Με δύο νέα υπερσύγχρονα ιατρικά μηχανήματα πρόκειται να ενισχυθεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Πρόκειται για ένα ψηφιακό αγγειογράφο και για ένα μηχάνημα (MALDI-TOF MS) που «με εξαιρετική ταχύτητα,εντός λεπτών, ακρίβεια και αξιοπιστία θα ταυτοποιεί στελέχη μικροβίων.

Τα μηχανήματα θα χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014 – 2020 με το συνολικό ποσό του 1,52 εκατομμυρίων ευρώ. Τη σχετική απόφαση ένταξης της αγοράς των μηχανημάτων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα υπέγραψε το Σάββατο ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.  

Με αφορμή την υπογραφή ένταξης, ο κύριος Αρναουτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μέσα από την συνεργασία που είχαμε με την διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, με το ΠΑΓΝΗ, και με τους συνεργάτες μας στη διαχειριστική και τον εντεταλμένο σύμβουλο τον κύριο Βαμβακά, εξασφαλίσαμε 1,5 εκατομμύριο για την αγορά αυτών των μηχανημάτων ούτως ώστε να μη χρειάζεται οι Κρήτες να πηγαίνουν στην Αθήνα για τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν και να υπάρχουν αυτές οι μετακινήσεις.  Η Κρήτη θα γίνει μία αυτόνομη υγειονομική Περιφέρεια, γιατί αυτό προσπαθούμε όλοι μας μέσα από τη συνεργασία και με τους ιατρούς, τους καθηγητές, να μπορούμε να έχουμε αυτό τον εξοπλισμό ούτως ώστε να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλής υγείας».

Τα μηχανήματα

Ο αγγειογράφος απαιτείται για παθήσεις αγγείων με οργάνωση συνθηκών χειρουργείου, ώστε μεταξύ των άλλων να διενεργούνται ενδοαγγειακές επεμβάσεις στον εγκέφαλο, να τοποθετούνται ενδομοσχεύματα σε ανευρύσματα κοιλιακής και θωρακικής αορτής, διακαθετηριακοί εμβολισμοί σε επείγουσες αιμορραγίες, τραυματικές ή μη και τέλος επεμβατικές ογκολογικές πράξεις στο ήπαρ και σε άλλα όργανα.

Το πλήρες αυτοματοποιημένο σύστημα ταυτοποίησης μικροοργανισμών με τη χρήση της τεχνολογίας φασματομετρίας μαζών τύπου MALDI – TOF,  ταυτοποιεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς τη χρήση αναλώσιμων υλικών gram θετικά και gram αρνητικά βακτήρια και μυκοβακτηρίδια καθώς και λοιπούς μικροοργανισμούς. Το σύστημα MALDI - TOF επιτρέπει έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση λοιμώξεων και την επιδημιολογική επιτήρηση πολυανθεκτικών μικροβίων.

Θωρακίζεται περαιτέρω το Σύστημα Υγείας στο νησί μετά την σημερινή υπογραφή από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη ένταξης στο «Ε.Π. ΚΡΗΤΗ 2014-2020» δυο υπερσύγχρονων ιατρικών μηχανημάτων στο με προϋπολογισμό ευρώ. Πρόκειται για την αγορά ενός υπερσύγχρονου ψηφιακού αγγειογράφου, και του μηχανήματος MALDI-TOF MS που

Στην υπογραφή της απόφασης ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ από τον Περιφερειάρχη παρόντες ήταν επίσης στη Περιφέρεια, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Υγείας Λάμπρος Βαμβακάς, η Υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Γιακουμάκη, ο αναπληρωτής διοικητής ΠΑΓΝΗ Γιάννης Φανουργιάκης, ο καθηγητής επεμβατικής ακτινολογίας στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Τσέτης και η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη.

Όλοι οι παριστάμενοι χαρακτήρισαν την σημερινή ημέρα για την Κρήτη ως πολύ σημαντική καθώς αναβαθμίζεται σε μεγάλο βαθμό με την αγορά των δυο ιατρικών μηχανημάτων η υγειονομική περίθαλψη στο νησί.

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ