Ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας έστειλε η Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕΠΙΣ Κρήτης

Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης, Λάμπρου Καμπουράκη και του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Δημόσιας Υγείας και Προέδρου της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Κρήτης (ΠΕΠΙΣ), Λάμπρου Ν. Βαμβακά, φωταγωγήθηκε με πορτοκαλί χρώμα το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και προβληματισμού για την «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών» και με κεντρικό σύνθημα: «Ας Ενωθούμε για να Τερματίσουμε τη Βία κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών».

   

Η φωταγώγηση του κεντρικού κτιρίου της Περιφέρειας συνδυάστηκε με ενημέρωση, μηνύματα, μουσική και δρώμενα, σηματοδοτώντας την έναρξη του θεσμού της Περιφέρειας Κρήτης «16ήμερες Δράσεις για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών». Εξαιρετική και ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η παρουσία μαθητών και μαθητριών του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου, που παρουσίασαν μουσικό δρώμενο με τραγούδια ύμνους στους αγώνες για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών και του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, που παρουσίασαν το διαχρονικό ποίημα του Τούρκου ποιητή Αζίζ Νεσίν «Σώπα. Μη μιλάς» κατά της κοινωνικής καταπίεσης που κάνει τους ανθρώπους να σωπαίνουν και να εγκλωβίζονται στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

   

Συγκινητική και με ιδιαίτερο κοινωνικό συμβολισμό ήταν και η συμμετοχή παικτών και παραγόντων της ομάδας Ποδοσφαίρου του ΟΦΗ, οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους και μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους νέους ανθρώπους, τους θεσμικούς εκπροσώπους και όλο τον κόσμο έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε μορφή έμφυλης βίας.

Εκ μέρους των σχολείων το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου, Κώστας Βαρβεράκης, η Υποδιευθύντρια Λίλυ Δάκα και η εκπαιδευτικοί του σχολείου, Λίντα Αθανασοπούλου και η Ασπασία Ελένη Κωτούζα, ο καθηγητής κρουστών Μιχάλης Παπαδόπουλος, η Διευθύντρια του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αγγελική Μαράκη και η εκπαιδευτικός του σχολείου Έφη Καρζή, καθώς επίσης και οι γονείς των παιδιών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου και Πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου, Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη, η Πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου «Αρετούσα» Ελένη Μπρεδάκη-Μαρινέλλη, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου Μαίρη Παχιαδάκη, η Ιωάννα Γιάνναρη, Ειδική Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Αντώνης Παπαδάκης Προϊστάμενος του Τμήματος Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και η Μερόπη Απελίδου, υπάλληλος του Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης, Αναπληρωματικό μέλος και Γραμματέας  της ΠΕΠΙΣ Κρήτης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου του ΚΕΘΙ και του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ηρακλείου.

   

Την ίδια μέρα το πρωί λειτούργησε σταθμός ενημέρωσης έξω από το Κεντρικό Κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στη πλ. Ελευθερίας, στο πλαίσιο του οποίου τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, του Συμβουλευτικού Κέντρου, του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, του Γραφείου Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου και του Χαμόγελου του Παιδιού, ενημέρωσαν τους πολίτες για τις υπηρεσίες και τις δομές στήριξης γυναικών θυμάτων βίας και πολλαπλών διακρίσεων και μοίρασαν έντυπο ενημερωτικό υλικό στους πολίτες.

 

ΣΧΟΛΙΑ 0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ