Ολοκληρώνεται η μελέτη για το Κέντρο Νεότερης και Σύγχρονης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας

Ολοκληρώνεται η μελέτη για το Κέντρο Νεότερης και Σύγχρονης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας, το οποίο θα εγκατασταθεί στο συγκρότημα βιομηχανικών αποθηκών ιδιοκτησίας των Ιδρυμάτων Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού επί της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 13-15 και θα λειτουργήσει ως παράρτημα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Αυτό έκανε το Σάββατο το βράδυ γνωστό, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αλέξης Καλοκαιρινός, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων της έκθεσης «Αλέξης Ακριθάκης | Εν κινήσει», η οποία πραγματοποιείται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στο Ηράκλειο. Ο κύριος Καλοκαιρινός, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιστορικού Μουσείου, αλλά και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Ιδρυμάτων Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού, είπε ότι η μελέτη του έργου ολοκληρώνεται και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα γίνει αποκατάσταση του χώρου εγκατάστασης, του συγκροτήματος βιομηχανικών αποθηκών ιδιοκτησίας των Ιδρυμάτων Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού επί της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

   

Το έργο αυτό θα έχει τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, όπως διαβεβαίωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, κατά τη διάρκεια του δικού του χαιρετισμού στην τελετή των εγκαινίων. Η ανακοίνωση-διαβεβαίωση του οποίου έγινε δεκτή με θερμά χειροκροτήματα, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας.

   

Όπως επίσης αναφέρεται στο ίδιο δελτίο, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, κατά τη διάρκεια του δικού του χαιρετισμού, συνεχάρη δημόσια τον Περιφερειάρχη και τον κύριο Καλοκαιρινό για την συνεργασία στην υλοποίηση του έργου, δηλώνοντας ταυτόχρονα και την δική του στήριξη. Επίσης, ο κύριος Λαμπρινός έδωσε συγχαρητήρια στους κυρίους Καλοκαιρινό και Πορταλάκη για την πολύ καλή διοργάνωση της περιοδικής έκθεσης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης

 Με οργανωτές, λοιπόν,  την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, την Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης εγκαινίασε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, την περιοδική έκθεση, «Αλέξης Ακριθάκης | Εν κινήσει», με έργα του ανατρεπτικού ζωγράφου του 20ού αιώνα, από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του συλλέκτη κ. Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη. Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία εκπροσώπων των Αρχών και πλήθους κόσμου, φίλων της τέχνης και του Πολιτισμού. Π πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκθεση που συνδιοργανώνει η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών με τον συλλέκτη κ. Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη.

   

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ο κ. Αλέξης Καλοκαιρινός και ο συλλέκτης Ζαχαρίας Πορταλάκης αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα της έκθεσης που -όπως είπαν -είναι αφιερωμένη στον Αλέξη Ακριθάκη, για τα 25 χρόνια από το θάνατό του.

Χαιρετισμούς στη σχετική τελετή εγκαινίων απεύθυναν συγχαίροντας τους οργανωτές, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, οι προαναφερθέντες  Περιφερειάρχης και Δήμαρχος Ηρακλείου, η Λόη, κόρη του αείμνηστου Αλέξη Ακριθάκη, και ο ιστορικός τέχνης κ. Ντένης Ζαχαρόπουλος, ο οποίος στην αναφορά του στα υπό έκθεση έργα, έχει σημειώσει ότι, «είναι έργα που επιτρέπουν να δει κανείς, με μια ανθολόγηση του έργου του, την πορεία και την ουσία του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη που δεν χάνεται ούτε στο πιο μικρό σχέδιο, γιατί μπορεί και κρατά το σκοινί, μίτο της Αριάδνης που τον οδηγεί πάντα προς μια έξοδο στο φως».

   

Η έκθεση, που θα είναι ανοιχτή στους πολίτες μέχρι την 1η Μαρτίου του 2020, έχει τον χαρακτήρα αναδρομικής. Περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, κατασκευές, κολάζ και σχέδια. Έργα «εμβληματικά» και «συναρπαστικά», όπως χαρακτηρίζονται, καλύπτουν το σύνολο της διαδρομής του Ακριθάκη από το 1965 ως το 1993.

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ