Η Κρήτη φοράει τα αποκριάτικά της και μας προσκαλεί στα Καρναβάλια και τις εκδηλώσεις που οργανώνονται σε όλο το νησί το Σάββατοκύριακο. Από την ανατολή ώς τη δύση θα γίνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις και οι διοργανωτές υποσχονται κέφι, χορό, πολύ γέλιο και διασκέδαση.

Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα με Κούλουμα, πέταγμα χαρταετού και νηστισιμα εδέσματα.

Η «Π» συγκέντρωσε τα καρναβάλια και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο και την Καθαρή Δευτέρα και σας τα παρουσιάζει σήμερα ώστε εγκαίρως να κάνετε το πρόγραμμά σας.

Συγκεκριμένα:

Μαλιώτικο Καρναβάλι
Το Μαλιώτικο Καρναβάλι με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 3 το μεσημέρι στην κεντρική λεωφόρο.

Θα λάβουν μέρος 18 ομάδες με πάνω από 2.000 καρναβαλιστές, 25 άρματα, ξυλοπόδαροι, η Ομάδα των Αντικρουστών Τυμπάνων και Βραζιλιάνες χορεύτριες με τα εντυπωσιακά φτερά τους.

Με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων και ειδικότερα της νεολαίας των Μαλίων, αλλά και την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση των τοπικών αρχών και επιχειρηματιών το Μαλιώτικο Καρναβάλι υπόσχεται ένα υπέροχο και ανεπανάληπτο θέαμα όπως μονάχα αυτό ξέρει και μπορεί να σας προσφέρει και το πραγματοποιεί άλλωστε τόσα χρόνια από το 1997.

Παρουσιάστριες της παρέλασης θα είναι η γνωστή ηθοποιός Σοφία Βογιατζάκη με το πηγαίο χιούμορ και το απίθανο γέλιο της και η Γεωργία Χέλμη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαλιώτικου Καρναβαλιού.

Μέγας χορηγός του Μαλιώτικου Καρναβαλιού είναι ο Δήμος Χερσονήσου και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Χερσονήσου.

Από νωρίς το πρωί θα έχουν γίνει όλες οι ετοιμασίες για την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης, την εκτροπή της κυκλοφορίας καθώς και την υποδοχή των θεατών από τα καταστήματα της πόλης, τα οποία θα είναι ανοικτά και οργανωμένα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Όπως επίσης και κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου θα υπάρχουν πολλά οργανωμένα σημεία πώλησης φαγητού και ποτού.

Για την εύκολη και απρόσκοπτη προσέλευση του κοινού στην πόλη έχουν προβλεφθεί ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις-οδηγίες στάθμευσης
Η διακοπή της κυκλοφορίας εντός οικισμού Μαλίων θα γίνει περίπου 12 με 12:30μ.μ. όπου και θα ξεκινήσει η εκτροπή αυτής από όλους τους περιφερειακούς δρόμους και από την Εθνική Οδό Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου.

Ερχόμενοι από το Ηράκλειο τα οχήματα που έρχονται από Ηράκλειο με οδηγίες στελεχών της εταιρείας Security θα πηγαίνουν σε κάποιο από τους πολλούς προκαθορισμένους χώρους στάθμευσης. Η μεταφορά από τους χώρους στάθμευσης προς την πόλη των Μαλίων θα γίνεται με ιδιωτικά τρενάκια.

Επίσης το ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου με τακτά δρομολόγια και έκτακτα, ειδικά για εκείνη τη μέρα, θα μπορεί να εξυπηρετήσει το κοινό ώστε να έχει εύκολη πρόσβαση στα Μάλια. Αναχώρηση των λεωφορείων από τον Κεντρικό Επιβατικό Σταθμό στο Λιμάνι.

Ενημερώνεται το κοινό ότι η κεντρική λεωφόρος των Μαλίων θα παραμείνει κλειστή από τις 12 μμ έως τις 10 μμ. Το τμήμα Ρύθμισης της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαλιώτικου Καρναβαλιού, η εταιρεία Security και άντρες της Τροχαίας θα είναι επί ποδός όλη την ημέρα για τη διευκόλυνση των οδηγών.

Όλες οι υπηρεσίες θα είναι σε επιφυλακή.

Στο Ρέθυμνο το μεγαλύτερο  Καρναβάλι

Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ και το πρόγραμμα

Στην Πόμπια για 41η  φορά
Το Καρναβάλι Πόμπιας 2019 θα διεξαχθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου  στις 4 το απόγευμα, για 41η  φορά στην ιστορία του χωριού.

Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου τονίζουν πως πρόκειται για «ένα καρναβάλι παράδοση, που οφείλουμε να συνεχίσουμε ως σύλλογος και ως άνθρωποι που αγαπάμε το σημείο αναφοράς μας, το χωριό μας”.

Το σκεπτικό  του δραστήριου συλλόγου, όπως και κάθε χρόνο, είναι να προβάλει σημεία ιστορικά του χωριού με χιουμοριστική διάθεση, προσκαλώντας με αυτόν τον τρόπο τον κόσμο να επισκεφτεί το Καρναβάλι της Πόμπιας.

Το καρναβάλι οργανώνεται σε συνεργασία   με την Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕ Ηρακλείου και την   στήριξη του Δήμου Φαιστού. Το πρόγραμμα του καρναβαλιού έχει ως εξής:

16.00 Έναρξη μουσικής

17.00 Παρέλαση καρναβαλιού

18.30 Παραδοσιακό γαϊτανάκι

19.00 Λήξη καρναβαλιού

 

4ο Γουβιανό Καρναβάλι

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γουβών είναι ετοιμος και   σε ξέφρενους ρυθμούς Αποκριάς, για  το   4ο   «Γουβιανό  Καρναβάλι» που θα πραγματοποιηθεί με τη  συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης το Σάββατο  9  Μαρτίου, στη 1μετά το μεσημέρι.

 
Καρναβάλια στον  Δήμο Μινώα Πεδιάδος
Το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 11 το πρωί, θα γίνει 2o Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού Σμαρίου, που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.

Σκινιανό Καρναβάλι
Την Κυριακή  στη 1 το μεσημερί θα ξεκινήσει το Σκινιανό Καρναβάλι.

“Πιστοί στην παράδοση εδώ και δεκαετίες, θα πραγματοποιήσουμε και φέτος Καρναβάλι στο «Σκινιά» τονίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού που το διοργανώνει. Πηγή έμπνευσης η απλή καθημερινότητα, πολιτική και μη, αλλά και η παράδοση που χρόνια τώρα, ευτυχώς, προικίζει τα σεντούκια της ψυχής μας.

Καρναβάλι Αρκαλοχωρίου
Στις 3 μετά το μεσημέρι της Κυριακής θα ξεκινήσει η μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση μασκαράδων στον κεντρικό δρόμο του Αρκαλοχωρίου.

“Πάρτε μέρος και εσείς! Χορός, γέλιο, τραγούδι, ξυλοπόδαροι, face painting  και πολλές εκπλήξεις σάς περιμένουν…  να αποΔΡΑΣΟΥΜΕ όλοι μαζί, μια παρέα”  τονίζουν οι διοργανωτές.

Θα  παρελάσουν  18 ομάδες από Πολιτιστικούς Συλλόγους, επιχειρήσεις και πολίτες με άρματα και πεζοπόρα τμήματα έχουν δηλώσει συμμετοχή στο καρναβάλι και πάνω από 1.200 καρναβαλιστές θα γεμίσουν την κεντρική οδό του Αρκαλοχωρίου με χορό, γέλιο και αποκριάτικη διάθεση.

Μετά την παρέλαση ακολουθεί συναυλία με τους Γ. Γιοκαρίνη, Γ. Μηλιώκα, Λ. Παπαδόπουλο και Ν. Ζιώγαλα.

Γεραπετρίτικο Καρναβάλι
Οι προσδοκίες για μια ακόμη μεγαλύτερη διοργάνωση για το Γεραπετρίτικο Καρναβάλι 2019 έχουν ανέβει.

Την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 3.00 μετά το μεσημέρι, οι χιλιάδες θεατές και οι εκατοντάδες μεταμφιεσμένοι καρναβαλιστές θα  δώσουν ραντεβού την οδό Δημοκρατίας από όπου θα ξεκινήσει η μεγάλη γιορτή που πέρσι συγκέντρωσε 10.000 επισκέπτες.

Μετά την περυσινή συμμετοχή του Γιώργου Λιανού, ο οποίος παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία την παρέλαση, φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος έκανε πρόταση στην πολυτάλαντη Ματθίλδη Μαγγίρα που δέχτηκε με χαρά.

Φέτος, για πρώτη χρονιά το πρώτο Άρμα θα είναι ο βασιλιάς καρνάβαλος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα θυμίζει Αρχαία Ελλάδα! Ο σκοπός αυτής της μεγάλης εκδήλωσης είναι ο κόσμος να βγει έξω από το σπίτι του και να διασκεδάσει δίνοντάς του την αφορμή να κάνει κάτι διαφορετικό.

Ξέφρενο αποκριάτικο ξεφάντωμα με σύνθημα «φέτος μένουμε όλοι εδώ», οργανώνει και φέτος ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου, ο οποίος  καλεί τους Αγιονικολιώτες απ’ άκρη σ’ άκρη να συμμετάσχουν.

Στις 10 Μαρτίου θα λάβει χώρα η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην πόλη του Αγίου Νικολάου στις 4 το απόγευμα και θα ακολουθήσει και συναυλία με τους Burger Project

Η Καθαρά Δευτέρα θα εορταστεί   στα Σίσι, Έξω Λακώνια, Πρίνα.

 
Σητειακό Καρναβάλι
“Η  μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα την Κυριακή 10 Μαρτίου. Σημείο συνάντησης των  πληρωμάτων θα είναι το  Αρχαιολογικό μΜουσείο  ενώ το καρναβάλι θα γίνει με  τη συμμετοχή των ομάδων του “Κρυμμένου Θησαυρού”,  σχολείων, πολιτών, φορέων, επισκεπτών!

Την παρέλαση παρουσιάζει ο DJ Mac Grecor ως “Ινδιάνος Αρχηγός – Ξέσκεπη Αλεπού“, μαζί του η μικρή Ινδιάνα  “Ζωηρή Σκιουρίνα”.

Όλοι μαζί συνθέτουν το πολύχρωμο γαϊτανάκι της Σητείας την ημέρα της μεγάλης Αποκριάς με 25 και πλέον άρματα, από την πόλη και τις γύρω περιοχές.

Και η γιορτή συνεχίζεται! Αμέσως μετά την παρέλαση, After Parade Party! Στην οδό Ελ. Βενιζέλου, όλα τα μαγαζιά με κοινή μουσική και εναλλασόμενους DJ, για αποκριάτικο ξεφάντωμα μέχρι τελικής πτώσης.

Στην Παλαιόχωρα
Το  28ο Παλαιοχωρίτικο Καρναβάλι   θα πραγματοποιηθεί το   Σάββατο 9 Μαρτίου  στις 6.30 το απόγευμα στον κεντρικό δρόμο της Παλαιόχωρας,με πάρτι μέχρι το  πρωί.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος Παλαιοχωρίτικου Καρναβαλιού, περιλαμβάνουν κάψιμο του Καρνάβαλου την  Κυριακή   10 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ.

Κουλουμα θα γίνουν την Καθαρή Δευτέρα στις 11 το πρωί, στην Παραλία του Γραμμένου με συνδιοργανωση του Σύλλογου Κυριών και Δεσποινίδων Κουντούρας.

Κισαμίτικο Καρναβάλι
Την Κυριακή τις 10 Μαρτίου,στις 4 το απόγευμα οι Κισαμίτες  θα είναι πάλι  πανέτοιμοι όπως και  κάθε χρόνο να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους με κέφι φαντασία μεράκι και πολλή δουλειά για να σας αποδείξουν ότι δεν είναι τυχαίο ότι  το Κισαμίτικο Καρναβάλι θεωρείται από τα 3 καλύτερα καρναβάλια της Κρήτης .Τα Κούλουμα   φέτος -εκτός την παραλία Κισάμου- θα πραγματοποιηθούν και στην παραλία Λαφονησίου.

65ο Καλυβιανό Καρναβάλι
Το ιστορικό Καλυβιανό Καρναβάλι  πραγματοποιείται για 65η χρονιά

Φέτος η μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων ξεκινά την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 2 το μεσημέρι από το παλιό δημαρχείο Καλυβών.

 

ΚΟΥΛΟΥΜΑ
Τα Κούλουμα  θα εορταστούν και φέτος, με διάφορες εκδηλώσεις, κέφι, χορό και τραγούδι, λαγάνα παραδοσιακή φασολάδα και άλλα νηστισιμα.

Ειδικότερα: Στον Καράβολα γιορτάζει ο Δήμος Ηρακλείου.

Με το πέταγμα του χαρταετού, με δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα για όλους και κρητική παραδοσιακή μουσική, χορό και τραγούδι από το συγκρότημα «Νταγιαντάδες».

Στο Γάζι
Όλα έτοιμα για την μεγάλη γιορτή της Σαρακοστής με μουσική και χορό.

Όλα είναι έτοιμα για μια ακόμα μεγάλη γιορτή στην πλατεία Μ. Κατσαμάνη στο Γάζι, την Καθαρά Δευτέρα.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα περιλαμβάνει νηστίσιμα εδέσματα, πλούσιο πρόγραμμα ψυχαγωγίας με κρητική μουσική από τα συγκροτήματα των Γρηγόρη Σαμόλη και Δημήτρη Σκουλούδη, χορό από τα συγκροτήματα των Μιχάλη Λεμονάκη και Βασίλη Πιλάλη, παραδοσιακό γαϊτανάκι, την παρουσίαση της λαγάνας – γίγας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρουσώνα, κατασκευή παραδοσιακού χαρταετού από τον Σύλλογο Γυναικών «Μαλβαζία» και πολλές – πολλές ακόμα εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και ο Μάνος Αγγελιδάκης, ο αγαπητός Μανωλιός, ενώ την παρουσίαση θα έχει ο Κώστας Φαραζάκης.

Η συμμετοχή όπως κάθε χρόνο, είναι ελεύθερη για όλους.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί και όλα τα τρόφιμα θα διανεμηθούν στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου Μαλεβιζίου.

Στη Δαμάστα
Δραστηριότητες και εκδηλώσεις οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας την Καθαρή Δευτέρα 11 Μαρτίου στη Δαμάστα.

Συγκεκριμένα:

12:00   Παρουσίαση κατασκευής παραδοσιακού χαρταετού στον προαύλιο χώρο του σχολείου Δαμάστας και πέταγμά του.

13:00   «Κούλουμα 2019» στο πάρκο Δαμάστας με φασολάδα, λαγάνα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα, μουσική, χορό και «μουζώματα».

Την παρέα  θα πλαισιώσουν   με ήχους παραδοσιακής κρητικής μουσικής οι καλλιτέχνες: Μαυράκης Γιώργος  μαντολίνο, Μαυράκης Σπύρος λαούτο, Πλαΐτης Μανώλης λύρα, Σκουτέλης Κώστας  λαούτο.

Καλούνται όλοι οι Δαμαστιανοί και οι φίλοι της Δαμάστας να έρθουν στο πάρκο ο καθένας με τα φαγητά του για να γιορτάσουμε τα κούλουμα σε μια μεγάλη «Δαμαστιανή Παρέα».

Σημειώσεις: α) Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας θα έχει προβλέψει για όλο τον κόσμο τραπέζια και καρέκλες και τα βασικά νηστίσιμα εδέσματα δωρεάν (ζεστή φασολάδα, λαγάνα, ταραμοσαλάτα, τουρσιά, κρασί) β) Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί εντός του Σχολείου Δαμάστας.

Στα χωριά του Δήμου Μινώα Πεδιάδας
Η Γιορτή των Γερόντων – Τα παλέθια  στο Διαβαϊδέ.
Ώρα έναρξης  10:00

Ακόμα μια χρονιά αναβιώνεται   στο Διαβαϊδέ τη Γιορτή των Γερόντων στην παιδική χαρά του χωριού. Το περίφημο αυτό έθιμο που συνεχίζει για πάνω από 30 χρόνια. Οι διοργανωτές υπόσχονται  πολλούς σαρακοστιανούς μεζέδες και πολλή – πολλή διασκέδαση!

6ο εργαστήρι χαρταετού  και Κούλουμα στο Σμάρι
Πολιτιστικό Κέντρο. Ώρα έναρξης  10:30 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σμαρίου θα διοργανώσει το 6ο εργαστήρι χαρταετού στο Πολιτιστικό Κέντρο Σμαρίου (με δωρεάν τα υλικά κατασκευής). Θα ακολουθήσουν τα Κούλουμα με πολύ χορό και τραγούδι, ενώ θα προσφερθεί η παραδοσιακή φασολάδα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα.

Κούλουμα στη Βόνη
Πλατεία Βόνης. Ώρα έναρξης 11:00

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βόνης γιορτάζει τα Κούλουμα με σαρακοστιανούς μεζέδες παρέα  με το συγκρότημα του Μανώλη Στεφανάκη.

Κούλουμα στον Σκινιά
Δασάκι Αγίου Γεωργίου. Ώρα έναρξης   11:00

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκινιά γιορτάζει τα κούλουμα  με άφθονους σαρακοστιανούς μεζέδες και ζωντανή μουσική.

Κούλουμα στη Μαχαιρά
Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου. Ώρα έναρξης  11:00.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαχαιράς γιορτάζει τα Κούλουμα με πλούσιους σαρακοστιανούς μεζέδες και μουσική.

Κούλουμα και απαλέθια  στον Καραβάδω
Ώρα έναρξης  11:00

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβάδω, όπως κάθε χρόνο, γιορτάζει τα Κούλουμα στην είσοδο του χωριού  με παραδοσιακούς σαρακοστιανούς μεζέδες, άφθονο κρασί και πάνω απ’ όλα  με  το παλιό παραδοσιακό παιχνίδι «απαλέθια».

Πέταγμα χαρταετού  και κούλουμα στο Θραψανό
Ώρα έναρξης 12:00

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού διοργανώνει πέταγμα χαρταετού στη λίμνη «Λιβάδες». Θα ακολουθήσουν τα καθιερωμένα Κούλουμα με νηστίσιμα εδέσματα, χορό και τραγούδι!

Κούλουμα στη Ζήντα
Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου. Ώρα έναρξης  12:00

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζήντας γιορτάζει τα Κούλουμα με πλούσιους σαρακοστιανούς μεζέδες και ζωντανή μουσική. Είσοδος ελεύθερη.

Κούλουμα στους Αποστόλους
Ώρα έναρξης 13:00

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστόλων γιορτάζει τα κούλουμα με παραδοσιακούς μεζέδες και ζωντανή μουσική.

Πηγή: patris.gr

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ