης.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της Ουρανίας Μωραίτη

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ