Το Πάρκο Ερυθραίας στην περιοχή των Μεσαμπελιών, το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων  Γιάννη Αναστασάκη και υπηρεσιακά στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας.

Ο Δήμαρχος ενημερώθηκε  για τα έργα που περιλαμβάνει η ανάπλαση η οποία αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών, του άμεσου αστικού περιβάλλοντος αλλά και ολόκληρης της πόλης .

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε: « Ένα μεγάλο έργο πνοής για την περιοχή των νοτίων προαστίων του Ηρακλείου μπαίνει σύντομα σε τροχιά υλοποίησης μετά από επίπονες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων του Ηρακλείου το οποίο με την ολοκλήρωση του θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στους κατοίκους της περιοχής των Μεσαμπελιών αλλά και ολόκληρης της πόλης, οι οποίοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τους χώρους περιπάτου και αναψυχής που θα διαμορφωθούν».  

Το πρώτο μεγάλο τμήμα του έργου, το οποίο ξεκινάει από τον σταθμό του ΕΚΑΒ και φτάνει μέχρι την πλατεία Γιαμπουλάκη στη συμβολή των οδών Ευστρατίου Φωτάκη και Αγίου Στεφάνου, εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Τρίτσης» και  έχει προϋπολογισμό 6,3 εκ ευρώ .

   

To σύνολο της παρέμβασης είναι 33 στρέμματα, από τα οποία τα 9,5 στρ. είναι κοινόχρηστοι χώροι και τα υπόλοιπα  23,5 στρ. είναι παράπλευροι οδοί των κοινοχρήστων και ένα πάρκινγκ 142 θέσεων.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται να δημιουργηθούν πεζοδρόμια που θα εξασφαλίζουν την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πεζών (συμπεριλαμβανόμενων των ΑμεΑ), περιοχές πρασίνου, περιοχές ανάπαυσης (κιόσκια, μικρές πλατείες κλπ), υδάτινο στοιχείο, σταθμοί ποδηλάτων, ένας χώρος WC, 2 παιδικές χαρές και ένας χώρος υπαίθριας άσκησης. Το σύνολο της παρέμβασης διατρέχει μία συνεχής διαδρομή πεζών μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου και ένας ποδηλατόδρομος διπλής κατεύθυνσης ίδιου μήκους.

Το έργο βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης χρηματοδότησης. 

Το δεύτερο τμήμα του  έργου αφορά σε τρεις  κοινόχρηστους χώρους  από την «αλυσίδα» κοινόχρηστων χώρων του «Πάρκου Ερυθραίας», οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ των οδών Μιχαήλ Ηλιάκη και Νικ. Καμπιτάκη.

To σύνολο της παρέμβασης είναι 14 στρέμματα, από τα οποία τα 6,7 στρ. είναι κοινόχρηστοι χώροι και τα υπόλοιπα  7,3 στρ. είναι παράπλευροι οδοί και πεζοδρόμια. Η παρέμβαση  περιλαμβάνει την επίστρωση των οδών με φυσικό κυβόλιθο, πεζοδρόμια με προδιαγραφές για την ασφαλή κίνηση των ΑμεΑ, νέες φυτεύσεις, περιοχές ανάπαυσης (παγκάκια), χώρο με τραπεζόπαγκους, μία μικρή παιδική χαρά και έναν ποδηλατόδρομο μήκους μισού χιλιομέτρου.

   

Η επιλογή των υλικών επίστρωσης έχει γίνει με γνώμονα τόσο την ανθεκτικότητα τους,  το «οικολογικό αποτύπωμα» τους και τη συμβολή τους στη δημιουργία ενός ευνοϊκού μικροκλίματος στην περιοχή. 

Το έργο βρίσκεται στην τελευταία φάση της δημοπράτησης και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2,3 εκ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ